Amerika'da yürütülen bazı araştırmalar; yaşlanma sürecinin durdurulmasını ve yaşam süresini uzatmayı hedefliyor. Yaşlanma olgusu; az da olsa kontrol edilebilen patolojik değişikliklerin sonucudur. Gelecekteki tıbbi buluşların; uzun ve sağlıklı bir hayatı mümkün kılacağına inanılıyor.
İLTİHAP HASTALIK NEDENİ
Yaşlandıkça vücudun uğradığı hasar da artıyor. Kronik inflamasyon, yani iltihaplanma, yaşlanma ile birlikte sıkça görülür. İnflamasyon; iç ve dış etkenler tarafından tetiklenebilir. Örneğin; kandaki sitokinler (bağışıklık işlevini kontrol eden kimyasallar), moleküler iltihaplanmaya neden olabilir. Bu durum da; beyin hücrelerinin ve arter duvarlarının hücre düzenleyici genleri üzerinde hasara neden olabilir. Kalp krizi, felç, kalp kapağı yetmezliği, kanser ve Alzheimer gibi hastalıkların; kronik inflamasyon ile bağlantısı bulunuyor. İltihaplanma karşıtı tedavilerde; etkisi klinik olarak kanıtlanmış besin ve hormonlar kullanılıyor. Bunlar arasında; balık yağı, kurkumin ve ananasta bulunan bromalein gibi maddeler bulunuyor. Yaşlanma sürecinde karşılaşılan diğer bir faktör de glikasyondur (kandaki şeker). Yaşa bağlı olarak hasarın artmasına neden olan glikasyon; böbrek, göz, sinir ve kan damarlarını etkileyebilir. Vücuttaki her hücre içinde, DNA bakımı ve onarımı için metilasyon denilen reaksiyonlar gerekiyor. DNA'daki hasar; kanser, karaciğer hasarı ve beyin hücrelerinin dejenerasyonuna neden oluyor. Metil donörler; hücrelerin onarımında ve sağlıklı şekilde işlemesinde önemli rol oynar. Başlıca metil donörler; folik asit, Koenzim Q10 ve B12 vitaminidir.
KIRMIZI ETEN KAÇININ
Toprak, su ve hava gibi çevresel faktörler; kanser riskinin artmasına neden oluyor. Uzmanlar; kanserden koruyucu bir beslenme programı uygulamanın, yaşlanmayı da yavaşlatabiceleğini savunuyor. Bunun için; kırmızı etten kaçınmak, sebze ve meyve tüketimini artırmak, toksik gıdalardan ve ortamlardan uzak durmak ve kanserojen maddelere karşı dikkatli olmak gerekir. Genellikle kanserden korunmak için tavsiye edilen maddeler; Omega 3, Koenzim Q10 ve izotiyosinatlar gibi ekstrelerdir.
SEBZE ÖMRÜ UZATIYOR
Lahana,
brokoli, ısırgan otu, mantar, elma, pırasa, soğan, çörek otu, zeytinyağı, havuç, çilek, böğürtlen ve ahududu gibi doğal besinlerin; anti-kanser özellikleri nedeniyle tüketilmesi öneriliyor. Bu besinler; kansere yakalanma riskini belirgin şekilde azaltıyor.