X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Şefim, yemeğinizi nerede alırsınız?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Şefim, yemeğinizi nerede alırsınız?

  • Giriş Tarihi: 27.1.2013

Dünyaca ünlü şefler, hangi lokantada, ne yemeyi sevdiklerini anlattı, ortaya bol detaylı bir rehber çıktı. Where Chefs Eat (Şefler Nerede Yer) adlı kitapta Türkiye'den şeflerin önerileri de var

New York'ta gece yarısı canınız noodle çekerse, nerede yiyeceksiniz? Ya da Londra'dasınız, çok da pahalı olmayan şöyle güzel bir kahvaltı yapmak istiyorsunuz, en iyi adres neresi? İşte şimdi elinizin altında işin uzmanlarının hazırladığı böyle detaylı önerilerden oluşan kapsamlı bir rehber kitap var. Phaidon Press'in yayımladığı Where Chefs Eat (Şefler Nerede Yer) adlı kitap, yemek yazarlarına ya da eleştirmenlere değil, bizzat şeflere sorularak hazırlanmış. Çünkü artık günümüzün şefleri, yemek pişirmek kadar nerede yemek yediklerine de önem veriyor. Bir başka şefin restoranını, hatta yabancı bir kültürün özel yemeklerini tavsiye etmekten de çekinmiyorlar.

400 ÜNLÜ ŞEFİN TAVSİYESİ VAR
iPad ve iPhone için uygulamaları da olan bu kitap da aralarında Tom Aikens, Daniel Boulud, Guy Savoy, Ferran Adria gibi dünyaca ünlü isimler olan 400'den fazla şefin tavsiyelerini bir araya getirdi. Kitapta Türkiye'den de Şemsa Denizsel, Mehmet Gürs, Mustafa Cihan Kıpçak ve Gencay Üçok'un önerileri yer alıyor. Kitabı hazırlayan Joe Warwick, sıradan bir yemek yazarı değil. Hedonist's Guide to Eat London (Bir Hedonistin Londra Yeme İçme Rehberi) kitabının yazarı olan Warwick, restoranlar hakkında bir fanzin de çıkartıyor. Warwick bir söyleşide kitabı şöyle anlatıyor: "Kitapta 260'tan fazla restoran ve 400'den fazla şefin tavsiyesi var. Başlangıçta bu kadar kapsamlı olacağını tahmin etmiyorduk. Sonuç beni de şaşırttı. Hiç bilmediğim birçok yer öğrendim. Bu kitapta sadece gidilecek iyi yerler yok. En ucuzu, en özeli, bulunduğunuz ülkeye dair lezzetleri tadabileceğiniz yerler var. Ayrıca biz yemek eleştirmenlerine değil, sadece şeflere sorduk. Bu anlamda alanında tek. Çünkü böyle bir kitabı 20, hatta 10 yıl önce bile hazırlayamazdınız. Çünkü şefler, o yıllarda kendi restoranlarına, kendi dünyalarına kapalıydı. Ama bu yeni jenerasyon şefler, birbirlerinin restoranlarında yemek yiyorlar, dünyayı gezip yeni tatlar öğreniyorlar. Yemek yemeyi ve seyahati seven herkese hitap eden bir kitap bu."