Yazın gelmesiyle birlikte tatil mevsimi de başladı. Tatile çıkmadan önce forma girmek ve fazla olduğunu düşündüğünüz birkaç kilodan kurtulmak için geç kalmadınız. Çünkü sıcakların artması, metabolizmayı hızlandırır ve iştahı azaltır. Bunu avantaja dönüştürüp fazla kilolarınızdan kurtulmak elinizde. Şamdan Plus dergisi, yaz aylarında kilo vermenin yollarını yazdı:
Tuzdan uzak durarak daha fazla sıvı tüketmelisiniz. Sodyum, su tutmaya neden olduğu için tuz tüketiminizi günde 5 gramın altında tutmaya çalışın. Tuzu sadece yemekleri pişirirken kullanın, salata da dahil yiyeceklerinize tuz ilave etmeyin. Tuz yerine baharat kullanabilirsiniz.
Yumurta, ton balığı, yağsız et ve tuzsuz peynir gibi besinler ve bol yeşillikli salatalarla kalorisi düşük ama doyurucu öğünler oluşturabilirsiniz.
SEBZE YİYİN
Su içeriği yüksek besinler tüketin. Hemen hemen tüm gıdaların içinde biraz su bulunur. Meyve ve sebzeler yüzde 85 ile 98 oranında su içerir. Bunlar, vücut için doğal su kaynaklarıdır. Bu tür besinlerle, vücudunuzun su ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu sağlayabilirsiniz. Ayrıca vücudunuz için gerekli olan mineralleri de alırsınız. Oldukça düşük kalorili olan yaz sebzeleri; sodyum, potasyum ve kalsiyum içerirler. Böylece terleyerek kaybettiğiniz mineralleri tekrar yerine koyabilirsiniz. Yaz meyveleri de C vitamini yüklüdür ve antioksidan deposudur. Vücudun su oranını artırmak ve daha fazla lif almak için salatalık, domates, biber, havuç ve marul gibi çiğ tüketeceğiniz sebzeleri tercih etmelisiniz.
Meyveyi daha çok yoğurtla karıştırıp tüketmeli ya da çok tuzlu olmayan bir peynirle beraber yemelisiniz.
Vücutta su toplanmasını önlemek için su atmanızı destekleyecek taze maydanoz, nane, dereotu, kekik, biberiye, fesleğen, roka ile salatalar hazırlayabilirsiniz. Salatanızı; aşırı kalorili soslar yerine, baharatlar ve limon ile tatlandırabilirsiniz.
AVOKADO TÜKETEBİLİRSİNİZ
Beslenmenize avokado, badem, fındık, ceviz ve zeytin ekleyebilirsiniz. Ancak porsiyon miktarına dikkat etmelisiniz.
Potasyumdan zengin gıdalar tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Çünkü potasyum, bedeninizin sıvı dengesini düzeltmeye yardımcı olur. Yeşil yapraklı sebzeler, bol miktarda potasyum içerir.
Öğün sayısını artırıp yiyeceklerinizin miktarını azaltmanız daha az yemenizi sağlar. Bu sayede; kan şekeri seviyenizi ve enerji seviyenizi koruyabilirsiniz. Ara öğünlerin daha az kalorili olmasına özen gösterin. Seçenek olarak havuç, salatalık ve kırmızı biberleri çubuk haline getirip limon veya yoğurtlu sosa batırarak tüketebilirsiniz. Ceviz, peynir ve üzümle hafif bir öğün oluşturabilirsiniz. Ara öğünlerde kalorisi düşük meyveler ile meyveli yoğurt hazırlayabilirsiniz.
UNUTMAYIN!
Diyet yaparken bol su tüketmeyi ihmal etmeyin. Güneşte çok kaldığınızda ya da terlediğinizde vücudunuzun kaybettiği sıvı miktarını yerine koyun. Ayrıca diyet yaparken egzersiz için de zaman ayırın.
Örnek beslenme
SABAH: (Saat 7.00 -9.00) 2 çorba kaşığı lor peyniri+ 1 dilim çavdar ekmeği+ domates-biber-salatalık
ARA: (Saat 10.00-11.00) 10 tane çilek+ 8 badem
ÖĞLE: (Saat 12.30-13.30) Izgara et/tavuk/balık+mevsim yeşillikleri ile limonlu salata+1 kutu ayran
ARA: (Saat 14.30-15.30) Soyulmuş, çiğ havuç- salatalık-kırmızı biber+limon veya yoğurt sos ile
ARA: (Saat 16.30-17.30) 2 adet grisini+1 bardak limonata
AKŞAM: (Saat 19.00-20.00) 1 tabak haşlanmış sebze yemeği+1 dilim çavdar ekmeği+cacık
ARA: (Saat 22.00) 1 probiyotik yoğurt+ 1 yuvarlak dilim taze ananas