BELGRAD VE SARAYBOSNA
Et mutfağın baş tacı
Belgrad, Sırbistan Cumhuriyeti'nin başkenti, Saraybosna ise Bosna-Hersek'in. 20. yüzyılın en kanlı savaşını yaşamış olan bu iki ülke, artık sulh içinde. İki toplum da yaşananları unutmaya, ortak geçmişlerini korumaya çalışıyor. Elbette savaşın izleri hala silinmemiş, ne belleklerden ne de bu güzeller güzeli şehirden. Her iki taraf da ibret vesikası olarak kurşunlanmış, bombalanmış bazı binaları olduğu gibi bırakmış. Turistler bu ibret vesikalarını tarihi bir camiyi, kiliseyi ya da bir müzeyi gezer gibi ziyaret ediyor. İsterseniz onlar gibi biz de savaşı unutalım ve küçük bir gastronomi turuna çıkalım. Hem Sırp hem de Boşnak mutfağı birbirine çok yakın. Et pişirme usülleri bizimkine çok benziyor, ama arada bir fark var; onların etleri bizimkinden kesinlikle daha lezzetli. Et bu iki mutfağın da baş tacı. Hele bir isli etleri var ki, mutlaka tadına bakmak gerek. Yine her iki mutfak da hamur işlerini sık kullanıyor. Bu konuda üstlerine yok. Ayrıca porsiyonlar o kadar büyük ki, mesela börek sipariş ettiğinizde neredeyse bir tepsi börek geliyor önünüze. Genellikle etli ve sebzeli çorbalarla açılıyor yemek. Her masanın vazgeçilmezi olan lahana salatasını unutmamak gerek. İnce ince doğranıyor, sirke ve zeytinyağıyla tatlandırılıyor. Bu kadar basit anlatıldığına bakmayın galiba toprağından, çok ama çok lezzetli... Çok geç kalmadan uyarımızı yapalım; bu iki şehrin yürüyerek altını üstüne getirmezseniz, bu seyahatten kilo almadan dönmek çok zor. İşte denenmiş, memnun kalınmış lezzet durakları...
*
Kale Megdan Restaurant
Tarihi Belgrad Kalesi'nin içinde konumlanmış. Hemen yanında bir hayvanat bahçesi var. Restoranın terasına çıktığınızda aşağıda dolaşan aslan ve kurtlarla göz göze geliyorsunuz. Yemekleri çok güzel. Yemeğe kurutulmuş et, peynir, kaymak, zeytin ve muhtelif mezelerin olduğu bir tabak ve lahana salatası ile başlanıyor.
*
Aqua Doria Restaurant
Belgrad'a yaklaşık 1,5 saat uzaklıktaki Novi Sad'ta yer alan bu geleneksel mekan Tuna nehrine tepeden bakıyor, manzarasına doyum olmaz. Burası bir deniz mahsulleri restoranı ama isterseniz tercihinizi et ve et ürünlerinden yana kullanabilirsiniz. Bizdeki balıkçı meyhanelerini andırıyor.
*
Tri Sesira Restaurant
1864'ten beri faaliyette. Belgrad'ın Skadarska Caddesi üzerinde yer alıyor. Yolu taş döşeli bu caddeye girdiğiniz andan itibaren, taş yolda seke seke yürürken zamanın değiştiğini hissediyorsunuz. Eskiden beri bu cadde sanatçıların, şairlerin, ressamların uğrak yeri olmuş. Şimdi de sağlı sollu restoran ve kafelerle dolu. Tri Sesira ise bu caddenin en eski mekanlarından. Masaya oturur oturmaz hoş geldin niyetine likör kadehlerinde erik rakısı ikram ediliyor. Restoranın menüsü zengin, tabii yine et ve et ürünleri başrolde. Yediğiniz her şey çok lezzetli. Mekanda müzik yapan iki grup var, biri yorulunca diğeri başlıyor.
