Amerika'da ve Avrupa'da neredeyse yüzlerce şubesi olan pek çok kafe ve restoran zinciri vardır. Amerika'da her semtte olan Cheesecake Factory bunlara en iyi örnek. Ama bundan beş-altı yıl öncesine kadar Türkiye'de bir zincir haline gelen kafe markası yoktu. En popüler kafenin bile iki bilemediniz en fazla üç yerde şubesi vardı. Oysa bugün Türk kafeleri oldukça gelişti, popülerleşti. Öyle ki 100 milyon avroluk cirolara ulaştılar, hatta yurtdışı firmalarından bile teklif almaya başladılar. Kitchenette ve The House Cafe zincirleri bunun en güzel kanıtı. Üstelik bu kafeler sadece zincir olmakla kalmadı, aynı zamanda gençliğin buluşma noktaları haline geldi. Yemek yemek için de, kahve içip sohbet etmek için de buraları tercih edilir oldu. Yemekleri, kokteylleri, müdavimleri ve fiyat politikalarıyla işte yerli kafe zincirleri arasında en popülerleri...
KIRINTI
Kırıntı'nın ilk şubesi 1981 yılında Moda'da açılmıştı. 35 metrekarelik, sadece sekiz masası olan ufacık bir kafeydi burası. Günümüzde ise Kırıntı, özellikle Bebek'te açılan son şubesiyle gençlerin buluşma adreslerinden biri haline geldi.
Ne yemeli?
Porsiyonların büyüklüğünü de göz önünde bulundurursak başlangıcı geçip tek bir ana yemek ısmarlamak yeterli. Fajitası çok popüler. "Et yemem," diyorsanız ton balıklı tuna fajitayı deneyebilirsiniz. Makarnalarda da iddialı. Kırmızı biber soslu ve ıstakozlu linguine, son günlerde en çok tercih edilenlerden. Değişik bir lezzet içinse fıstıklı ve kuş üzümlü siyah Kızılderili pirinci olan 'wild rice'ı deneyin, biraz tatlı yemeklerden hoşlanıyorsanız pişman olazsınız.
Ne içmeli?
Beyaz çikolata ve naneyle hazırlanan 'minty white chocolate martini'yi başka bir yerde içemezsiniz. Şampanyalı mojito da mekânın favori kokteylleri arasında. Bir de varsa, mürdümerikli votka için. Erikleri robottan geçirip votkayla karıştırıyorlar.
Tatlılar
Dondurmayla servis edilen 'Mississippi mud pie', adeta bağımlılık yapan bir tatlı. Bir kere tadan sırf bir kez daha yemek için bile Kırıntı'ya gidiyor. Fiyatı 12 TL. Havuçlu kek ise daha az şekerli tatlılardan hoşlananlar için.
Fiyatlar
Porsiyonların büyüklüğünü göz önünde bulundurursanız fiyatlar oldukça makul. Tuna fajita 25 TL. 42 TL'ye de ıstakozlu makarna yemeniz mümkün. Naneli ve beyaz çikolatalı martininin fiyatı 18 TL.
Yeni neler var?
Kırıntı bu kış mönüsüne ıstakozu eklemiş. Organik çocuk mönüsü ve organik yemek seçenekleri de sağlıklı beslenmek isteyenler için mönüde kendine yer bulmuş. Konsept olarak ise 70'li, 80'li yıllara dönüş var.
Kimler gidiyor?
Kırıntı'da yemek sırasında yüksek sesli müzik yok. Ama gecenin ilerleyen saatlerinde ses iyice yükseliyor. Bu nedenle gece müşterisi daha çok 17-35 yaş arasındakilerden oluşuyor.
THE HOUSE CAFE
2002 yılında Nişantaşı'ndaki bir dairenin kafeye dönüştürülmesiyle ilk şubesini açan The House Cafe'nin bugün İstanbul'da 10 ve Ankara'da bir olmak üzere toplam 11 şubesi var. Tam bir başarı öyküsü olan kafe zinciri yakında yurtdışına açılmayı planlıyor.
Ne yemeli?
Özellikle kahvaltısı çok popüler. The House Cafe kahvaltı tabağı ve light tost, kahvaltıda ısmarlayabileceğiniz seçenekler. Tavuk şiş salata ve keçi peynirli mercimek salatası da en çok tercih edilen yemekler arasında. Beğendili köfte, lahmacun pizza da unutulmamalı. Ama The House Cafe en çok pizzalarında iddialı.
Ne içmeli?
The House Cafe limonta artık bir klasik oldu. Şu sıralar en çok satsumalı mojito ısmarlanıyor. Tropikal tat arıyorsanız taze hindistancevizi, ananas, badem sütü ve yabanmersiniyle hazırlanan 'coconut island'ı ısmarlayın.
