X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Erken ölüm riskini artırıyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

ni artırıyor

  • Giriş Tarihi: 8.3.2013 13:21 Güncelleme Tarihi: 8.3.2013 13:21

, , gibi ürünlerinin, ni yüzde 44 oranında artırdığı belirlendi.

"BMC Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ürünlerini sık tüketenlerde, kalp ve damar hastalıkları ile e bağlı erken ölümler daha fazla görülüyor.

10 Avrupa ülkesinde 500 binden fazla kişinin yaklaşık 13 yıl takip edildiği çalışmada, işlenmiş et ürünlerinde kullanılan kimyasal maddelerin insan sağlığı üzerindeki zararlı etkileri incelendi.

Araştırma süresinde 10 bin kişinin kanser, 5 bin 500 kişinin ise kalp ve damar sorunları nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirildi. Araştırmacılar, günde 160 gramdan fazla işlenmiş et ürünü (iki ve bir dilim ) tüketenlerin, günlük işlenmiş et tüketimi 20 gram ve altında olanlara oranla yüzde 44 oranında daha fazla taşıdığını belirledi.

Araştırmada işlenmiş et tüketimi fazla olan kişilerde, obezite ve bağırsak kanserinin az tüketenlere oranla çok daha yaygın olduğu da gözlendi. Tütsüleme, kurutma, ura gibi işlemlerden geçirilen et ürünlerine, işlenmiş et adı veriliyor. İşlenmiş et ürünleri arasında sosis, salam ve jambon gibi ürünler bulunuyor. ve kimyasal maddeler yardımıyla raf ömrü uzatılan hamburger ve köfte çeşitleri de işlenmiş et ürünü sayılıyor.