"Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem. Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı." Ünlü şair Cemal Süreya'ya ait bu dizeler. Şairin hakkı var. Kim çeşit çeşit peynir, mis gibi domates, kızarmış ekmek yanında da tavşan kanı bir bardak çaya hayır diyebilir ki? Hele ki günlerden pazarsa ve bu listeye menemen ya da sucuklu yumurta, börek ve bal-kaymak da eklenirse... Mutlu olmak işten değil. Ancak farklı ülke ve kültürlerde kahvaltıda farklı yiyecekler tüketildiği hepimizin malumu. Biliyoruz ki Fransızlar croissant'larının üzerine reçel sürüyor ve kahve içiyor. İngilizler çırpılmış yumurtadan vazgeçmiyor, İspanyollarsa kahvaltıda patatesli omlet yiyor. Coğrafi farklılıklar kahvaltı sofralarına da yansıyor ve her ülkede çocuklar güne farklı kahvaltı sofralarıyla uyanıyor.
Doğa Günce Gürsoy, Türkiye
Doğa 8 yaşında ve İstanbul'da yaşıyor. Gayet çeşitli bir kahvaltı menüsüne sahip olan Doğa'nın sofrasında; sucuklu yumurta, domates, biber, havuç, portakal suyu, simit, yumurta, börek, peynir çeşitleri, zeytin, çeri domates ve lor var.
Viv Bourdrez, Hollanda
Viv 5 yaşında ve Amsterdam'da yaşıyor. Diğer ülkelerin çocuklarına göre sade bir kahvaltısı var. Ekmek üzeri tereyağı ve çikolata, vanilya, meyve aromalı serpme şeker yiyor. Ülkede bu serpme şekerlemelerin en çok sevileni ve rekor miktarlarda tüketilenin adı 'hagelslag'.
Nathanael Witschi Picard, Fransa
Nathanael, 6 yaşında ve Paris'te yaşıyor. Hafta içi kahvaltılarında genel olarak bir adet kivi, baget ekmeğe sürülmüş böğürtlen reçeli ve tereyağ, taze sıkılmış portakal suyu ve sütlü mısır gevreği yiyor. Hafta sonu olduğunda Nathanael'in kahvaltısına kruvasan ve istediği bir tatlı da ekleniyor.
Aricia Domenica Ferreira ve Hakim Jorge Ferreira Gomes, Brezilya
Aricia (4) ve Hakim (2) kardeşler Sao Paulo'da yaşıyor. Oldukça sade bir menüye sahip olan kardeşlerden Hakim, kahvaltıda çikolatalı süt, Aricia ise, kahve içiyor. Brezilyalılar için kahve kültürel bir öğe olduğu için küçük yaştaki çocukların kahve içmesi normal karşılanıyor. Kardeşlerin kahvaltı menüsünün diğer tatları ise hemen hemen aynı. İkisi de haşlanmış patates, peynir, jambon ve tereyağlı ekmek yiyor.
Koki Hayashi, Japonya
Koki, 4 yaşında ve Tokyo'da yaşıyor. Koki aslında Amerikan tarzı kahvaltı yapmayı çok seviyor ve annesi arada sırada böyle kahvaltı etmesine izin veriyor ama kendi ülkesinin kahvaltı kültürünü de öğrenmesini istiyor. Koki'nin kahvaltı menüsünde, yeşil biberli kurutulmuş balık, soya soslu susam tohumları, az pişmiş yumurta, sıcak pirinç, kinpira adı verilen nilüfer çiçeği ve dulavratotu kökünden yapılma kahvaltılık, mirin adı verilen üzüm tanesi, dilimlenmiş Asya armutu ve sütle yapılan miso çorbası bulunuyor.
Emily Kathumba Malawi
Emily 7 yaşında ve büyükannesiyle birlikte yaşıyor. Emily kahvaltılarda 'phala' adı verilen mısır unu, soya, biber, sarımsaktan yapılan bir lapa, ebegümeci yaprakları ve şekerle yapılan içecek ve haşlanmış patates ve kabak ikilisini tüketiyor.