Sık alkol tüketiminin; vücut fonksiyonları üzerinde olumsuz etkisi olduğu biliniyor. Alkol alındığı zaman; vücuttaki birçok molekül, 'asetaldehit' denilen kimyasal bir bileşiğe dönüşür. Bu bileşikler, mutasyona uğradığı için kanser oluşumunu başlatabilir. Asetaldehit; kansere yol açan hücrelerin savunma sistemini bozar ve hücrelerin DNA onarım mekanizmasını engelleyerek kanserin genişlemesine neden olur. Alkolün toksik yapısının neden olduğu zararlar; karaciğer, kolon ve meme kanserlerinde önemli rol oynuyor.
GÜNDE EN FAZLA ÜÇ KADEH
Amerika'da yapılan araştırmalar; kadınlarda günde üç kadehten fazla alkol tüketenlerde kanser riskinin yüzde 30 arttığını gözler önüne seriyor. Avrupa Birliği'nin 300 bin kişiyle yaptığı bir çalışmada ise günde bir kadeh şarap tüketen kadınların meme kanserine yakalanma riskinin yüzde 10 arttığı belirlendi. Dil ve ağız tabanı gibi ağız içi kanserleriyle, yemek borusu, mide, kolon, karaciğer kanserlerinde alkolün etkisinin çok daha yüksek olduğu biliniyor. Aşırı dozda sert alkol alanlarda pankreas kanserine daha sık rastlanırken, safra yolu ve mesane kanserlerinde de alkol tüketiminin rolü olduğu saptandı. Ulusal Sağlık Enstitüsü alkol tüketme sınırını haftada 12-15 kadeh olarak belirlemiştir.
A, C VE E VİTAMİNİ TAKVİYESİ ÖNEMLİ
Doğal
yoldan alınan antioksidanlar, aşırı alkol tüketiminin neden olduğu hasarı büyük oranda tamir ediyor ve kanser riskini de düşürüyor.
C VİTAMİNİ İLE RİSK YÜZDE 19 AZALIYOR
2010 yılında Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada; A, C ve E vitaminlerinin kolon kanseri riskini azalttığı gösterilmiştir. Deneklere yapılan C vitamini takviyesiyle kanser riski yüzde 19, E vitamini takviyesiyle ise bu risk yüzde 22 oranında düşmüştür. Aynı çalışmada multivitamin ve folat desteğinin de kanser ihtimalini yüzde 12 oranında azalttığını gözler önüne sermiştir. Benzer etkilere; beyin tümörlerleri de dahil olmak üzere birçok değişik kanser türünde rastlanmıştır. Dolayısıyla alkol alanların bol bol sebze-meyve tüketmesinde fayda var.
ALKOL ALANLARDA FOLİK ASİT TÜKENİYOR
Günde
ikiden fazla alkollü içecek tüketen erkeklerde; kolon kanseri riski yüzde 64 civarındadır. Öte yandan alkol tüketimi; folik asit, çinko ve metionin sülfür içeren aminoasitlerin eksilmesine neden oluyor. Bu eksikliklerin takviye edilmesi; potansiyel kanser ihtimalini de azaltıyor. Vücudunda yüksek oranda folik asit ve metionin bulunan kişilerde özellikle kolon kanserine yakalanma riski yüzde 30 oranında azalıyor.
SELENYUMUN ÖNEMİ
Selenyum, kansere karşı koruma sağlayan önemli bir mineraldir. Yapılan araştırmalar; selenyum eksikliğinin DNA hasarına yol açtığını ve dolayısıyla kanser ihtimalini artırdığını gösteriyor. Selenyum seviyesi ile özellikle kolon ve karaciğer kanseri arasında önemli bir ilişki vardır. Araştırmacılar; vücut dokularında yüksek seviyelerde selenyum bulunanların kansere yakalanma riskinin yüzde 30 azaldığını iddia ediyor. Tiaminin yağda çözünen bir formu olan benfotiamine de alkolden kaynaklanan hücre hasarını azaltıyor ve kanseri önlüyor.