Metal kutulu içeceklerin ağızla temas etmesi tehlikeli hastalıklara davetiye çıkarıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Türkmen; depolama esnasında ortaya çıkan enfeksiyon risklerinin, halk sağlığı için büyük tehlike oluşturduğunu ve ölümcül hastalıklara yol açabileceğini söyledi. Dr. Engin Türkmen konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
SARILIK YAPABİLİR
Dezenfekte edilmeden ağızla temas eden kutu içecekler; leptospiroz, basit ishaller, dizanteri, karın ağrıları, mantar hastalıkları, tüberküloz ve Hepatit A gibi hastalıklara yol açabilir.
Leptospira adlı bakterinin etken olduğu leptospiroz hastalığı, hayvanlardan bulaşıyor. Bu bakteri; karaciğer ve böbrek gibi farklı organlara yerleşiyor. Yüksek ateş, sarılık ve kanlı idrar semptomlarıyla ortaya çıkan Leptospiroz; kan yoluyla yayılarak enfeksiyona neden oluyor.
Metal kutuların üzerinin yıkanması ve peçeteyle silinmesi; enfeksiyon oluşmasını engellemiyor.
PİPET DE GÜVENİLİR DEĞİL
Yaygın görüşün aksine pipet kullanımı da hastalıkların önüne geçmek için yeterli olmuyor. Çünkü içeceklerin tüketimi sırasında kullanılan pipetler de hijyenik değil. Pipetlerdeki risk, kutu içecekler üzerindeki bakterilerden daha tehlikelidir. Üretim şekli ve dezenfeksiyon eksiklikleri de enfeksiyon risklerini artırıyor.
Kutu açıldığı sırada içecekle temas eden metal kısımda bulunan bakteriler de hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Mikroplar toplu iğne başı büyüklüğünde bir yüzeyde bile olsa hayati riske yol açabilir. Metal kutulu içecekler için üretim aşamasında dezenfekte edilip takılacak aparatlarla bakterilere karşı güvenlik duvarı oluşturulabilir. Ayrıca içeceğin tüketilmesinde oluşturulacak güvenlik duvarı ile riskler azaltılabilir.