7 MAYIS PAZARTESİ
8 MAYIS SALI
SADECE BİR KEBAPÇI DEĞİL, BİR DEVİR KAPANIYOR
Bir kebapçının kapanması değil de açılması haberdir genellikle. Ama bu defa başka. Gerilim aylar önce, Ayşegül Yıldız'ın "Parayı peşin ödeyin, veresiye yok," ültimatomuyla tırmanmıştı. Ve şimdi Derya Tuna, Zekeriyaköy'deki Tatlıses Kebap'ı kapatıp, yurtdışında okuyacak olan oğlu İdo'yla birlikte Amerika'ya gidiyormuş. Bu sırf bir kebapçı, bir kepenk kapanması değil, bir devrin, bir dönemin de bitmesi demek. Derya Tuna, İbrahim Tatlıses ile/ için savaşmaktan vazgeçti demek. Cümlesine hayırlı olsun bakalım.
EGEMEN BAĞIŞ İLE KÖY YOĞURDUNU BİRBİRİNE KARIŞTIRMAYIN
Tarihe geçecek ekonomi sayfası, Milliyet'ten: Şükrü Andaç imzalı neredeyse tam sayfalık haberde "Geçen cumartesi günü Siirt'te kabineden iki bakan ile iş dünyasından iki patronu bir araya getiren ev yemeğinde, hükümetin açıkladığı teşvik paketinin 6. bölgeye (Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri) etkisi damgasını vurdu," deniyor. Fakat esas olay, fotoğraf! Egemen Bağış, Cevdet Yılmaz, Nihat Özdemir ve Ethem Sancak'ın hep birlikte, büyük bir sofrada çekilmiş fotoğraflarına dördünün de adı yazılmış, güzel, ama başkalarının da yazılmış adı: Egemen Bağış'ın önündeki tabakta "Üzeri yumurtalı hamurla kaplı perde pilavı," yazıyor mesela! Cevdet Yılmaz'la ikisinin arasındaki Borcam'ın üstünde 'Yöresel etli tava yemeği' yazılı! Yemek masasının tüm sakinlerinin kimliği belli: 'Haşlanmış içli köfte', 'Yaprak sarma', 'Köy yoğurdu', 'Pervari balı.' Muhabbeti tatlıdır, ne olur ne olmaz, Ethem Sancak'la Pervari balını karıştırmayalım diye, her önlem alınmış!
9 MAYIS ÇARŞAMBA
GALATA'DA YENİ AÇILAN BİR FÜME CENNETİ: ANJEL
Doğan Apartmanı'nın yanından, Galata'ya doğru iniyorduk. Solda bir tabela, tok olmamıza rağmen kışkırttı. Serdar-ı Ekrem'de, Anjel diye bir yerin kapısında, 'İsli Balkan eti' yazıyordu. Sokakta, sevimli tabureler vardı. "Hadi," dedik, "Bir kadeh şarapla bir tadına bakalım." Aman Allah'ım! Arz, talebin bu kadar mı üstüne çıkar? Küçük tahtalarda, önce incecik ikişer dilim Balkan eti, Kontrfile ve Kobe. Üçü de isli. Ve pamuk. Yanlarında değişik chutney'ler. Peşinden alabalık füme ve acılı, soslu somon füme. Ama hiçbiri şimdiye kadar bu isimlerle eşleştirdiğiniz tatlar değil. Anjel, daha geçen hafta açılmış. Sahibi Celine Kaya, Paris'te yemek üstüne okumuş, çok hoş bir genç kadın. İsli tatlara şahsi merakı var. Ve bu etleri, balıkları sadece burası için fümeleyen, işin erbabı biriyle anlaşmış. Markette bulacağınız türde değiller yani, özeller ve yoğun is rayihasıyla mest eder güçteler. Anjel öyle bin bir çeşidi değil, az öz malı olan bir şarküterilokanta. Ihlamur yaprağından zeytinyağlı sarma yapıyorlar mesela. Yol, her fırsatta düşürülür!
10 MAYIS PERŞEMBE
ENGİNAR DOLMASI KAÇ AŞAMADA YENİR?
Doğru cevap üç olacak. Önce pirinçli, fıstıklı, üzümlü dolma harcını yiyeceksiniz. Sonra tek tek yaprakları koparıp, etli yerlerini dişlerinizle sıyırıp emerek oynayacak, elinizi yağlayacak, biraz pislik yapacaksınız. Sonra enginarın krema kıvamına gelmiş esasına ulaşacaksınız. Galata'daki Kiva'da afiyetle deneyebilirsiniz. Tam mevsimi. Dev bir çiçek gibi, çok haşmetli ve harbi lezzetli yapıyorlar.
11 MAYIS CUMA
SOKAKTA ÜÇ GÜNLÜK YEMEK FESTİVALİ
Mustafa Sarıgül'e, kesecek bir kurdele: 11-12-13 Mayıs'ta yani cuma, cumartesi ve bugün, Maçka Demokrasi Parkı'nda, Sokakta Yemek Festivali. Şişli Belediyesi ve Türkiye Aşçılar Federasyonu'nun desteğiyle. Restoranlardan otellere, yiyecekiçecek firmalarından aşçılık okullarına 45 firma katılıyor. 13:00-21:00 saatlerinde açık. Mutfak şovları ve her adımda tadım!