Aşırı miktarda alkol tüketmek, hücrelerin yapısında değişikliğe neden olarak birçok kanser türüne yakalanma riskini artırıyor. Amerika'da yapılan bir araştırma, alkolün kadınlar üzerindeki etkisini ortaya koydu. Günde üç kadehten fazla içki tüketen kadınlarda meme kanserine yakalanma oranının yüzde 30, Avrupa'da bir kadeh şarap tüketen kadınlarda ise bu oranın yüzde 10 olduğu ortaya çıktı. Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin yaptığı bir araştırmada alkol kullananlar için tehlikeli içme sınırının haftada 12 ile 15 kadeh arası olduğu kanıtlandı. Alkol vücuda alındığı zaman çeşitli mekanizmalar yoluyla kansere neden olan birçok reaktif molekül, asetaldehite dönüşüyor. Asetaldehit de mutasyona uğrayarak tümör gelişimini teşvik ediyor, hücrelerin savunma sistemini bozuyor ve kansere yol açıyor.
E VİTAMİNİ ÖNEMLİ
Yüksek alkol alımı, kolon kanseri riskini artırıyor. Bu durumdan korunmak için ise antioksidan yönünden zengin besinler ve vitaminler tüketmek gerekiyor. 2010 yılında Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma; A, C ve E vitaminlerinin kolon kanseri riskini azalttığını gösteriyor. Araştırmaya göre kanser riski; C vitamini alındığında yüzde 19, E vitamini alındığında ise yüzde 22 oranında düşüyor. Aynı çalışmada multivitaminlerle kanser riskinde yüzde 12 oranında azalma görüldüğü anlaşılıyor. Selenyum içeren meyve ve sebzeler de insan hayatı için büyük önem taşıyor. Kansere karşı koruyucu olduğu bilinen selenyum; DNA tamiri için çok önemli sayılıyor. Selenyum eksikliği, karaciğer kanserine sebep oluyor. Vücudunda selenyum oranı yüksek olan kişilerin kansere yakalanma oranı yüzde 30 azalıyor.
ANTİOKSİDANDAN ZENGİN BESLENİN
Vücudumuz tarafından üretildiği gibi yenilen gıdalarla da alınabilen antioksidanlar, pek çok vitamini de içinde bulunduruyor. Serbest radikaller; alkolün yanı sıra aynı zamanda çevre kirliliği, sigara dumanı, stres, kimyasal maddeler ve yoğun güneş ışınlarına maruz kalma gibi nedenlerle çoğalma eğilimi göstermesine rağmen, antioksidan ağırlıklı beslenerek bu etkileri en aza indirebiliriz. Bilinen en etkili antioksidanlar; A vitamini ve karotenoid içeren havuç, kabak, brokoli, tatlı patates, domates, kara lahana, kavun, şeftali, kayısı gibi açık renkli sebze ve meyvelerdir. C Vitamini içeren turunçgiller ve narenciyeler, brokoli, yeşilbiber, yeşil yapraklı sebzeler, çilek, domates ile E Vitaminli fındık ve ceviz gibi sert kabuklu yemişler, yeşil yapraklı sebzeler de tüketin. Yeşil bitkilerin pigmentinin bir türü olan klorofilin de alkol tüketiminin verdiği hücre hasarlarını ve serbest radikallerin etkilerini gidermeye destek verir.
N-ASETİL SİSTEİN C VİTAMİNİ İLE ETKİLİ OLUYOR
Asetaldehit
ile birlikte oksidatif stres, glutatyon denilen bir bileşik; vücudun doğal antioksidan sistemlerinde derin bir bozukluğa yol açar. Bu nedenle sağlıklı glutatyon düzeyleri alkolle ilişkili kanserlerin önlenmesi için doğal bir strateji gibi görünmektedir. N-Asetil Sistein (NAC) ile desteklenmiş fareler; asetaldehit ile tedavi için önce kuvvetli toksisite ve ölüme karşı korunur. C vitamini ve tiamin ile kombine edildiğinde etkisi daha güçlüdür. NAC, daha da zararlı etkileri önlemek için ve doğrudan asetaldehiti bağlamak için etkilidir.