X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Kanserliler; gribe karşı dikkat!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Kanserliler; gribe karşı dikkat!

  • Giriş Tarihi: 25.8.2013

Akciğer kanseri hastalarının tedavi sonrası grip olmamaları gerekiyor. Grip; hastaların bağışıklık sistemini çökertiyor ve hastalığın yeniden ortaya çıkmasına neden olabiliyor

Akciğer kanseri tedavisi kapsamında uygulanan torokotami (gögüs kafesinin cerrahi girişimle açılması), sinirlerin incinmesine bağlı olarak kaburgalar arasında ağrılara neden olabilir. Bu ağrılar, genellikte şiddetli değildir ancak bazı hastaların güçten düşmesine yol açabilir. Ağrı tedavisinde; nonsteroid antienflamatuvar ilaçlar, meditasyon, antidepresanlar ve opioitler kullanılır.

AKUPUKTUR İYİ GELİYOR MU?

Acıları dindirme özelliği olan akupunkturun kaburga ağrılarına iyi gelip gelmediği ise hâlâ inceleniyor. Bir süredir devam eden bir çalışmada; cerrahi müdahale öncesinde, bölgeye 2 milimetrelik iğnelerle akupunktur yapılıyor. İğneler, operasyon sonrasında birkaç hafta daha yerlerinde bırakılıyor.

İKİNCİ TÜMÖRÜN OLUŞMA RİSKİ
Öte yandan bazı kanser hastalarında, sigara gibi risk faktörleri yüzünden ikinci bir tümör oluşabiliyor. Yapılan bir araştırmada; yüksek dozda verilen A vitaminin, erken safhadaki akciğer kanserinde, ikinci tümörün oluşma ihtimalini azalttığını gösterdi. Ancak daha sonraki çalışmalarda, bu bulgunun doğru olduğuna dair herhangi bir sonuç elde edilemedi. Yapılan diğer testlerde ise; bir A Vitamini türevi olan isotretinoinin ise sigara içenler üzerinde zararlı, hiç içmeyenlerde ise yararlı olduğu ortaya çıktı.

ŞEKERLİ GIDALARDAN UZAK DURULMALI
Akciğer kanseri hastalarının diyetlerine; probiyotik yoğurt, köy yoğurdu, köy yumurtası, çökelek, hakiki çiçek balı, kara üzüm, karadut ve keçiboynuzu pekmezi ilave edilmeli ancak tatlı şeylerin aşırı miktarda tüketilmesine müsaade edilmemelidir. Çünkü şeker ve şeker içeren gıdalar, kanser riskini tekrar artırıyor. Kara turp, bayır turbu, karahindiba, semizotu, kuzu kulağı da hastaların bol bol tüketmesi gereken besinler arasında. Öte yandan hastaların yeterli miktarlarda protein almasına da dikkat edilmeli ancak kırmızı et tüketimi haftada 400 gramı geçmemelidir. Protein olarak köy tavuğu ile mevsim balıkları tercih edilmeli.

MÜRVER VE NAR ÇİÇEĞİ ÇAYI BOL İÇİLMELİ
Akciğer kanseri hastalarında kemoterapi sonrası görülen kabızlık sorunu, gerekli gıdalarda kontrol altına alınmalıdır. En önemli şey ise; hastaları gripten korumaktır çünkü grip, bağışıklık sistemini çökerterek hastalığın nüksetmesine sebep olabilir. Dolayısıyla hastalar mutlaka grip aşısı yaptırmalı. Ekim-Kasım aylarında ise bol bol mürver çiçeği ve nar çiçeği çayı tüketmelidirler.

BİTKİSEL İLAÇLARA DİKKAT!

Kemoterapisi süren hastaların da bağışıklık sistemi güçlü tutulmaya çalışılmalı. Öte yandan kanser ilaçlarıyla reaksiyon gösterecek bitkisel ilaçlardan da kaçınılmalı.

BETA-GLUKAN İÇEREN MANTARLAR YARARLI
Akciğer kanseri hastalarının, tedaviden sonuç elde edildiği taktirde; üç ayda bir kontrole gitmeleri ve kanser taramalarını yaptırmaları gerekiyor. Hastanın kilosunu muhafaza etmesi ve enfeksiyonlara karşı direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlü tutmaya çalışması da önemli. Bu hastalarda, Omega 3 ile beta-glukan içeren mantarlar yararlı olabilir.