X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Kanı sulandıran ilaçlar ve alkol
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Kanı sulandıran ilaçlar ve alkol

  • Giriş Tarihi: 17.9.2013

67 yaşındayım. Koroner by-pass ameliyatı geçirdim. Üç yıldır kanın pıhtılaşmasını bozan ilaçlar kullanıyorum. Bunlarla birlikte alkol alabilir miyim? O.K./Sinop

Hayır, özellikle rakı, votka, cin, viski gibi alkollü içkiler; karaciğerde bu ilaçların parçalanmasını azaltıp kanda birikmesine neden olabilir. Bu da beklenmedik kanamalara yol açarak yaşamı tehlikeye sokabilir.

10-15 GÜNDE BİR
Ayrıca rakı ve bazı likörlerde bulunan anason; coumarin içerdiğinden pıhtılaşma ilaçlarının etkisi daha da artırabilir. Bu da pıhtılaşmanın ileri derecede bozulmasına ve kanamalara yol açabilir. Bu durumda Aspirin dahil, kanın pıhtılaşmasını engelleyen herhangi bir ilaç kullanan kişiler, kesinlikle alkol almamalı ya da çok az miktarda almalıdır. Bu kişilere; 10-15 günde bir seyrek olarak, yarım duble alkol kullanmaları önerilir. Resveratrol gibi antioksidan içeren kırmızı şarap içmeleri, çok daha doğru olacaktır.

Solucan düşürüyorum

33 yaşındayım. Dört yıldır solucan düşürüyorum. İlaç kullanmama rağmen tekrarlıyor. G.U./Bursa

Solucan, kılkuyruk, tenya gibi parazitler; daha çok çiğ besinlerin yenmesi sonucu insanlara bulaşır. İyi yıkanmamış salatalar, meyveler, çiğköfte gibi çiğ etlerin yenmesi, bu gibi parazitlerin bulaşmasında rol oynar. Ayrıca ellerin iyi yıkanmaması, sofrada temizlik kurallarına uyulmaması da bir diğer faktördür. Bu gibi parazitler genellikle ilaçla vücuttan temizlenebilmektedir. Ancak yumurtaları bağırsakta kaldığı sürece, ilaçlar etkisiz kalır. Bu nedenle, önce tahlil yaptırıp sonuca göre parazit muayenesi olmak, tedavide kolaylık sağlar. Bu sorunu gidermek için eczaneden kafanıza göre parazit ilacı almayın. Tedavi sırasında bağırsakların iyice temizlenmesi de kalan yumurtaların atılmasını sağlayacağı için gereklidir.

Acı biberin zararı var mı?

Her öğünde mutlaka kırmızı acı biber yiyorum. Acı biberin herhangi bir zararı var mı? T.E./Antakya

Kırmızı acı biber; özellikle Güneydoğu'da yemeklere ekstra tat vermesi ve iştah açması amacıyla kullanılır. Ancak kırmızıbiberin içindeki kapsaisin adlı madde, kanın pıhtılaşmasını bozabilir. Çok miktarda kırmızıbiber tüketen kişilerde; cilt altı morarmaları, burun, diş eti kanamaları karşımıza çıkar. Kanamayı artırıcı etkisi; kalpdamar ve beyin damarları hasta olan ve ilaç kullanan kişilerde sorun çıkarabilir.