Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Teknolojinin yıldızları sahneye çıktı

Akıllı telefondan tablete oyun bilgisayarlarından akıllı bilekliğe teknolojinin yıldızları belirlendi. Dijital anket platformu Poltio ve Gittigidiyor üzerinden yaklaşık 100 bin kişinin seçtiği hem kalbimize hem aklımıza giren o 14 teknolojik ürün

Genç yaşlı, kadın erkek her yaştan her meslekten tüketiciler, aklında ve gönlünde yatan teknolojinin yıldızlarını seçti. Gittigidiyor tarafından desteklenen Teknolojinin Yıldızları anketine 93 bin 222 kişi katıldı. Ürün oylamasında, fiyat dışında, fonksiyonlar, tasarım, marka değeri ve deneyim gibi pek çok kriter etkili oldu.
Kimisi için renk tercihi, kimi için yaşadığı deneyim önplana çıktı. Ancak sonuçlara bakıldığında fiyattan çok marka ve tasarım gücünün öne çıktığını görmek hiç de zor değil. Yani teknolojik ürünlerde bile duygusal kararlar alıyoruz. Hatta arada büyük farklar olmasa marka tutkumuz oldukça yüksek. Daha 5-6 yıl önce Nokia'nın pazar payının en yüksek marka olduğunu düşünecek olursak, kısa sürede taşların yerinden oynadığını rahatlıkla görebiliyoruz.

APPLE AŞKI
Sonuçlara göre, Teknolojinin Yıldızları anketine Apple'ın damga vurduğu görülüyor. Apple, telefon, tablet, dizüstü bilgisayar ve kulaklık kategorilerinde birinciliği kazanırken, marka ve tasarım gücüyle de öne çıktı. Yılın telefonu kategorisinde iPhone 7 Plus, yılın tableti kategorisinde iPad Pro 9.7 inç en çok tercih edilen ürünler oldu. Piyasaya geçtiğimiz yılın sonuna doğru ortaya çıkan AirPods kulaklık, yenilikçi tasarımı ve sahip olduğu yetenekleriyle farkını ortaya koydu. Telefon kategorisinde iPhone 7 Plus'ın birinciliği kazanması ise hiç de şaşırtıcı olmadı. Çift kameralı tasarımı, Apple'ın bile büyük ekran satışlarının daha çok ilgi göreceğini tahmin edememesine sebep oldu.

EN YÜKSEK OY PLAYSTATION'A
Oylamada en yüksek oyu (yüzde 82.6) Sony PlayStation 4 Pro aldı. En yüksek oy alan cihazlardan bir diğeri de tek yerli ürün olan, Vestel'in 40 inç televizyonuydu. Oyların yüzde 63.2'sini alan Vestel 40 inç Full HD TV, performansıyla da göz dolduran en iyi ekonomik televizyon kategorisinde ipi göğüsledi. Samsung yılın televizyonu kategorisinde kavisli SUHD TV ile rakiplerinin önüne geçti. Aslında bu kategoride LG'nin OLED televizyonu da öne çıkmaya adaydı. En yenilikçi telefon kategorisinde yüzde 32 ile LG G5 birinci oldu. Teknoloji meraklılarının seçmekte zorlandığı kategorilerden biri de akıllı telefonda ekonomik ürün kategorisiydi. Bu kategoride ise birinciliği yüzde 36.9 oy oranı ile iPhone SE elde etti.

YILDIZLAR NASIL SEÇİLDİ?
Projenin ilk adımı, beş deneyimli teknoloji yazar ve editörün ürün kategorilerini belirlemesiyle atıldı. Her kategorinin aday ürünleri sıralandıktan sonra dijital anket platformu Poltio ve Gittigidiyor.com üzerinden oylama süreci başladı. 15 Şubat'ta da oylama sona erdi. Böylece halk, 2016 yılında 14 kategoride tercihini yaptı, dijital anket platformu üzerinden.

ŞAŞIRDIK-ŞAŞIRMADIK
iPhone 7 Plus'ın en iyi telefon kategorisinde birinci olması bizleri şaşırtmadı. Apple iPhone tutkusunun, kur farkına bakmaksızın devam ettiğini söyleyebiliriz. Yine Sony PlayStation 4 Pro oyun kategorisinde şaşırtmayan bir başka ürün olarak karşımıza çıktı. Kendi aramızda öne çıkardığımız aksiyon kamerası GoPro'nun, ankette Sony'nin Sony FDR-X1000V'ün gerisinde kalması ise bizi şaşırttı. Ayrıca teknoloji marketlerde değil, sadece internette satılan ve söylenişi zor Çinli marka Xiaomi Mi Band 2'nin de üst sıralarda öne çıkması şaşırtan bir başka sonuçtu.

TELEVİZYONDA KAVİS VE OLED
Televizyonda Samsung markası öne çıkarken 4K ve kavisli ekran tüketicinin aklında ve kalbinde yer etmiş. OLED, LG'nin akıl defterine soktuğu ürün oldu. Ekonomik ürün tarafında ise Vestel'in 40 inç Full HD televizyonu teknoloji yıldızları arasına giren tek yerli ürün olarak dikkat çekti!

İşte 2016 yılının en iyi teknoloji ürünleri
Yılın bilgisayarı:
Yüzde 49.20 ile Apple MacBook 2016 (12 inç).
Yılın telefonu: Yüzde 47.15 ile Apple iPhone 7 Plus.
Yılın televizyonu: Yüzde 41.04 ile Samsung SUHD Kavisli TV.
Yeni teknolojileriyle hayatımızı renklendiren en yenilikçi telefon: Yüzde 32.04 ile LG G5.
Teknolojiyi her an her yerde yaşamanızı sağlayan en iyi tablet: Yüzde 58.99 ile Apple iPad Pro 9.7.
Spor yapmayı sevenler için en iyi akıllı bileklik: Yüzde 60,04 ile Xiaomi Mi Band 2.
Performansıyla eğlenceyi katlayan en iyi oyun bilgisayarı: Yüzde 38.01 ile Asus ROG.
Performansıyla da göz dolduran en iyi ekonomik televizyon: Yüzde 63.30 ile Vestel 40FA3350 40 Full HD TV.
Müzik keyfini maksimumda yaşatan kulaklık: Yüzde 42.62 ile Apple AirPods.
Mobil yaşayanlar için hayatı kolaylaştıran en akıllı saat: Yüzde 47.81 ile Samsung Gear S3.
Heyecan dolu anları ölümsüzleştiren en iyi aksiyon kamerası: Yüzde 38.54 ile Sony FDR-X1000V.
Hem akıllı hem ekonomik en iyi telefon: Yüzde 36.90 ile Apple iPhone SE.
Film keyfini maksimumda yaşatan en yenilikçi televizyon: Yüzde 41.54 ile Samsung Nano Kristal TV.
Eğlenceyi katlayan en iyi oyun konsolu: Yüzde 82.60 ile Sony PlayStation 4 Pro.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA