X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Anadolu'dan lezzet durakları
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Anadolu'dan lezzet durakları

  • Giriş Tarihi: 19.1.2014

Antep, Adana, Hatay ve Urfa... Zengin mutfak kültürüne sahip bu şehirleri ziyaret etmek hiç de zor değil. Hepsi bir uçak mesafesinde...

Türkiye, doğudan batıya muhteşem mutfaklara sahip şehirlerle dolu. Alıştığınız tatları ardınızda bırakıp, damağınız için yepyeni keşifler yapmak için bu şehirleri gitmeniz yeterli. 'Lezzet turizmi'nin öncüsü bu şehirlere giderken yanınıza yedek çanta da alın. Çünkü gittiğiniz yerlerde tattığınız her lezzeti eve dönerken yanınızda götürmek isteyeceksiniz.

URFA

Güne ciğer yiyerek başlayın
Urfa, özellikle et sevenler için tam bir cennet... Kahvaltıda ciğer yeme alışkanlığı, Urfa'da bir hayli yaygın. Ciğerci Aziz Usta ve Sevgi Ciğer Salonu, en ünlü ciğerciler arasında... Çok eski yıllarda ceylan etiyle yapılan çiğ köftenin içeriği haliyle zamanla değişmiş. Ama bütün malzemenin özel tepsilerde uzunca süre yoğrulup, neredeyse macun kıvamı aldıktan sonra şekillenip, marul ve limonla servis edildiği çiğ köfte, şüphesiz en güzel Urfa'da yeniyor. Urfa kebabı, zırhta çekilen etin, acısız olarak hazırlanmasıyla oluşsa da, Urfalılar yanında acı tüketmeyi ihmal etmiyor. Urfa'nın Birecik ilçesinde yetişen leziz patlıcanlarla hazırlanan patlıcan kebabı da bağımlılık yapacak türden. Kebapçı Köse (Durak Kebap Salonu), Urfa'da kebabı en iyi yapan yerlerden biri. Çulcuoğlu Restoran da zengin menüsü ve leziz kebaplarıyla dikkat çekiyor... İncecik, mis kokulu lahmacun da, "bu lezzeti bir de orijinal adresinde tadayım" diyenlerin kaçırmaması gerekenler arasında. Atatürk Bulvarı'ndaki Gülhan Restaurant, lahmacun konusunda oldukça iddialı. Urfa'nın mutfak zenginliğinde, evlerde hazırlanan ve yine şehirde bazı dükkanlarda bulabileceğiniz lezzetler de hayli öneme sahip. Semsek, lebeni, yumurtalı köfte, bostana, lıklıkı köfte, şıllık tatlısı bunlar arasında en çok dikkat çekenler... İsot, Urfa Mutfağı'nın olmazsa olmazı. Baklavası, kadayıfı, peynirli katmer tatlısı ise özellikle et yemeklerini denedikten sonra ağzını tatlandırmak isteyenler için... Badıllı Dedeoğlu'nun tatlı konusunda ayrı bir şöhreti var. Çulcuoğlu Restaurant Tel: (0414) 312 95 95 Gülhan Restoran Tel: (0414) 313 33 18 Baklavacı Badıllı Dedeoğlu Tel: (0414) 215 37 37

GAZİANTEP

Önce patlıcan kebap sonra baklava
Gaziantep, lezzet turizminin gözdesi olan şehirlerden biri. Yaklaşık 500'e yakın yemek tarifini içeren bir mutfak kültürüne sahip olması elbette bunun en önemli nedenlerinden... Havalimanından şehre ulaştığınız an itibariyle yemeğe başlıyorsunuz ve neredeyse gece uyuyana kadar deneyeceğiniz alternatif lezzetler bulabiliyorsunuz. Hadi isterseniz önce kahvaltıyla başlayalım: Ciğer, beyran ya da katmer; Antep'in meşhur kahvaltı seçenekleri. Antep deyince kebabın envai çeşidinin aklımıza gelmesi de kaçınılmaz! Patlıcan kebabı, simit kebabı, fıstıklı kebap, Alinazik, keme kebabı ve dahası... Söz konusu kebap olunca da Bakırcılar Çarşısı'nın karşısında yer alan İmam Çağdaş ve Karşıyaka semtinde yer alan Kebapçı Halil Usta'nın ayrı bir namı olduğunu söylemek gerekir! Her iki adreste de etin gerçek lezzetine varırken, nar ekşili salataları, bakır maşrapalarda sunulan bol köpüklü ayranları bir solukta tüketiyorsunuz. Antep, baklavalarıyla da kalplerde yer edinen bir şehir. Bülbül yuvası, havuç dilimi, şöbiyet, kare fıstıklı baklava, fıstıklı sarma... Hangi birini yiyeceğinizi şaşırabilirsiniz. Antep'e kadar gitmişken evinize başta nar ekşisi, salça, kurutulmuş kabak-patlıcan gibi yerel yiyecekler almak isterseniz, mutlaka Bakırcılar Çarşısı'nın az ilerisindeki Elmacı Pazarı'na (Almacı Pazarı) uğramakta fayda var! Kebapçı Halil Usta Tel: (0342) 323 16 16 İmam Çağdaş Tel: (0342) 220 45 45 Katmerci Zekeriya Usta Tel: (0342) 230 09 71

