X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Salatası olur da ızgarası olmaz mı?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Salatası olur da ızgarası olmaz mı?

  • Giriş Tarihi: 21.9.2014

Meyve ara öğünlerin kurtarıcısı, diyetlerin baştacı. Gastronomi dünyasında son trend meyveleri ızgara yapmak. Böylece lezzetleri ve besin değerleri artıyor

Yaz bitti bitiyor. Okulların açılmasıyla şehir yeniden kalabalıklaşıyor. Manavlardaki sebze meyve tezgahlarındaki çeşitlilik ve renk cümbüşü bitmeden bol meyve tüketmekte ve vitamin depolayarak kışa hazırlanmakta fayda var. Eğer sadece alır, yıkar, soyar ve yerim diyen klasikçilerden değilseniz, meyveleri tüketmenin çok farklı bir yolunu öneriyoruz sizlere: Izgaralamak. Biraz sıradışı gelebilir ama aslında meyveler ızgara yapılmaya çok uygun. Ana maddesi şu ve şeker olan meyve ızgaralandığında içindeki su azalıyor, aroması ön plana çıkıyor. Sadece bu kadar da değil... Suyun azalmasıyla birlikte içeriğindeki şeker de karamelize oluyor ve bu da aromasının güçlenmesine destek oluyor. İster et yemeklerinin yanına garnitür olarak koyun, ister salatalarınızı lezzetlendirin, isterseniz bir top dondurmayla tatlı olarak servis edin. Seçim sizin.

HER MEYVE IZGARADA PİŞER Mİ?
Aslında her mevye ızgaralanmaya uygun ama dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası var. Sert meyvelerı ızgarada pişirmek daha risksiz çünkü elma, ananas, armut gibi sert meyveler pişerken şekillerini koruyor. Oysa şeftali, erik, mango, karpuz gibi meyveler fazla pişirildiklerinde püre oluyor. Bu sebeple de bu tür yumuşak meyveleri ızgaralarken başlarından hiç ayrılmamak gerekiyor. Hangi meyveyi kullanırsanız kullanın alırken sert ve tam olgunlaşmamış olanlarından seçmeye dikkat edin ki servis ederken paramparça olmasın. Son püf noktası da kabukla ilgili. Yiyecek olun ya da olmayın, ızgaralarken meyvenin kabuğunu mutlaka üzerinde bırakın. Örneğin muz ızgara yapacaksanız ortadan ikiye bölüp kabuklu olarak ızgaraya koymanızda ve servis ederken kabuğunu soymanızda fayda var. Küçük meyvelerin çekirdeklerini çıkardıktan sonra ikiye bölüp ızgaralayabilir, büyük meyveleri dilimleyebilirsiniz.

LİMONLU SUDA BEKLETİN
Eğer meyvenizin pişerken kuruyup kararmasını istemiyorsanız ayıkladıktan sonra içine yarım limonun suyunu sıktığınız buzlu suda bekletebilirsiniz. Meyveleriniz böylece hem renklerini korur hem de kurumaz. Meyve ızgaralamak için ızgaranız orta sıcaklıkta ve temiz olmalı. Bir önceki gün balık pişirdiğiniz bir ızgarada meyvelerinizi başarılı bir biçimde ızgaralamanız düşünülemez. Izgaraya yapışmalarını engellemek için ızgara için kullanılan sprey yağları tercih edebilir ya da meyvenizi ızgaraya atmadan önce zeytinyağıyla hafifçe yağlayabilirsiniz.

NASIL PİŞİRMELİ?
Izgara meyve hazırlamanın iki yolu var: doğrudan ateşte pişirmek ya da folyo, yağlı kağıt gibi bir malzeme içinde paketleyerek ateşe temas ettirmeden pişirmek. Doğrudan ateşe koyduğunuz meyvelerin dışı kıtır, içi yumuşak olur. Paketleyerek ızgaralarsanız daha yumuşak bir sonuç alırsınız. Meyveleri folyo veya yağlı kağıda yerleştirip sarın. 5-15 dakika kadar pişirin. Meyve şiş yapmak isterseniz, şeftali, erik, çilek ya da ananası küçük parçalar halinde doğrayıp ahşap şişlere geçirebilir, sadece bir kez çevirmeye dikkat ederek iki taraflarını da beşer dakika pişirebilirsiniz.

Izgara Ananas
1 adet ananas (soyup dilimleyin)
175 gr. esmer şeker
1/2 çay kaşığı vanilya
1/2 çay kaşığı tarçın
Vanilyalı dondurma
Şeker, vanilya ve tarçını şeker eriyene kadar karıştırın. Izgarayı ısıtın. Ananasları ızgaraya dizin. 10 dakika kadar pişirin. Dondurma ile servis yapın.

Izgara Armut
2 adet deveci armutu
20 gr. toz şeker
1 çubuk tarçın
1/2 muskat (küçük hindistan cevizi) rendesi
Armutları uzunlamasına ikiye kesin. Çekirdekli bölümü çıkartın. Kabuksuz tarafı üste gelecek şekilde kaba yerleştirin. Tüm malzemeyi ekleyin. Sıkıca kaplayıp çatal batırabileceğiniz yumuşaklığa gelene kadar 15 dakika önceden ısıtılmış ızgarada pişirin.