X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Açık zeytinyağı tuzağına düşmeyin
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Açık zeytinyağı tuzağına düşmeyin

  • Giriş Tarihi: 30.8.2015
Açık zeytinyağı tuzağına düşmeyin
Açık zeytinyağı tuzağına düşmeyin

Zeytinyağı hem mutfağımızın demirbaşı hem de içeriğindeki maddelerden ötürü başlı başına da bir ecza dolabı. Yaz tatilini Ege Bölgesi'nde geçirenlerin tatil dönüşü zeytinyağı alma alışkanlığı var. Ancak uzmanlar markalı ve ambalajlı ürünler satın alınması gerektiği konusunda uyarıyor

Cankurtaranımız zeytinyağı, insan soyunun devamı için gelecek nesillere bırakacağımız en kıymetli hazinelerden... İnsanoğlunun tarım devriminde ürettiği ilk ürünlerden biri. Zeytinyağının gençlik ve güç kaynağı olduğu inancı her zaman çok yaygındı. Eski Mısır, Yunan ve Roma'da çeşitli çiçek ve otlarla karıştırılarak ilaç ve kozmetikler elde ediliyordu. 15. yüzyılda İspanyollar zeytin ve zeytinyağını Orta ve Güney Amerika'ya daha sonra da Kaliforniya'ya taşıdı. 70'lere kadar Akdenizli olmayanlar için zeytinyağı, marketlerin "otantik" özel yiyecekler bölümünde raflarda duran Uzakdoğu ülkelerinin büyülü bir malzemesiydi. Akdeniz mutfağında yemeklerin hemen hepsinin zeytinyağı ile piştiği dönemlerde batılılar zeytinyağını genellikle restoranlarda tadıyordu. 80'lerden sonra batı ülkelerinin zeytinyağı tüketiminde büyük bir talep patlaması oldu. Tüketiciler artık bilinçli beslenmeyle önem veriyor, katkı maddesi içermeyen doğal ürünleri tercih ediyordu.

AMBALAJLI ÜRÜN TERCİH EDİN
Günümüzde de zeytinyağlı yemekler özellikle Türk mutfağının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alıyor. Türkiye'de zeytinyağı tüketimi kişi başına yıllık 1 kg.'dan 1.5 kg'a çıktı. Türkiye, son 10 yıllık süreçte zeytinağacı varlığını iki katına çıkardı. Bu ağaçlar önümüzdeki yıllarda ürün vermeye başladığında Türkiye'nin zeytinyağı rekoltesi bugünkü rekoltenin 2-3 katına çıkacak. Ancak ülkemiz hala Yunanistan, İtalya, İspanya gibi zeytinyağı üreticisi ülkelerin çok gerisinde. Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Eşbaşkanı Metin Ölken'e göre tüketiciler kaliteli zeytinyağı satın almalı: "Tüketiciler zeytinyağını gıda üretim izin belgesi olan işletmelerden temin etsin. Mutlaka markalı ve ambalajlı ürünler tercih edilmeli. İnsanlar ucuzluğuna aldanıp özellikleri, kökeni belli olmayan ürünlere itibar etmesin. Emin olmadıkça, tanımadığınız kişilerden, yol kenarlarında satılan "beyaz teneke" tabir edilen markası, menşei belli olmayan yağlardan sakının. Yoksa zeytinyağı almaya heveslenip, zeytinyağı yerine konulan başka yağları almak durumunda kalabilirsiniz."

HEM SAĞLIK HEM GÜZELLİK
Zeytinyağı, zeytin ağacının olgun meyvelerinden mekanik yolla elde edilen, oda sıcaklığında sıvı olan, berrak yeşilden sarıya değişen renkte, kendine özgü tat ve kokuda, fiziksel yöntemlerle doğal olarak üretilip tüketilebilen tek yağ... Zeytinyağı, yüzyıllar boyunca insanlar için bir besin kaynağı oldu. Yine yüzyıllar boyunca kadınlar, güzellik formüllerinde de bu yağı kullandılar. Günlük kalori ihtiyacımızın ortalama dörtte biri yağlardan karşılanmalıdır. Dolayısıyla kilo vermek için veya kolesterolü azaltmak için yağları hayatımızdan çıkarmak yerine, tekli doymamış yağ asit içeriği yüksek olan zeytinyağını, miktarına dikkat ederek hayatımıza sokmak daha iyi sonuç verir. Yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin emilmesi için de vücudumuza yağ almamız gerekir.

MUCİZE İKSİRİN FAYDALARI
Zeytinin ve zeytinyağının sağlığımıza sayısız faydaları olduğunu biliyoruz. Yemeklere verdiği o nefis lezzetin yanı sıra, bu narin meyve ve yağı; kolesterolü düşürür, kalp hastalıklarını, kireçlenmeyi ve bağırsak hastalıklarını önler. zeytinyağı içerdiği A, D, K ve E vitaminleri sayesinde yaşlanmayı geciktirir. Kalp atışlarının düzenlenmesine ve hücrelerin yaşlanmasını geciktirmeye yardım eden antioksidan maddeler içerir. Sindirime yardımcı olur. Vücudun kalsiyum emilimini kolaylaştırır. Cildin hem görünüşünü hem de yapısını güzelleştirir. Ayrıca kanser riskini azaltır ve yüksek tansiyonu düşürür.