İyi bir mantı bütün duyulara hitap eder. Besleyici, aynı zamanda da düşük maliyetli bir yiyecek olduğu için mütevazı sofraların da demirbaşlarındadır. En mükemmel örnekleri evlerde pişer; ev dışında yemek istendiğindeyse genellikle mantıcıya gidilir. Ancak ev hanımlarının mantılarıyla mantıcılarda önümüze gelenler arasında bazı farklar var. Ev hanımları aile bireyleri üzerinden kazanç sağlamadıkları için yemeklerine hile karıştırmaz, sevdiklerine en sağlıklı yemekleri yedirmek için çırpınır. Oysa profesyonel mutfakların büyük bölümü mantıda et yerine soya kıyması ve soğan kullanır. Hamur etin lezzetinden pay almadığı için dışarıda yediğim mantılar bana tatsız gelir, kendimi aldatılmış hissederim. Mantıcılarda karşılaştığım bir sorun da pişirme kıvamının tutturulamaması. Çoğu kez mantı pişirildikten sonra sipariş gelinceye kadar sıcak suyunda bekletiliyor, kıyma yerine içine katılan malzemeler suyuna dökülüyor. Genellikle suyu tam süzülmeden, bir tür yoğurtlu hamur çorbası olarak servis ediliyor. Yıllardır tanıttığım sayısız mekan içinde sadece tek bir mantıcıdan söz etmem, mümkün olduğunca dışarıda mantı yememeye gayret etmemin sonucu. Bir dostum epeydir beni beğendiği Etiler'deki Ulubey mantıcısına davet ediyordu. Davetini kabul ederek uzun süre sonra şeytanın ayağını kırmış oldum. Burası mantı çeşitleri ağırlıklı olmakla birlikte diğer seçenekler açısından da zengin bir restoran. Mantı dışında listedeki diğer başlıklar 'Başlangıçlar', 'Zeytinyağlılar', 'Börekler', 'Et ve Tavuklar', 'Salatalar ve Tatlılar'.
ZENGİN MANTI ÇEŞİDİ
Biz başlangıçlardan etli yaprak sarma ve haşlama içli köfte ısmarladık. Yaprağının inceliği ve lezzetiyle etli yaprak sarma başarılıydı. Yanında lezzetli bir domates sosuyla getirilen içli köftenin dışı bulgur yerine hamurdan oluşuyordu. Listede kızartılmış versiyonu da bulunan bu köfteyi de severek yedik. Ismarladığımız çibörek ise tadı tuzu yerinde olmakla birlikte değişik bir hamurdan yapılmıştı, yadırgadım. Mantı çeşitleri epey zengindi. Klasik mantının domates soslu ve cevizli versiyonları vardı. Ayrıca fırınlandıktan sonra sigara böreği gibi kızartılmış kıtır mantının da ıspanaklı, domates soslu seçenekleri sunulmuştu. Küçük bir porsiyon domates soslu kıtır mantıyı da paylaştıktan sonra, birer porsiyon domates soslu klasik mantıyı kaşıkladık. Ne yazık ki ev dışında yenen mantıların ortak sorunu burada da karşıma çıktı. Hamur uzun süre kaynatılmış, neredeyse erimişti. Domates sosunun da katkısıyla bir tür hamur çorbasına dönüşmüş halde önümüze geldi. Mantıda aradığım lezzeti yemeğin üstüne paylaştığımız tahinli, kaymaklı kabak tatlısında buldum. Normalde bu kadar yemek ısmarlanmaz. Biz sağlıklı izlenim elde etmek için abarttık, kişi başı 45 TL hesap ödedik. Sonuçta ev hanımlarının mantılarındaki lezzeti mantıcılarda da bulmayı hâlâ umuyorum.
Beğendiklerim
Mantıcı olmakla birlikte diğer yemekler açısından da oldukça zengin bir menüye sahip. Fiyatları makul.
Beğenmediklerim
Bir mantıcının diğer yemeklerinin iyi olması mantısının başarısızlığını dengelemiyor.
Mutfak ***
Servis ****
Ambians ***
Ulubey Mantı Nispetiye Cad. Profesörler Sitesi C1 Blok, Etiler
Tel: 0212 265 01 57