X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Türk kahvesi ağız kokusunun en önemli ilacı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Türk kahvesi ağız kokusunun en önemli ilacı

  • Giriş Tarihi: 11.6.2013

Ağız kokusunun nedeni; bakterilerin yiyecek artıkları ile birleşmesi sonucu ortaya çıkan hidrojen sülfür gazıdır. Kahve ise sülfür kokusunu yok eder. Yemeklerden sonra Türk kahvesi içmek kokuya karşı çok etkilidir

Ağız kokusu sürekli ise, buna genellikle ağız temizliğine özen göstermemek ve diş eti hastalıkları sebep olur. Ağır diyetler, oruç veya fazla hayvansal gıda tüketmek de ağız kokusuna yol açabilir. Doktorlar Merkezi'nden Diş Hekimi Sibel Karaman Örsal; bu sorunla ilgili önemli bilgiler verdi:

BOL SEBZE YİYİN

Ağız kokusunun oluşmasına; ağız içindeki bakterilerin yiyecek artıkları ile birleşmesi sonucu oluşan hidrojen sülfür gazları neden olur. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalar; kahve çekirdeği çiğnemenin ya da sade kahve içmenin kokuya karşı etkili olduğunu göstermiştir. Çünkü kahvenin içeriği, sülfür kokusunu yok etmektedir. Yemek sonrası özellikle Türk kahvesi içmek, ağız kokusunu gidermede etkilidir. Sütle birlikte içilen kahve ise sütün içindeki laktoz sebebi ile kokuya neden olabilir.
Bu soruna karşı yeşil yapraklı sebzelerden bolca tüketmek gerekiyor çünkü bu besinlerde nefesi tazeleyen klorofil pigmenti bulunuyor.


#Sayfa#

YEMEKLERE SİRKE İLAVE EDİN
Rafine karbonhidrat, alkol ve süt ürünleri tüketimini sınırlamak gerekir. Bu besinler ağız kokusuna yol açar.
Hazımsızlık veya mide gazı şikayetiniz varsa; muhtemelen mide asit salgısında problem var demektir. Sindirim sistemini çalıştırmak için et, balık ve yumurtalı yemeklere sirke ilave edin. Özellikle elma sirkesinde neredeyse mide asidinin gücüne yakın miktarda asit buluniyor. Yemeklere sirke ilave etmek; hem mideye, hem de ağız kokusuna iyi gelir.
Sarımsak yenildiğinde içindeki kimyasal maddeler sindirim sırasında kana karışır ve sonra nefesle dışarı atılır. Bu koku üç gün sürebilir. Bu nedenle sarımsağı hafta sonlarından yemek daha uygundur.

AĞIZ HİJYENİ İLE TEDAVİ SAĞLANIR
Ağız kokusu tespit edildikten sonra diş etleri tedavi edilir ve ağız hijyen eğitimi verilir. Diş taşı temizliği de yapıldıktan sonra koku ortadan kalkar. Eğer koku, ağız odaklı değilse; tıp doktoruna yönlendirilir. Öncelikle kulak-burun-boğaz uzmanı hastayı değerlendirmelidir. Ağız kokusu çok az ya da yoksa ama hasta ısrarla şikayet ediyorsa, psikolojik destek alması gerekir.


#Sayfa#

SABAH OLAN KOKU NEDİR?
Ağız kokusu şikayeti yaşayan insanların bir kısmında aslında hiç koku yoktur. Bu tip durumları psikomatik yani psikolojik rahatsızlığın fiziksel bir bulguya dönüşmesi olarak düşünebiliriz. Bu durumda koku takıntısını ortadan kaldırmak gerekir. n Sabah kokusu; gece uykusundan sonra görülen bir koku türüdür. Uyku esnasında tükürük akışı yavaşlar, bakteriler çoğalır. Dil yüzeyine yapışan deri döküntüleri de kokuya sebep olur. Koku, diş ve dil yüzeyi fırçalanınca ortadan kalkar.
Ağız kokusuna sebep olan gazlar ölçülebilir. Böylece ağız kokusunun derecesi ve türü de tespit edilmiş olur.

GARGARA VE SAKIZIN İÇİNDE ÇİNKO BULUNMALI
Diş fırçalama kadar önemli bir temizleme işlemi de dilin fırçalanmasıdır. Özellikle girintili çıkıntılı dil yüzeyinde bakteriler birikerek çürümeye başlar ve bu çok kötü bir kokuya yol açar. Dilin arka bölgesi, dil fırçası ile öne doğru fırçalanmalıdır. Ağız kokusu olan hastalarda bu işlem birkaç kez yapılmalıdır.
Kokuya yönelik gargaraların içinde mutlaka çinko glukonat bulunmalıdır. Bu arada gargaranın içeriğinde sodyum sülfatın olmamasına da dikkat edilmelidir. Bu etken maddenin özellikle aftlar üzerinde de kötü etkisi vardır.
İçeriğinde çinko olan şekersiz sakızlar da kokuya karşı etkilidir.


#Sayfa#

ELMA SİRKESİNDEN GARGARA YAPIN
Günlük diş bakımına rağmen oluşan, çoğunlukla da gıdaların sebep olduğu kokuları doğal basit yöntemlerle baskılamak mümkündür. İşte o yöntemlerden bazıları:
Bir bardak suya, bir çay kaşığı elma sirkesi ilave edin ve bu suyla gargara yapın.
Maydanoz ve taze naneçiğnemek; özellikle sarımsak ve soğan kokusunda etkilidir. Anason, kişniş, kakule, rezene, karanfil çiğnemek de kokuyu azaltır. Yemeklerden sonra nane çayı içmek yarar sağlar.
İki çay kaşığı ekinezya kökünü, bir bardak sıcak suda 10 dakika demledikten sonra gargara yapabilirsiniz. Bu yöntem kokuları giderir.
Elma ve havuç yemek ya da sularını içmek de ağız kokusunu engeller.

YARIN: BOTOKSLA TERLEME TEDAVİSİ