X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Yazın habercisi kiraz
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Yazın habercisi kiraz

  • Giriş Tarihi: 1.6.2014

Kiraz ülkemizde nisan sonuyla temmuz arasında olgunlaşıyor. İster taze meyve olarak yiyin, isterseniz tatlı ve içeceklerde kullanın bu lezzetli meyveyi mevsimi bitmeden bol bol tüketmekte fayda var

Dünyanın çeşitli coğrafyalarında kiraz için festivaller düzenleniyor. Bu festivallerin amacı kirazın çıktığını duyurmak ve doğum, ölümsüzlük, yenilenme gibi anlamlar yüklenen meyvenin tüketimini artırmak. Anavatanının Asya olduğu tahmin edilen ve kaynaklarda 'Mazzard' adıyla da anılan bu meyve, eski Yunan, Mısır ve Roma'da da biliniyordu. Ülkemizde kirazın pek çok farklı türü bulunuyor. Hatta aynı ağaç üzerinde iki farklı kiraz türüne rastlamak mümkün. Meyvesi iri, rengi kırmızı olan ve uzun süre dayanabilen Napolyon çeşidi en çok tercih edilen kiraz türü. Oldukça iri olan bordo renkli çeşide 'bing', orta irilikte, ince sarı üzerine kırmızı alacalı renktekine 'karabodur', eti krem renginde olan çeşide ise 'dalbastı' deniliyor.

ÖDEMİ ATAR, DİŞLERİ KORUR
Diş çürüklerini engelleyen, yapısındaki bol miktardaki fosfordan dolayı sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlayan kiraz, aynı zamanda idrar söktürücü ve böbrek dostudur. Kirazın meyvesi kadar çiçeği, sapı, ve yaprağı da tedavi amaçlı kullanılır. Romatizma, gut, eklem kireçlenmesi ve damar sertliği tedavisinde de kullanılan kiraz, vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlar. Fazla ilaç tüketimi ve zehirlenmelerde karaciğerin yükünü hafifletmesi de bir diğer özelliğidir. Ayrıca kirazdaki "levüloz" adlı şeker kolay sindirilebildiği için, şeker hastaları da rahatlıkla yiyebilir.

KİRAZLI KREM KARAMEL

Malzemeler
1 su bardağı çekirdekleri ayıklanmış kiraz
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı su
Yarım su bardağı + 4 çorba kaşığı tozşeker
1 su bardağı süt
1 paket vanilya
2 adet yumurta
2 adet yumurta sarısı
Kiraz, tereyağı, su ve 1 çorba kaşığı tozşekeri 2-3 dakika pişirin. Tülbentten geçirip, suyunu ve tanesini ayırarak kenara alın. Yarım su bardağı tozşekeri tavaya alıp ocağa oturtun. Karamelize olana dek karıştırıp kiraz suyunu ekleyin. 3 dakika daha pişirip, 4 adet kaba pay edin. Soğuması için kenara alın. Süt ve vanilyayı kaynatıp ocaktan alın. Ayrı bir yerde yumurta, yumurta sarısı ve kalan 4 çorba kaşığı tozşekeri iyice çırpıp, sütlü karışıma ekleyin ve karıştırın. Karışımı 4 adet kaba boşaltın. 150 derece fırında 35-40 dakika pişirip soğumaya bırakın. Kapları sıcak suyun içine batırıp çıkarın. Servis tabaklarına ters çevirin. Üzerine, kenara ayırdığınız kiraz tanelerini yerleştirin. Soğuk olarak servis yapın.

KİRAZLI TİRAMİSU

Malzemeler
1 adet kakaolu pandispanya
2 çorba kaşığı granül kahve
1 su bardağı sıcak su
çorba kaşığı tozşeker
Kir azlı dolgu için:
1 su bardağı ayıklanmış kiraz
3 çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı su
1 çorba kaşığı mısır nişastası
Krem a için:
4 su bardağı süt
1 su bardağı tozşeker
1 çorba kaşığı tepeleme un
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 paket vanilya
1 paket labne peyniri
Kahve ve sıcak suyu karıştırıp, pandispanyanın her iki parçasını da ıslatın. Kirazlı harç için kiraz ve tozşekeri pişirip, suyla açılmış nişastayı ekleyin. Kıvamlı bir hal alana dek pişirip kenara alın. Krema için süt, tozşeker, un, nişasta ve vanilyayı bir tencereye alıp, kaynayana dek sürekli karıştırın. Ocaktan alıp, çırpma teliyle karıştırarak labne peynirini ekleyin. Kremanın yarısını servis tabağına aldığınız kek tabanının alt parçasının üzerine yayıp, kenara ayırdığınız kirazlı karışımını gezdirin. İkinci kek tabanını üzerine kapatın. Kalan kremayı üzerine ve yanlarına sürün. Saplı kirazlarla tatlıyı süsleyin. Buzdolabında 30 dakika dinlendirip, pudraşekeri serperek servis yapın.

KİRAZ SORBE

Malzemeler
2 su bardağı çekirdekleri ayıklanmış kiraz
Yarım su bardağı su
Bir buçuk çorba kaşığı limon suyu
Şer bet için: Bir buçuk çay bardağı tozşeker ve su
Kirazları orta ateşte 4 dakika pişirin. Ocağın altını kısıp, 3 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp blenderdan geçirin. Büyük bir kabın içine buz doldurup, buzun içine daha küçük bir kap yerleştirin. Kirazlı karışımı küçük kaba alıp, karıştırarak soğutun. Limon suyu ekleyin. Şerbet için tozşeker ve suyu 10 dakika kaynatın. Büyük bir kabın içine buz doldurup, buzun içine daha küçük bir kap yerleştirin. Şerbeti içine alıp soğuyana dek karıştırın. Daha sonra kirazlı karışıma ilave edin ve tekrar karıştırın. Fırın tepsisi ebadında bir kaba karışımı alın. Derin dondurucuda 30 dakika dinlendirin. Çatalla karıştırıp, aynı şekilde 30 dakika dinlendirin. İşlemi bir kez daha tekrarlayın. Servis bardaklarına alıp, soğuk olarak servis yapın.

SAPINI AYIKLAMADAN SAKLAYIN
Tatlı kiraz sevenler, koyu renkli olanları tercih etmelidir.
Sapını çıkarmadığınız kirazları daha uzun süre saklayabilirsiniz.
Kirazı derin dondurucuda saklamak için çekirdeklerini çıkarmanız gerekir.