X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Bu havuçlar ateşi düşürüyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Bu lar i düşürüyor

  • Giriş Tarihi: 12.2.2013 12:07 Güncelleme Tarihi: 12.2.2013 14:26

Konya'nın Ereğli ilçesinde yoğun olarak yetiştirilen ve yurt dışında yapılan araştırmalarda iltihap kurutucu ve düşürücü özelliği bulunduğu belirlenen siyah lar, İtalya, Fransa, ABD ve Almanya gibi dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor.

Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özkan Özgüven, Konya'nın önemli bir tarım merkezi olan Ereğli ilçesinde beyaz kiraz başta olmak üzere siyah , domates ve elma gibi çok sayıda ürünün üretildiğini söyledi.

Türkiye'de sadece Ereğli'de üretilen siyah havucun dünyanın birçok ülkesinden talep gördüğünü ifade eden Özgüven, Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı araştırmada, içinde bulunan '''' adlı mor pigmentler sayesinde oldukça etkili bir antioksidan işlevi gören siyah havucun, ayrıca önemli bir iltihap kurutucu, düşürücü (anti-inflamatuar) özelliği olduğunun da gözlemlendiğini bildirdi.

Özgüven, bu özelliğinin yanı sıra doğal gıda boyası olarak da kullanılan siyah havucun yurt dışından yoğun talep gördüğünü, İtalya, Fransa, ABD ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edildiğini dile getirdi.

BU YIL 80 BİN TON ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİ

İlçede kasım ayı sonlarında başlayan siyah havuç hasadının devam ettiğini aktaran Özgüven, şunları kaydetti:

''Siyah havucun önemli bir kısmı hasat edilerek, tesislerde işlemlerden geçirildi. Bir kısmı da soğuk hava depolarına konuldu. Bu yıl 20 bin dekar alanda yaklaşık 80 bin ton civarında üretim gerçekleşti. Verim oldukça iyi. Geçen yıl 15 bin dekar alanda ekim yapılmıştı. Ekim alanlarının genişlemesiyle üretimimizde de bu yıl yüzde 20 civarında artış oldu. Şu anda 8-9 köyümüzde siyah havuç üretimi yapılıyor. Artan talep doğrultusunda siyah havuç üretiminin daha da yaygınlaşacağını düşünüyoruz.''

Özgüven, siyah havucun daha çok doğal gıda boyası olarak kullanıldığını, bu özelliğinin de ona ihracat noktasında bir artı değer kazandırdığını belirterek, bu havuç türünün ayrıca şalgam suyu yapımında ve çeşitli meyve konsantrelerinde de kullanıldığını anlattı.

AVRUPA'DA DOĞAL GIDA BOYASI OLARAK KULLANILIYOR

Özellikle Avrupa ülkelerinde gıda ve kozmetik sanayinde kullanılan en verimli doğal gıda boyası olarak dikkati çeken siyah havuca rengini veren antosiyanin maddesinin hücre yaşlanmasını önlediğinin altını çizen Özgüven, ''Bu yüzden kimyasal boya maddelerinin yasaklandığı Avrupa ülkeleri, doğal gıda boyalarına yöneliyor. Bu da siyah havuca olan talebi artırıyor'' dedi.

Üretilen siyah havucun yarıdan fazlasının ihraç edildiğini vurgulayan Özgüven, yeni çeşitlerinin geliştirilmesi, mevcut çeşitlerin verimlerinin artırılması için Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan proje kapsamında çalışmaların da sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.