"Bilenler
bilir, harbi Adana kebabı yalnız Adana il sınırları içinde yenir! Bilenlere bir ayrıcalık yaptık, Adana il sınırını İstanbul'a getirdik" deniyor Adana İl Sınırı adlı beş ay önce açılmış Adana kebapçısının web sitesinde. Gerçekten de, Adana'da tattıklarım kadar iyi kebapları İstanbul'da arar dururum; arayışımı hâlâ sürdürmekteyim. Yılların lezzet avcılığı bana kebapla ilgili bir şey öğretti. Kebabın sosyetik versiyonu olmuyor. Etin yağını çok azaltırsanız, ruhunu yitiriyor. İkinci gerçeği yeni açılan kebapçı, web sitesinde yazmış; çok iyi Adana kebabını Adana il sınırları içinde her zaman yiyebiliyorsunuz. Ama onu Adana dışında bulmak zor. Web sitesindeki iddialı ifade beni meraklandırdı; iki arkadaşımla gittim. Burası Taksim'den Galatas aray yönünde soldan ilk sokak, Meşelik Sokak'ta. Büyük Ermeni Kilisesi'nin karşısında. İlk açıldığında biraz ötede, bir bodrum kattaymış. İlgi artınca Hayal Kahvesi'nin yanındaki binanın iki katına taşınmış. Gittiğimizde ocakbaşı bölümü tıklım tıklım doluydu. Arka kısımdaki bir masaya buyur edildik. Oturduğumuzda soğuk mezeler sofradaydı: Acılı ezme, soğan sarımsak sote, nar ekşili soğan salatası, patlıcanlı süzme yoğurt, kuru cacık, Gavurdağ salatası, közlenmiş patlıcan.
İKİ TÜR ADANA KEBAP
Garsonun sipariş almasını beklemeden mezelere giriştik. Az sonra sımsıcak pideler, güveçte ılık getirilen humus ile dörde kesilmiş bir lahmacun da servis edildi. Özellikle lahmacun mükemmeldi. Bir tane daha istedik ama garson "Etlere yeriniz kalmaz" diye mırıldanıp gitti. Yemekte şalgam suyu ve ayranı tercih ettik. Izgara siparişi vermeden ortaya lavaş pideleriyle birlikte çöp şiş, ciğer şiş, büyük bir tabakta iki çeşit Adana kebabı geldi. Kebapların biri, 'Arap usulü' diye bilinen oldukça kalın ve yuvarlak şiş köfte, öteki ise yassı, büyük olasılıkla çifte şişte pişirilmiş versiyonuydu. Özellikle Arap usulü, İstanbul'da son yıllarda tattığım en mükemmel Adana kebabıydı. Acısı tatlı tatlı yayılıyor, ısırdıkça suyunu fışkırtıyordu; etin kalitesi de çok iyiydi. Kebabın altına yatak yapılmış somaklı soğan ise giderek kebapçıların unuttukları, acısı çıkarılmış bir soğan piyazıydı. Menüde kuzu pirzola ve kaburga da vardı ama bizde bunları tadacak hal kalmamıştı. Bu ziyafete 220 TL hesap ödedik. Fiyatı hesaplı sayılmasa da, iyi Adana kebabı uğruna değdi.
Beğendiklerim
İyi bir Adana kebabı için Adana'ya gitmeye gerek yok. Burası bu olanağı sağlıyor. Mezeler de gayet iyi. Apartman girişinden bozma mekan beklenmedik biçimde iyi havalandırılıyor.
Beğenmediklerim
Oturduğunuzda, soğuk mezeler sofrada sizi bekliyor. Eğer benim gibi çok açsanız, pideler bile getirilmeden mezelere girişiyorsunuz; kebaplara sıra gelince, yiyecek haliniz kalmıyor.
Mutfak ****
Servis ****
Ambians ****
Adana İl Sınırı Meşelik Sok. No 12, Taksim
Tel: (212) 245 01 90