Tatlılar
Tatlıların hepsini kendi pastanelerinde hazırlıyorlar. En popüler tatlı beyaz parça çikolatalı brownie. Kestaneli ve kahveli cheesecake ve özel peynir soslu havuçlu kek de diğer lezzetli tatlılar.
Fiyatlar
Kokteyllerin fiyatları 20-25 TL arasında değişiyor. Salatalar 14.50-25.50 arasında fiyatlara sahip. En pahalı yemeğiyse 29.50 TL.
Yeni neler var?
Aralık ayında kış mönüsüne geçilecek. Ortaköy şubesinin terası bir kış bahçesine dönüştürülecekmiş. İstiklâl ve Tünel'deki şubelerde ise kış boyunca canlı DJ performansları ve partiler olacakmış.
Kimler gidiyor?
Tünel'e genelde sanatçılar gidiyor. Bebek şubesine daha çok orada yaşayanlar, Teşvikiye şubesine ağırlıklı olarak yabancı turistler gidiyor. İstinye Park ve Kanyon şubelerinde ise daha çok iş çevresinden simaları görmek mümkün...
KAFEPİ
İlk şubesi 2004 yılında Taksim Küçükparmakkapı Sokak'ta KafePi Rock Bar olarak açıldı. Daha sonra sırasıyla KafePi Beşiktaş Bistro, Küçük Beyoğlu, Asmalımescit Lounge, Tünel Bistro açıldı. Cuma günü ise Bronx Pi açıldı.
Ne yemeli?
Asmalımescit Lounge'da 'quarter pounder' yani dev hamburger, risotto, lazanya ve çıtır mantı gibi seçenekler var. Tünel Bistro'da dört kişi ortaya 'dev pizza' ısmarlayıp paylaşabilirsiniz. Beşiktaş'taki Bistro'da ise fajita çeşitleri mönüye eklenmiş.
Ne içmeli?
Oldukça geniş bir shot mönüsü var. Fındıklı, çikolatalı votka shotları çok lezzetli. Birçok farklı kokteyl seçeneği de var. Ama böğürtlenden hoşlanıyorsanız mutlaka böğürtlenli caipiroska ya da böğürtlenli mojitoyu deneyin derim.
Tatlılar
Tatlıların hepsini kendileri yapıyor. Ama özellikle Beşiktaş Bistro'daki sufle mutlaka yenmesi gereken bir tatlı. Üstelik 6 TL gibi uygun bir fiyatı var.
Fiyatlar
KafePi'lerde şubeden şubeye farklı fiyat politikası uygulanıyor. Kokteyller 10-15 TL arasında değişiyor. Salatalar 7.50 TL'den başlıyor 15 TL'ye kadar çıkıyor. En pahalı ana yemeğin fiyatıysa 25 TL.
Yeni neler var?
Cuma günü son şubeleri olan Bronx Pi Sahne açıldı. Burası canlı performans mekânı olarak kurgulanmış. Özellikle Avrupa bazlı grupların sahne alması planlanıyor.
Kimler gidiyor?
Tünel ve Asmalımescit'e reklamcı, oyuncu, yönetmen, müzisyen ve iş dünyası gidiyor. Diğer şubelerin yaş aralığıysa 18-25 arasında değişiyor. Asmalımescit Lounge şubesindeyse her an magazin dünyasından bir isme rastlayabilirsiniz.
NUM NUM
Num Num'ın ilk şubesi 2004 yılında Maçka G-mall'ın içinde açıldı. Şu anda yedi şubesi var. Daha çok alışveriş merkezlerinde açılan Num Num'lar sinema öncesi bir şeyler atıştırmak için tercih edilen yerlerin başında geliyor.
Ne yemeli?
Elle şekillenen hamburgerleri oldukça lezzetli. Geniş bir salata mönüsü de var ama taş fırında kepekli hamurla hazırlanan pizzaları en iddialı yemekleri arasında. Num Num'da mutlaka incecik hamurla hazırlanan çıtır pizzaların tadına bakın derim. Etseverler etli metli pizzayı deneyebilir. Spor yapanlar içinse mönüde yüksek karbonhidrat, protein ve düşük yağ oranları hesaplanarak hazırlanan özel bir bölüm var.
Ne içmeli?
Kalabalık gittiyseniz ortaya koca bir sürahide dört bardakla servis edilen Pitchers kokteyllerden ısmarlayabilirsiniz. Üstelik birçok seçeneğiniz var. Sürahide sex on the beach, long island ice tea, mojito veya kamikaze ısmarlayabilirsiniz. Bu koca sürahilerin fiyatı 50 TL.
Tatlılar
Limonlu tart, tepetaklak elmalı kek, crème brûlée öne çıkan tatlıları.
Fiyatlar
Alkollü kokteyllerin fiyatları 18.50- 21 TL arasında değişiyor. Margaritanın fiyatı 19, 'long island ice tea' ise 21 TL. Ortaya sürahi ile söylemek daha karlı olabilir. Salataların orta ve kocaman boy seçenekleri var. Orta boylar 12.50- 15.50 TL fiyat aralığına sahip.
