Kayısı çekirdeği vücut için zararlı olabilir

Giriş Tarihi: 14.2.2014

Tedavi amaçlı kullanılan laetril; kayısı ve badem gibi bitkilerin çekirdeğinden elde ediliyor. Ancak faydaları bilimsel olarak kanıtlanmadı

Kayısı ve badem gibi bazı bitki ve meyvelerin çekirdeklerinden elde edilen laetril; kanser tedavisinde kullanılıyor. 1950'lerde keşfedilen laetril'in 502 yılına kadar Çin'de, 17'nci yüzyıla kadar ise İngilte'de tümör tedavisi için kullanıldığını gösteren kanıtlar bulunmaktadır. Amigladin ve vitamin b17 adlarıyla da bilinen laetril; bir vitamin değildir. Laetril hakkıdaki bilgiler şöyle:
Alternatif kanser tedavisi uygulayan bazı uzmanlar; laetril yerine acı kayısı çekirdekleri, acıbadem çekirdekleri ya da acıbadem yağının yenmesi gerektiğini savunmaktadır. Ancak bu uygulamanın tehlikeli tarafları vardır.

LAETRİL AMERİKA'DA YASAK

1977 yılında ABD'de laetril pazarlayanların, kanser hastalarına yersiz umutlar sunan uyanık iş adamları oldukları iddia edilmiştir. Laetril; 1980 yılında Meksika'da ünlü Hollywood yıldızı Steve McQueen'e uygulanmış ve ilk kez kamuoyunun dikkatini böyle çekmişti. Ancak bu tedavi yöntemi, ünlü yıldızın akciğer kanserinden kurtarmaya yetmemiştir.
Laetril tedavisi, Meksika'da yasaldır. Ancak Kanada ve ABD'de uygulanması yasadışı ilan edilmiştir. Laetril'in ABD'ye ithali de yasaklanmıştır.
Laetril yapısal olarak acıbadem ve acı kayısı (Prunus armaniaca ya da Armeiaa vulgaris) tohum özütlerine benzeyen bir sentetik bileşiktir. Laetril'in aktif bileşiği siyonojenik glikozittir (reaksiyon ürünü olarak hidrojen siyanür oluşturan bir kimyasal olan amigdalindir). Acı kayısı çekirdekleri yaklaşık 50-150 mcMol/g toplam siyanojenik glikozid içerir. Amigdalinden hidroliz yoluyla glikoz hidrojen, siyanür ve benzaldehid elde edilir.
Laetril tedavisi; siyanürün, amigdalinin tümör hücrelerinde olağan olan glukosidaz enzimi ile temasa geçmesi sonucu serbest kalacağı hipotezine dayanmaktadır. Laetril savunucuları; siyanirün, tümör hücrelerini öldürdüğünü idda eder.

30 ADET ÇEKİRDEK TOKSİK ETKİ YAPAR
Acıbadem; amigdalinin yanı sıra emülsin denen bir enzim karışımını (amigladin hidrolaz, prunasin hidrolaz ve hidroksi-nitril liyaz) içerir. Acıbadem çiğnendiği ya da su içinde püre yapıldığında emülsinler siyanür üreten reaksiyonu katalize eder. Tohumdaki enzimlerin hızlı hidrojen siyanür üretimini kolaylaştırması nedeniyle acıbadem yenmesi, izole laetril almaktan daha tehlikeli olabilir. Bir araştırma; 30 adet acıbadem çekirdeği yemenin yaşamı tehdit edici toksisiteye yol açtığını göstermektedir.

PANGAMİK ASİT VİTAMİN DEĞİLDİR
Acıbadem tohumları; yüzde 1-3 oranında amigladin ve yüzde 45 kararlı yağ açığa çıkartan enzim karışımı emülsin içerirler. Açığa çıkarma sonrasında geri kalan artıktan buharla distilasyon yoluyla saf acıbadem yağı elde edilir. Acıbadem yağı esas olarak benzaldehid barındırır ancak serbest kalabilen hidrojen siyanür de içermektedir.
Acıbadem ve acıbadem yağı bazı kültürlerde baharat olarak kullanılmaktadır ancak bu kullanım hidrojen siyanür nedeniyle tam olarak güvenilir değildir.
Pangamik asit; B15 Vitamini olarak adlandırılmıştır. Kayısı çekirdeğinden elde ediledilen pangamik asit, vitamin değildir.

ÖNERİLER
Bir yetişkin için günde 60 adet acıbadem ya da acı kayısı çekirdeği öldürücü olabilir. Çocuklar ise bu konuda daha duyarlıdır. 6-10 adet acıbadem çocukların hayatını riske atabilir.
ARKADAŞINA GÖNDER
Kayısı çekirdeği vücut için zararlı olabilir
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz