Doğu Karadeniz Bölgesinin ve de en çok Rizelilerin vazgeçilmezi Hamsikoli yıllar geçse de sofralardaki yerini hiç kaybetmiyor.
Karadeniz'in şarkılara konu olan Hamsili ekmek olarak bilinen Hamsikoli, Karadeniz yöresine ait yıllardır tadını değiştirmeyerek günümüze kadar geldi. Hamsikoli'nin yapılışının kolay olmasından dolayı yöre halkında neredeyse herkesin sofralarında yer alıyor. Karadeniz yöresine ait Hamsikoli bir çok yemek yarışması programlarında yer ediniyor.
Rize'nin yöresel yemeklerini öğrenmeye çalışan ve Hamsikoli'nin nasıl yapılacağını da kayınvalidesinden öğrenip yemeği yapmaya devam eden aşçı adayı Neslihan Köseoğlu bu yöresel besinin nasıl yapıldığını anlattı. Köseoğlu, Hamsikoli'nin ana öğesinin adından da bilindiği gibi hamsi olduğunu belirterek "Önce hamsileri kılçıklarından tek tek çıkardım. Pazı, soğan, havuç, maydanoz, nane ve baharatları hazırladım. İlk önce pazıyı, yeşillikleri suya bastırdım. Biraz suda beklettikten sonra pazıyı ve soğanları tek tek yıkadım. Havuçları soyup kenara ayırdım. Naneyi, maydanozu güzel bir şekilde yıkayıp suda beklettikten sonra, ince ince hepsini kıydım. Bir kabın içerisine koydum. İçerisine yumurta, un, mısır unu, sıvıyağ, tuz ve baharatlar ekledim. Daha öncesinden ayıkladığım hamsiyi de içerisine katarak güzel bir şekilde yoğurdum. Daha sonrasında da fırın kabını alarak güzel bir şekilde döktüm ve bıçakla kestim. İçini daha iyi kesebilmesi için daha sonrasında da ısıtılmış fırınına verdim. Sıklık olarak ay da 3-5 kez yapıyorum. Eşim ve çocuklarım da çok seviyor" şeklinde konuştu.