Yeni neler var?
Num Num, bu kış Bağdat Caddesi'nde bir şube açmayı planlıyor. Öğle ve akşam yemeklerinde açık olan kafelerin sürprizi ise mönüye eklenecek olan kahvaltı seçenekleri.
Kimler gidiyor?
Gençler, aileler... Num Num'da genç nüfus çoğunlukta. Ama genç çiftler ve aileler de gidiyor. Zaten Num Num'lar 23.30'da kapanıyor.
KITCHENETTE
Toplam 12 şubesi olan Kitchenette'in ilk şubesi 2005 yılında Adressİstanbul Alışveriş Merkezi içinde açıldı. Öğle yemeklerinde iş dünyasının rağbet ettiği kafe zincirleri, akşamlarıysa gençlerin buluşma adreslerinden biri haline geldi.
Ne yemeli?
Kitchenette mönüsünde bu kış da mevsime uygun tatlarla hazırlanan günün yemekleri olacak. Taksim şubesinden başlayıp diğer şubelere de yayılan fish&chips ve bira keyfi bu yıl da favoriler arasında olacak gibi gözüküyor. Somonlu ürünler de yine en çok tercih edilenler arasında geliyor. Kahvaltıda 'egg Norwegian', öğle yemeklerinde teriyaki somon şiş, akşamları da tagliatelle somon deneyebilirsiniz.
Ne içmeli?
Kitchenette'in ev yapımı 'house wine'ları hem uygun fiyatları hem de leziz tatlarıyla dikkat çekiyor. Ama bu kışın favori kokteyli nar suyuyla hazırlanan pomegranate mojito olacak gibi gözüküyor.
Tatlılar
Bir Paris klasiği olan macaronları tüm Kitchenette'lerde bulabilirsiniz. Bitter çikolata, böğürtlenli dome kek ve Devil's Food Kek de tatlı mönüsünde en çok tercih edilen alternatifler arasında.
Fiyatlar
Kokteyllerin fiyatları 17-21 TL arasında değişiyor. Salataların fiyatları da oldukça uygun. Doyurcu porsiyona sahip salatalar 10 TL'den başlıyor, en pahalısı 23 TL.
Yeni neler var?
Bu kış Kitchenette'ler birer parti mekânı olarak da hizmet verecek. Bebek şubesinde DJ partileri devam edecek, ona ek olarak haftada bir gün canlı caz performansları olacak.
Kimler gidiyor?
Astoria'daki şube daha çok öğle vakti dolu oluyor ve iş çevresinden simalar gidiyor. Bebek tam bir 'piyasa' yeri, kimi ararsanız burada bulabilirsiniz.
TAPS
İlk şubesini 2002 yılında Nişantaşı'nda açtı. Üç katlı tarihi binasında 25'e yakın çeşit bira üretti, bunları Amerikan-İtalyan mutfağı eşliğinde sundu. Bugün Eskişehir, Ankara ve İstanbul'da şubeleri bulunuyor.
Ne yemeli?
Bira eşliğinde atıştırmak için Taps tabağı ısmarlamak burada çok moda. Ana yemek olarak çift köfteli Taps burger ya da "İnce et yiyelim," diyorsanız Taps Quick Beef'i deneyebilirsiniz. Pizzalardan bonfile dilimli portobello ya da king pizza çok popüler. Belçika usulü tencerede pişen marine midye ve cızır cızır masaya servis edilen sizzling karides ise deniz ürünlerinden örnekler
Ne içmeli?
Elbetteki bira. Başka yerde bulamayacağınız bira çeşitlerini Taps'lerde içebilirsiniz. Her gün dört farklı bira hazırlanıyor. Biralarının kendi imalatları olduğunu unutmayın ve mutlaka deneyin deriz. Margarita ve 'long island ice tea' de denenmesi gereken kokteyllerden.
Tatlılar
Tiramisudan sufleye farklı tatlı alternatifleri var. Mutlaka 'mud pie' ve özel soslu tahinli keki deneyin derim.
Fiyatlar
Bira fiyatları 8-11 TL arasında değişiyor. Taps burgerin fiyatı 18 TL, Belçika usulü midyenin fiyatı 22 TL, fish&chips ise 19 TL.
Yeni neler var?
Taps'in '365 gün olmazsa olmaz' yemekleri her daim mönüde olsa da, kışa özel et ağırlıklı yemekler mönüye eklenmiş.
Kimler gidiyor?
Taps tam bir'pub' havasında olduğu için romantik şarap-peynir keyfinin ortamı olduğunu söyleyemeyiz. Ama alışık olduğumuz birahane konseptinden çok farklı. Özellikle Bebek şubesi gençlerin favorisi.