X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER İftarda hızlı yemek reflü nedeni
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

da hızlı nedeni

  • Giriş Tarihi: 24.7.2013 17:41 Güncelleme Tarihi: 24.7.2013 17:47

Liv Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek, uzun süren açlık sonrasında fazla miktarda ve hazmı güç besinler sonucunda midenin boşalma zamanı uzayacağını ve midenin sindirim için ürettiği asit miktarının artacağını, gün de yoğun geçtiyse yemek sonrası uyku ihtiyacı olacağını belirterek, bütün bunların sonucunda nün ortaya çıkması ya da reflü hastalığının şiddetlenmesinin kaçınılmaz olacağını bildirdi.

Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, da hızlı besin tüketiminin midenin boşaltma süresini uzatacağı ve bu sürenin uzaması nedeniyle de üretilen asit miktarının artış gösterdiğini kaydetti.

tanısı konulan hastaların bu ayda bir gastroenteroloji uzmanı ile görüşerek bilgi alması gerektiğini vurgulayan Şimşek, iftarda günlük kalori ihtiyacının üzerinde beslenilmemesi, tek öğünde aşırı ten kaçınılması ve iftar ile sahur arasında ek öğünler alınması gerektiğini aktardı.

Şimşek, orucun ilk olarak çorba ve su gibi sıvı besinlerle açılmasını isteyerek, şu bilgileri verdi:

"Sıvı besinleri bitirdikten sonra 15-20 dakika beklenerek diğer besinlere geçilmelidir. Yemekler iyi çiğnenerek öğütülmeli ve hızlı yemekten kaçınılmalıdır. Çiğneme, tükrük ve mukus salgılanmasını sağlayarak yemek borusu ve midenin iç yüzünü döşeyen örtüyü mide asidine karşı korumaktadır. İftar veya sahurda yemeği takiben hemen yatılmamalı, 2-3 saat beklenmelidir. Reflüyü artıran veya kolaylaştıran yağlı yiyecekler, kızartmalar, acılı-baharatlı yemekler, aşırı kahve ve demli çay, gazlı içecekler, sigara ve alkolden kaçınılmalıdır. Reflü hastalığı için doktorunuzun önerdiği mide asit salgılanmasını azaltan ilaçlar iftar ve sahurda alınmalıdır. Oldukça uzun süren açlık süresi ve mevsim nedeniyle artan hava sıcaklığı tutmayı zorlaştırmakta ve bazı önlemler almayı gerekli hale getirmektedir. Beslenme açısından dikkat edilecek en önemli noktalar ise sıvı tüketimini arttırmak, az baharatlı gıdalar tüketmek, yoğun tuz içeren salamura besinler ve şarküteri ürünlerinden ve kızartmalardan kaçınmak, çay ve kahve tüketimini azaltmak, bol sebze, meyve, komposto ve yoğurt tüketmektir."

Mide ülseri olanların da ramazanın ikinci yarısında ağrıların artma ve midede delinme gibi sorunlarla karşılaştığının altını çizen Şimşek, mide ülseri olan kişilerin iftardan 1-2 saat sonra rahatsızlık yaşamasının gelecek için risk yarattığını bildirdi.

Şimşek, ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle, oruç tutulan sürenin 15 saati aştığına dikkati çekerek, "Uzun süren açlık sonrasında fazla miktarda ve hazmı güç besinler yemek sonucunda mide boşalma zamanı uzar ve midenin sindirim için ürettiği asit miktarı artar. Gün de yoğun geçtiyse yemek sonrası uyku ihtiyacı olur. Bütün bunların sonucunda reflü ortaya çıkması ya da reflü hastalığının şiddetlenmesi kaçınılmazdır" ifadelerine kullandı.