Nuran Türkçapar, yeterli seviyede protein tüketmenin kemik ve genel vücut sağlığı için çok önemli olduğuna değinerek, yetersiz protein alınmasının kas gücü ve kitlesinde azalmaya neden olduğunu açıkladı.
Yüksek proteinli diyetlerden de kaçınılması gerektiğini belirten Türkçapar, şunları kaydetti:
"Fazla miktarda protein tüketmek, idrarla kalsiyum atılımını artırarak kemiklerde güç kaybına neden oluyor. Günlük protein ihtiyacı kişinin yaş, cinsiyet, fiziksel aktivitesi, boy ve kilosuna hatta hastalığına bağlı değişiyor. Günlük protein alımını kronik böbrek hastasında 30 g/gün ile sınırlarken, düzenli egzersiz yapan bir kişide 200 g/gün olabiliyor. Önemli olan yoğun protein içeren öğünlerinizde yoğurt gibi süt ürünlerini eksik etmemeniz. Çok fazla tuz içeren yemek tüketmek, vücudun kalsiyum kaybına, dolayısıyla kemik kaybına yol açıyor. Bu nedenle tuz alımını olabildiğince azaltın. Hedef, günlük 6 gram veya daha az sodyum almak olmalı.
Kahve, çay ve sodalı içecekler kafein içeriyor. Kafein, kalsiyum emilimini azaltarak kemik kaybına yol açan bir madde. Dolayısıyla günde üç bardaktan fazla kahve ve çay tüketmeyin. Kolalı içecekler de kafein ve fosfor içeriyor ve kalsiyum emilimini bozuyorlar. Bu tür içecekleri de abartmamanızda fayda var. Bunların toplamı üçü geçmemeli. Çay ve kahveyi, süt ürünleriyle birlikte tüketmeyin. Çünkü süt, peynir veya yoğurttaki kalsiyum emilimini engelliyor. Alkolün fazla tüketimi de kemik kaybına neden oluyor. Dolayısıyla alkol tüketimi günlük 2-3 kadehten daha fazla olmamalı. Sigara da osteoporoza yatkınlık sağlıyor."
Türkçapar, vücuda ağırlık bindiren egzersizlerin (dans, aerobik hareketler, yürüme, koşma, ip atlama, merdiven çıkma, tenis gibi), hem osteoporozdan korunmada hem de tedavisinde çok önemli rol oynadığına işaret etti. Yoga ile pilatesin, denge ve esneklik açısından en fazla tercih edilen egzersizleri oluşturduğuna dikkati çeken Türkçapar, haftada 3 veya 4 gün, 30 dakika vücuda ağırlık bindiren egzersizleri, haftada 2 veya 3 gün germe egzersizi, denge, postur egzersizleri yapılması gerektiğini vurguladı.
Sebze ve meyvelerin magnezyum, potasyum, C ve K vitamini açısından zengin olduğunu belirten Türkçapan, "Kemik sağlığında, kalsiyum ve D vitamininin yanı sıra bunlar da kemik mineralizasyona katkı sağlıyor. Vücut kitle indeksi 19 ve altındakiler osteoporoza daha yatkınlar. Aşırı zayıflıkla birlikte cilt altı yağ kitlesinin azalması, östrojen seviyesinde de azalmaya neden olarak osteoporozu tetikliyor" ifadelerini kullandı.
Posalı gıdaların fazla miktarda fitat içerdiğini ve bunun da kalsiyum emilimini engellediğini kaydeden Türkçapan, posalı gıdalarla kalsiyum bakımından zengin gıdaların bir arada tüketilmemesi uyarısında bulundu.