Hepimizin buzdolabında zevke ve ihtiyaca göre değişik yiyecek ve içecekler bulunur. Çocuklu ailelerde farklı, bekarlarda farklı ürünler olur. Acaba Türkiye'nin en iyi restoranlarının mutfaklarının başındaki şeflerin buzdolapları nasıl dersiniz? Birçoğunuzun aklına tıka basa dolu buzdolapları gelebilir. Ama aralarında dolabı neredeyse boş olanlar da var. Peynir, yoğurt, domates, en çok da soslar, şeflerin vazgeçilmezleri arasında. Kimi yeşil domates tüketmeyi seviyor, kiminin dolabında ise sadece iki büyük hindistancevizi karşımıza çıkıyor. İşte şeflerin evlerindeki buzdolapları...
Kaya Demirer - Frankie
Domates varsa, içi rahat
İşletmeci Kaya Demirer bekar, evde yalnız yaşıyor. Hafta sonu kızı gelince yemek yapıyor. Her sabah kahvaltıda organik yoğurt içine yulaf ezmesi, bol meyve, çiğ fındık ve tarçın karıştırıyor. Sağlıklı beslenmeye dikkat ediyor. Domates, dolabının olmazsa olmazı. Çağla, kuşkonmaz ve enginar da dolabından eksik olmuyor. Peyniri çok sevmiyor. Deniz mahsülleri ve sebze yemeklerini kendi yapıyor.
Murat Bozok - Mimolett
Boş mu acaba biraz?
Şef ve işletmeci Murat Bozok'un dolabı deyim yerindeyse tam takır. Bolca yağsız süt ve su var. Soğuk su seviyor ve evde sadece kahvaltı etmeye fırsat bulduğu için sütle müsli yiyor. Bir gün müsli yiyor, bir gün yumurtalı peynirli Türk kahvaltısı ediyor. Yoğurdunu kendi mayalıyor. Bir de akşamları diyet kola içmeyi seviyor.
Zeynep Balkanoğlu San - Mia Mensa
Hindistancevizleri unutulmuş gibi
Genç şeflerden Zeynep Balkanoğlu San'ın dolabı da boş sayılır. İki tane hindistancevizi hemen dikkat çekiyor. Yeşil domates, mandalina, peynir çeşitleri var bolca. En çok da soslar ön planda. Derin dondurucu kısmında ise donmuş içliköfte ve vişne var. Hafta başı dolap dolu, hafta sonları boş oluyormuş.
Esen Hünal Blake - La Brise
En organik anne sağlıklı besleniyor
Genç şef Esen Hünal Blake'in çok geniş bir dolabı var. Blake organik beslenmeye özen gösteriyor, evde sık sık yemek yapıyor. Soslar, organik tatlar, süt, peynir çeşitleri dolabın olmazsa olmazları.
Tolga Atalay - Okka
Aş erme hallerine göre değişiyor sanki
Şef Tolga Atalay'ın eşi dört aylık hamile. Arada canı tatlı ve çilek çekiyor. Dolap da ona göre ayarlanıyor. Derin dondurucularında ebegümeci, Arapsaçı, cibes, enginarlar dizili. Bir de sinema klasiği Frigo dondurma var. Kuşburnu reçeli, İzmir tulumu ve ince örgü peynir de Atalay'ın dolaplarından eksik olmuyor. Atalay ailesi, evde çok fazla yemek yapmıyor.
Emre Çapa - Minyon
Dolap değil, sanki vitrin
Genç şeflerden Emre Çapa, buzdolabı konusunda biraz fazla titiz. Örneğin meyve sularını etiketleri aynı yöne bakacak şekilde diziyor. Meyve ve sebzeleri karıştırmayı da pek sevmiyor. Çapa özellikle peynire çok düşkün. Zaten iki kedisinin isimleri Peynir ve Zeytin. Etobur olduğundan buzdolabında mutlaka et oluyor. Bir de hardal delisi. Buzdolabında en az üç çeşit hardal bulunduruyor.
İdil-Beril Şanal - İstanbul Doors
Organik yumurta bulunur
İkisi de şef olan İdil ve Beril Şanal kardeşler birlikte yaşıyor. Evlerindeki buzdolaplarında uzun süre dayanan sirke, hardal, pesto, chutney gibi soslar duruyor. Evde yemek yemeye vakitleri olmadığından bu tarz bir seçim yapıyorlar. Buzdolaplarının olmazsa olmazı organik yumurta ve tereyağı. İyi kalite zeytinyağı, beyaz ve kırmızı şarap sirkesi de buzdolaplarında mutlaka olan ürünler.
Fikri Kaya - La Boom
Çocuklu ev, tabii çikolatasız olmaz
Fikri Kaya'nın evinde iki çocuk var. Bu yüzden tencere yemekleri eksik olmuyor. Bolca sebze ve meyve tüketiliyor. Yoğurt, peynir ve marine etler de dolapta her zaman bulunuyor. Raflarda çikolatalar da hep oluyor.