Gıda konusunda dünyanın birkaç zengin ülkesinden biriyiz ama yerel yiyeceklerimizi yaşatma konusunda yeterince bilinçli değiliz. Bir zamanlar ilkokullarda düzenlenen yerli malı haftalarını unutalı da çok oldu. Henüz yenilebilir doğal ürünlerimizin bir listesi bile yok. İşte böyle belirsiz bir süreçte, Mutfak Dostları Derneği, kısa adı ESSEDRA olan bir AB projesine fikir ortağı oldu. Slow Food International liderliğinde başlatılan projede yerli ürünlerin envanter çalışması yapılacak ve bunlar da belirli kriterlere uygun ürünleri kapsayan Nuh'un Ambarı adlı listeye tescil edilecek. Bu proje, AB'ye katılım süreci, geleneksel çiftçi, gıda esnafı ve üreticilerine destek yönleriyle dikkat çekiyor. Bu faaliyetin amacı, küçük ölçekli çiftçilerin biyoçeşitliliğini korumak için sağlam model ve uygulamaları teşvik ederek ülkeler arasında bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasını sağlamak. Nuh'un Ambarı listesinden bir sonraki aşama ise Presida adını taşıyor. Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı'nın desteklediği ve küçük üreticileri korumayı amaçlayan bu projenin amacı da üreticileri organize etmek, yeni pazar fırsatları yaratmak, lezzetlere değerlerini vermek. Bugün dünyada 227'si İtalya'dan olmak üzere 397 Presida ürünü var. Türkiye'nin ilk Presida ürünü ise Kastamonu İhsangazi Siyez bulguru oldu.
Nasıl başvurulur?
İsteyen herkes, mutfakdostlari. org adresindeki adaylık formunu doldurup kriterlere uyan bir ürünü aday gösterebilir. Aynı şekilde www.slowfoodfoundation.com/ ark adresinden de adaylık formu doldurup başvuru yapılabiliyor.