Tropik bölgelerde yetişen ve zencefil benzeri bir bitki olan zerdeçal (kurkumin); yüzyıllardır Hint (Ayurveda) ve Çin tıbbında kullanılıyor. Son birkaç yıldır yapılan çalışmalar; bu baharatın özellikle kanserden korunmada ve kanserin tedavisinde çok faydalı olduğunu ortaya koyuyor. Köri baharatının üretiminde de kullanılan zerdeçalın; yemek borusunda oluşan kanser hücrelerini yok ettiği biliniyor. Araştırmalar; zerdeçalın bağırsakta polip oluşumunu engellediğini, kolon, akciğer ve prostat kanserlerinde de faydalı olduğunu gösteriyor.
HÜCRELERİ DÜZELTİYOR
Zerdeçal; östrojeni taklit eden maddeleri bloke edebilme kabiliyetine sahip bir baharattır. Östrojen taklitçisi bu maddeler; özellikle meme kanserinin büyümesinde önemli rol oynuyor. Bir çalışma; zerdeçalın, östrojeni taklit eden kimyasalların neden olduğu kanserli hücreleri, yüzde 75 oranında bloke ettiğini ve büyümeyi tersine çevirdiğini gösteriyor. Ayrıca zerdeçal; parakuatın, nitrozaminler ve karbon tetraklorür gibi diğer kimyasalları bloke etmede de çok etkilidir. Zerdeçalın yararlı etkileri, farelerde yapılan araştırmalarla da kanıtlandı. Fareler, zerdeçal ile tedavi edildiğinde; kanserli hücrelerde yüzde 38 azalma gözlendi. Hintli araştırmacılar; zerdeçalın, hasarlı hücrelerin düzelmesinde etkili olduğunu söylüyor.
TÜMÖR KÜÇÜLÜYOR
Yapılan bir başka araştırma ise; zerdeçalın, kanserli tümörlerde yeni kan damarlarının oluşmasını önlediğini ve özellikle karaciğer kanserinde, hastalığın metastaz yapmasını yüzde 70 oranında engellediğini ortaya koyuyor. Karaciğer kanserinde ise tümörün yüzde 81 oranında küçülmesini sağlıyor.
UÇUĞU TEDAVİ EDER
Zerdeçalın antiviral etkisi de var. Bu baharatın uçuğa neden olan Herpes Simplex virüsünü yok ettiği kanıtlandı.
ZEYTİNYAĞI İLE BİRLİKTE TÜKETMEK GEREKİYOR
Hintliler, günde ortalama bir çay kaşığı zerdeçal tüketiyor. Hintliler'de Batılılar'a göre; akciğer kanseri 1/8, kolon kanseri 1/9, meme kanseri 1/5 ve böbrek kanseri 1/10 oranında daha az görülüyor. Ayrıca zerdeçal tüketen yaşlılarda Alzheimer görülme oranının yüzde 1 olduğu belirtiliyor. Bir başka araştırma; zerdeçalın, Taksan grubu kanser ilaçlarına karşı direnç kazanan bazı tümörlerde etkili olduğunu gösteriyor. Bu baharatın; zeytinyağı, karabiber, acı kırmızı biber ile birlikte alınması ise vücuttaki emilimini yüzde 100'e çıkarıyor.
BAĞIŞIKLIĞI ARTIRIR
Kanserli hücreleri bloke eden zerdeçal baharatı, uzun vadede de ümmin (bağışıklık) sistemini güçlendiriyor. Sloan- Kettering Kanser Merkezi'nde araştırmalar yapan bilimadamları; zerdeçalın, kanserden korunmada da çok etkili olduğunu savunuyor. Bu baharatın alımından sonra bağırsak mukozasını inceleyen araştırmacılar; CD4+T-Helper ve B tipi bağışıklık hücrelerinin sayısının arttığını gözlemledi. Bu da vücudun bağışıklık sisteminin geliştiğini gösteriyor. Öte yandan Hint araştırmacılar; farelere zerdeçal verildiğinde, antikorların arttığını ve bağışıklığın güçlendiğini kanıtladı.