X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Yaz aylarında bunları yerken dikkat
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Yaz aylarında bunları yerken dikkat

  • Giriş Tarihi: 26.6.2013 09:33 Güncelleme Tarihi: 26.6.2013 09:40

Mühendisleri Odası Marmara Şube Başkanı Sedat Kuru, Türkiye’de gıda sektöründe yapılan lere dikkat çekti. “Gıdada hilede sınır yok” diyen Kuru, işletmelerin ancak yarısının denetlenebildiğini söyledi.

Yaz aylarının gelmesiyle kaynaklı sorunları da artmaya başladı. larda hızla bozulabilen ürünler halk sağlığını tehdit ediyor. Gıda mühendisleri ise sektörde yaşanan sorunlara rağmen, denetimlerin yetersizliğinden ve gıda mühendislerinin sahaya inememesinden şikâyetçi.

Bugün'den Zeynep Ceylan'ın haberine göre; Gıda Mühendisleri Odası Marmara Şube Başkanı Sedat Kuru, mevcut 4 bin 700 denetçinin sadece 800'nün gıda mühendisi olduğunu belirtti. Kuru, "Türkiye'de 500 bin işletme var. 2012'de Türkiye'de 406 bin denetim yapıldı. Bunun içinde tekrar denetimler de var. Bu sayı yetersiz. Firmaların ancak yarısı denetlenebiliyor" dedi.

1 HAFTADA DENETÇİ OLUNUYOR

Denetçiler içinde gıda mühendisi sayısının artması gerektiğini vurgulayan Kuru, sözlerini şöyle sürdürdü: "En az 3 bin gıda mühendisi daha bu ekibe eklenmeli. lerin tespit edilebilmesi için analiz bazlı denetimlerin artması lazım. Denetçi olmak için 1 haftalık kontrolörlük kursuna girmek yetiyor. Bu çok kısa bir süre. 4 yıl bu işin eğitimini almış, uzman kişiler denetim yapmalı."

'MUTFAĞA MUTLAKA BAKIN'

Tüketicilerin gıda alışverişlerini yaptığı yerlere dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Kuru, "Tüketici sadece alışveriş yaptığı yerin hijyenik şartlarına bakabiliyor onun dışında bakanlığın denetimlerine güvenmek zorunda" diye konuştu. Restoranlarda mekanın genel görüntüsüne, mutfağına, tuvaletine bakarak az da olsa fikir sahibi olunabileceğini belirten Kuru, marketlerdeki hijyen eksikliğini doğrudan görmenin mümkün olmadığını bildirdi.

SALÇALI VE KREMALI ÜRÜNLERE DİKKAT

Sedat Kuru, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte ürünlerin tüketim ömrünün kısaldığını kaydetti. Gıda zehirlenmelerine karşı tüketicileri uyaran Kuru, "Kremalı, salçalı ürünler, beyaz et ürünleri dışarıda kaldığında çok çabuk bozulur. Buzdolabında muhafaza edilmeli. Donmuş ürünler dolapta +4 derecede ve uzun sürede eritilmeli" dedi.

Türkiye'de zehirlenme vakalarında doktora gidilmediğini bildiren Kuru, bu nedenle Sağlık Bakanlığı'nın kayıtlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.