X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Bayram şişkinliğinin ilacı nane çayı ve zencefil
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Bayram şişkinliğinin ilacı nane çayı ve zencefil

  • Giriş Tarihi: 15.10.2013

Kurban Bayramı'nda hazımsızlık sorunu yaşamak istemiyorsanız, etinizi zencefil ilave ettiğiniz salata ile tüketin. Yemek sonrasında anason, kekik veya nane çayı içmek de şişkinliğinizi alır

Nişantaşı Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahar Aktan, Kurban Bayramı'nda nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi...
Hangi öğünlerde et yemek gerekir? Sabah kahvaltısında et yemek ne derece doğru?
Kırmızı et; kolesterol içeriği yüksek ve hazmı zor olan bir besindir. Akşam yemeğinde fazla miktarda kırmızı et tüketmek; kalp-damar hastalığı olan kişiler için ciddi hipertansiyon, inme, felç riski oluşturabilir. Bu sebeple kırmızı eti öğle yemeği saatlerinde tüketmek gerekir. Öğle yemeğine bir kepçe çorba ile başlayıp sonra bol salata ile et yemeği yemekte fayda var. Kahvaltıda et tüketmek doğru değildir. Haşlanmış yumurta, yağsız beyaz peynir, bir-iki dilim tam buğday ekmeği, bol domatessalatalık- mevsim yeşilliklerinden oluşan bir kahvaltı; bayram gününe başlamak için en ideal alternatiflerdir.

SAKATATTAN UZAK DURUN

Et yemeğinin ardından midemizdeki şişliği gidermek için ne yapmalıyız?
Et yemeklerinin yanında yenen sarma, dolma veya pilav tarzı yiyecekler; sindirimi zorlaştırıp şişkinlik ve gaz problemlerine sebep olabilir. Ayrıca yemeklerle birlikte tüketilen gazlı içecekler ya da yemek sonrasında içilen maden suları; şişkinlik ve mide ağrısına neden olabilir. Hazımsızlık problemi yaşamamak için etin yanında bol miktarda salata tüketin; salatanıza bir miktar zencefil ekleyebilirsiniz. Yemekten sonra da anason, kekik veya nane çayı için.
Kesilmiş olan hayvanın sakatatlarını tüketmek doğru mu?
Sakatatlar, bir hayvanın en yüksek kolesterole sahip bölümüdür. Yalnızca kalp-damar hastalığı olanlarda değil, sağlıklı bireylerde bile tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

BUNLARA DİKAT EDİN
Her gün mutlaka 2-2.5 litre su tüketin.
Ağır hamur işleri veya kızartılmış yemekler yerine ızgara et/tavuk ve sebze/ kurubaklagil yemekleri tercih edin.
Ara öğün yiyerek acıkma hissinizi ortadan kaldırabilirsiniz.
Gaz ve hazımsızlık problemleri yaşamamak için porsiyonları küçük tutmaya özen gösterin.

KIYMA KİLO YAPAR KOLESTEROL ARTIRIR!
Mide ağrısı, bulantı, kabızlık, reflü gibi sorunlar yaşamak istemiyorsak nelere dikkat etmeliyiz?
Aşırı miktarda tüketilen kırmızı et, yağlı ve şerbetli hamurlu tatlılar, çay, kahve ve gazlı içecekler; sindirim sistemi sorunlarının temel nedenleridir. Bayram boyunca, günlük hayatınızda sahip olduğunuz beslenme alışkanlıklarından çok fazla uzaklaşmayın. Az az ama sık beslenin ve zararlı yiyeceklerden fazla tüketmeyerek sağlığınızı koruyun.
Etin yağlı bölümlerini yerken ayıklamak işe yarar mı?
Kırmızı et; yağlılık oranı arttıkça daha fazla kalori ve daha fazla kolesterol içerir. Hayvanın iç yağı karıştırılarak hazırlanan kıyma, sakatat ve kaburga gibi yağ oranı fazla etler, kilo almamızda ya da kan kolesterol seviyemizin yükselmesinde etkin olabilir.

BAYRAMA ÖZEL BESLENME PROGRAMI
Kahvaltı
Açık çay veya bitki çayları (şekersiz)
Az yağlı beyaz peynir
Haşlanmış yumurta veya az yağlı menemen-omlet
Domates, salatalık ve mevsim yeşillikleri
2-3 ince dilim tam buğday ekmeği

ARA ÖĞÜN
4-5 adet kuru kayısı veya kuru erik
4-5 adet ceviz veya 8-9 adet badem

ÖĞLE YEMEĞİ
1 porsiyon ızgara et veya etin kendi yağında kavurma
Bol salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile birlikte)
1 su bardağı ayran
2 dilim tam buğday ekmeği

ARA ÖĞÜN
1 porsiyon sütlü tatlı

AKŞAM
1 porsiyon sebze veya kurubaklagil yemeği
1 porsiyon pilav veya makarna
1 kase yoğurt
1 ince dilim tam buğday ekmeği

ARA ÖĞÜN
2 porsiyon taze meyve
1 su bardağı süt veya kefir

YARIN: kırmızı etle diyet nasıl yapılır?