*
Villa Saray
Saraybosna'nın en meşhur Boşnak köftesi yapan mekanı burası. Baş Çarşı'da yer alan mekan günün her saati yoğun. Köftesi ise gerçekten çok lezzetli. Sıcak pide ekmeği arasında, bol soğanla servis ediliyor. Tabii burada da önden çorba ve lahana salatası ile yemeğe başlanıyor.
*
Kulin Dvor Bir Boşnak restoranı, Saraybosna merkezden biraz uzak. Düzenlenen Boşnak geceleri ile ünlü. Boşnak gençlerden oluşan bir ekip gece boyunca geleneksel danslarla şov yapıyor ama müzik ve dans o kadar kıvamındaki insanlar masalarında sohbete devam ediyor. Geleneksel Boşnak mutfağının öne çıkan tüm yemeklerini yiyebilirsiniz burada. Saçta pişen etler, Boşnak böreği, tadına doyulmaz pişiler...
ATİNA
Geleneksel yemeği souvlaki
Daha yakın bir destinasyon tercih edenlere önerimiz Yunanistan. Yunan mutfağının Türk mutfağı ile çok yakın olduğu, hatta yemek isimlerinin dahi birbirine benzer olduğu herkesin malumu... Antik Yunan ve Bizans'tan gelen, Balkan ve Girit'i de kapsayan bu mutfağa ait yemekleri tatmak için başkent Atina'da bir lezzet turuna çıkabilirsiniz. Hemen belirtelim; Yunanistan'da tüm yemekler bir mekanda yenmez. Ana yemek bir yerde, tatlı bir restoranda yenir, kahve ise başka bir yerde içilir. Komşunun geleneksel yemeği souvlaki. Şiş kebabın benzeri, yanında tzakiki, yani cacık ile servis ediliyor. Souvlaki irili ufaklı restoranlarda, sokaklarda ekmek arası lezzet olarak karşınıza çıkacaktır, mutlaka tadın. Çözünür kahveyle hazırlanan, buzlu sütlü kahve olan frappe, Yunanlar'ın ulusal içeceklerinden biri. Soğuk bir içecek olması nedeniyle genelde sıcak yaz aylarında tercih edilse de, bizim tavsiyemiz frappe'yi tatmadan dönmemeniz. Atina'nın lezzet durakları ise şöyle:
*
Thanasis Salatası mutlaka tadılmalı, tzatziki ve patates kızartması da önerilir. Mekanın mutfağına ünlü şef Jamie Oliver bile girmiş.
*
Kostas Sıcak pide içine yoğurt, marul, domates, et sarılıyor. Hem ucuz, hem çok lezzetli. Kostas öğle yemekleriniz için iyi bir alternatif.
*
Palls Cafe Her gün et yemek istemeyenler ya da bir gün ara vermeyi sevenler için de Akdeniz ve vejetaryen mutfağı yapan Palls Cafe'yi de listemize almak istedik. Özellikle falafelli sandviçleri çok popüler.
*
Bakaliarakia o Damigos Kendi buluşları olan cod cake'leri yapan çok eski bir restoran. Menüde ne seçmeli diye zorlanırsanız: girişte istenecek ahtapottan sonra kızarmış kuzu pirzola ve sarımsaklı patates püresi en doğru ikili olacak.
*
Cafe Avissinia Biraz daha lüks ve şık bir seçenek isteyenleri de düşündük ve bütün duvarları tablolarla kaplı olan Cafe Avissinia'da karar kıldık. Burada mutlaka denemeniz gereken yemek: Mussaka. Bizdekinden farklı olarak üzerine peynir rendeleniyor ve fırına veriliyor.
*
Yantes Bahçeli şirin bir taverna olan Yantes, organik yiyecek seçenekleri sunuyor. Kızarmış peynir, pancar salatası, etle doldurulmuş şarap ve parmesan soslu fırında soğanlak favori lezzetler. Tatlı seansında da mutlaka çikolata salamı deneyin. Saat 13:00'te açılıyor, gece yarısına kadar açık kalıyor.