X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Oruç tutarken kalbi zinde tutmanın sırları
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Oruç tutarken kalbi zinde tutmanın sırları

  • Giriş Tarihi: 16.7.2014

Kalp hastalarının oruç tutmasının sakıncası olup olmadığı henüz tam bilinmese de, oruç tutanların dikkat etmesi gereken bazı hususlar var. Hamur işi yerine dondurma, kötü yağlar yerine zeytinyağı yiyerek kalp sağlığınızı Ramazan'da da koruyun

Kalp hastalarının oruç tutmasında herhangi bir sakınca olup olmadığı konusunda bilim henüz net bir cevaba ulaşabilmiş değildir. Fakat kanda yüksek oranda kötü huylu kolesterol olmasının kalp hastalıklarına geçişi kolaylaştırdığı da bir gerçek. Bu nedenle oruç tutarken kandaki kalbe zararlı kolesterol cinslerini düşük oranda tutmak en önemli hedef olmalı. Oruç tutarken, kalbimizi yormadan, sağlığımıza iyi gelebilecek beslenme ile ilgili birkaç önemli noktaya değinmek istiyorum. Vereceğim bu altı tüyoyu uygulamaya koyarsanız Ramazan ayında kalbinizi korur, kolesterolünüzü kontrol altında tutabilirsiniz...

SEBZE VE KURUBAKLAGİL ÇORBALAR KALBE DOST
Mercimek, ezogelin ve tüm sebze çorbalarını iftar ve sahurda içmeye özen gösterin. Taze sebze ve kurubaklagillerde bulunan antioksidan ve diyet lifleri anti-enflamatuvar etki yaratarak kalp hastalıklarından koruyucu etki gösterebilir. Çorbalarınızı servis ederken kalbe dost etkisini artırmak için içine taze sarımsak ezip ekleyebilir, çorbalar piştikten sonra servis edilirken bir tatlı kaşığı kadar zeytinyağı koyabilir ya da düdüklüde pişirilmiş tavuk etlerini küpler halinde ekleyip lezzetlendirebilirsiniz.

TATLI OLARAK DONDURMA EN SAĞLIKLI TERCİH
Sütlü tatlılar içinde kalsiyum içeriği yüksek olan dondurmayı; hem serinletici, hem de glisemik indeksi oldukça düşük olup doyurucu olduğundan dolayı Ramazan'da ilk tercih olarak tüketmenizi tavsiye ederim. Dondurmadan alacağınız doğal kalsiyum kaynağı hem sinir iletimi, hem de kalp atımınızın düzenlenmesinde yardımcı olur. Ayrıca kalsiyum, yine dondurmada doğal bulunan magnezyum ile denge sağlayarak kalp kasının da düzenli kasılma ve dinlenmesinde oldukça etkilidir. İftar ile sahur arasında bir kase, hijyenik koşullarda üretilmiş ve litrelik kutularda paketlenmiş dondurmalardan yemenizi öneririm.

DOĞRU YAĞLARI TÜKETMEYİ İHMAL ETMEYİN
Kötü huylu kolesterol seviyelerinizi düşürebilmek için doymuş yağ içeren yiyecekleri sınırlandırmanız şart. Yağlı kırmızı et, tereyağı, krema gibi yiyeceklerin doymuş yağ oranı çok yüksektir. Bunlar yerine; sahurda ve iftarda tekli ve çoklu doymamış yağ içeren, derisiz beyaz et çeşitleri ve zeytinyağından vazgeçmeyin.

TANSİYONU YÜKSELTECEK YİYECEKTEN UZAK DURUN
Tuz, tansiyonu yükselten besinlerin arasında birinci sırada gelir. Turşu, zeytin ve tuzlu kuruyemişlerin sodyum oranı oldukça yüksektir. Yemeklerinizi tatlandırmak için; sarımsak, soğan, limon, acı biber gibi gıdaları tercih edebilirsiniz.

KANDAKİ HOMOSİSTEİN ORANINI DÜŞÜRÜN
Homosistein, proteinin parçalanmasıyla oluşan ve vücutta önemli rol oynayan bir kimyasaldır. Kanda fazla olduğu takdirde, damarlarımızı zedeler. Folik asit içeren ıspanak, kuşkonmaz ve brokoli gibi besinler tükettiğimiz zaman kandaki homosistein oranı düşer ve kalp hastalıkları riski azalır. Yapılan araştırmalarda, ton ve somon balığının içinde bulunan omega 3 yağ asitlerinin de homosistein oranını düşürdüğü belirtilmiştir.

KANINIZI SULANDIRMAYI İLKE EDİNİN
Oruçta uzun süren açlık, vücudumuzda sıvı kaybı oluşturarak kan pıhtılaşma riskini artırır. Bu pıhtılaşmayı önlemek için iftar ve sahur arasında en az 2.5 litre su içmeye özen gösterin. Ayrıca, taze ve kuru üzüm ya da eriği iftar ile sahur arasında yiyebilirsiniz.

GÜNÜN SAĞLIĞI İYİLEŞTİRİCİ FORMÜLÜ

Kalbi oruç döneminde dinç tutmanız için; sebzeli balık çorbası tarifimi iftarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

MALZEMELER
10 adet kuşbaşı şeklinde kesilmiş somon balığı
1 kase brokoli
5 adet Brüksel lahanası
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Kıyılmış dereotu
Tane karabiber

YAPILIŞI
Kuşbaşı şeklinde kesilmiş somonları, brokoli ve Brüksel lahanasını ayrı ayrı tencerelerde haşlayın. Tüm malzemeleri mutfak robotuna atıp çorba kıvamına gelinceye kadar çekin. Oluşan karışımı kaselere ayırıp üzerine kıyılmış dereotunu da koyarak servis edin.

GÜNÜN BİLİMSEL NOTU
Omega 3 yağ asitleri kanın pıhtılaşmasını kontrol eden ve beyin hücrelerinin zarlarını da oluşturan temel yapı taşlarıdır. Vücudumuzda sentezlenemediğinden, besinlerle alınması gereken yağ asitlerinden en önemlisidir. İki çeşit omega 3 yağ asidi besinlerde doğal olarak bulunmaktadır. Bunlardan biri olan alfa linoleik asit; soya yağı, keten tohumu, ceviz, Brüksel lahanası, ıspanak ve marulda bulunur. Diğer omega 3 yağ asidi çeşidi ise EPA ve DHA'dır. Bu yağ asidi çeşitleri yağlı balıklar ve yumurtada bulunmaktadır. Diyetinize yeterli omega 3 yağ asidini sağlayabilmeniz için oruç döneminde de iftarda ana yemek olarak haftada en az üç kere iki porsiyon yağlı balıklar olan somon, ton ve sardalyeyi tercih etmenizi öneririm. Ayrıca oruç döneminde her gün bir avuç dolusu kadar ceviz yemenizi de tavsiye ederim.