ADANA

Lezzetler kebapla sınırlı değil
Adana deyince akla meşhur Adana kebabı geliyor. Kebapçı Mesut, kebapçılık işini en orijinal haliyle yapan adresler arasında. Tarihi Adana Kazancılar Kebapçısı, Yüzevler Kebap, Hasan Kolcuoğlu, Elem de kebap için doğru duraklar... Ciğer ve şırdan dolması da yine farklı restoranlarda yiyebileceğiniz et yemekleri arasında. Bunlara ilaveten Adana'nın geleneksel lezzetleri arasında mutlaka tatmanız gerekenler var. Öncelikle analı-kızlı... Bunun yanı sıra fellah köftesi, sarımsaklı köfte, yüksük çorbası, zeytinyağlı kuru dolmalar, içinde cevizli-tarçınlı bir harcın olduğu ve yağda kızartılarak yenilen karakuş tatlısı bu mutfağın en dikkat çekici tatları arasında. Şehri gezip, tarihi ve turistik yerleri ziyaret ederken de karşınıza çıkan sokak satıcılarını keşfetmenizde yarar var! Şırdan, adım başı rastlayabileceğiniz seyyar tezgahları süsleyen sevilen yiyeceklerden biri. Bici bici tatlısının da kesinlikle tadılması gerekiyor. Cafe Ora, bici bici tatlısını çok güzel yapıyor. Olmazsa olmaz şalgam suyu, hem dükkanlarda hem de seyyar satıcılarda yudumlayabileceğiniz keyifli bir içecek. Hadi son sözü de tatlıcılara verelim... Şehrin halka tatlıları oldukça cezbedici... Kebapçı Mesut Tel: (0322) 365 01 27 Tarihi Adana Kazancılar Kebap Tel: (0322) 230 00 28 Ora Cafe Tel: (0322) 224 24 24

HATAY

Künefe yemeden dönmek olmaz
Damağına düşkün olanlar için Hatay, mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Şehir merkezindeki Uzun Çarşı'daki dizi dizi dükkanlarda yerel peynirler, zeytin çeşitleri, nar ekşisi, künefe gibi lezzetleri birarada bulabilirsiniz. Hazır Uzun Çarşı'ya girmişken Pöç Kasabı'na da uğramakta fayda var. Yöresel tepsi kebabı ve kağıt kebabı burada layıkıyla hazırlanıp, sonra da karşıdaki odun fırınına gönderilerek pişiriliyor. Şehri turlarken karşınıza çıkan seyyar satıcılarda çökelek ya da ıspanaklı katıklı börekle, bol yeşillikle hazırlanıp biber ezmesiyle birlikte dürüm yapılarak satılan mücvere rastlayabilirsiniz. Hatay'da özellikle oruk adı verilen içli köfteler bir hayli yaygın. Harbiye semtinde hizmet veren Kule Restaurant, yerel yemekler konusunda başarılı bir çizgide yer alıyor. Burada zahter salatası, kırma zeytinden zeytin salatası, humus, ev yapımı süzme yoğurt, cevizli tarator gibi mezelerle yemeğe başlarken, sac oruğu, Şam oruğu, kebap çeşitleri, özellikle tavuk ızgaranın tadına bakmak gerek. Hatay'a gidip de künefe yemeden dönmek olmaz. Köprübaşı'nda birbiri ardına sıralanmış künefeciler son derece davetkar. Tarihi Bizim Künefeci, özellikle uğranılması gereken adreslerin başında geliyor. Bir de Yusuf Usta'nın yerini de unutmamak gerekiyor... Kabak ve ceviz tatlısı ise Berk&Buket Tatlıcılık'ta bir başka güzel yapılıyor. Kule Restaurant Tel: (0326) 231 64 64 Pöç Kasabı Tel: (0326) 213 95 03 Berk&Buket Tatlıcılık Tel: (0326) 216 61 09