X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Toksinlerden kurtulma yolları
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Toksinlerden kurtulma yolları

  • Giriş Tarihi: 1.10.2014

Havaların aniden serinlemesi ile üst solunum yolu enfeksiyonları da kapımızı çalmaya başladı. Sonbaharda sağlıklı olmak için vücudunuzu toksinlerden arındırın

Sonbahar mevsiminde sıcaklığın ani düşüşleri ile soğuk algınlığı, nezle veya grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları yaygın bir şekilde görülmektedir. Kullanılan ilaçlar ve gerekirse antibiyotikler çoğu zaman böbreklerde yük oluşturmakta ve vücudun toksin yükünü artırarak zarar da vermektedir. Bağışıklık sistemi güçlü olanlar bu hastalıklara karşı dirençli olurken, yetersiz ve sağlıksız beslenenlerde ise birçok enfeksiyon hastalıklarına yakalanma da aniden gelişebilir. Ancak bazı pratik yaklaşımlar birçok hastalığın nedeni olan bağışıklık sistemini güçlendirerek, bu hastalıklar mucizevi bir şekilde engellenebilir. İşte bağışıklığınızı hızla güçlendirecek özel karışımlar:

1 arı ürünleri ile süt:
Bal ve arı ürünleri doğal antioksidanları içerdiği için fonksiyonel besin olarak sağlığın iyileştirilmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bal ve arı ürünleri, 60 ve üzeri değişik bakteri, rubella virüsü, mantar ve parazitlere karşı yok edici özellikte olduğundan doğal ilaç gibi davranan mucizevi bir besindir. Vücutta antioksidan düzeyinin yüksek olması toksinlerden arınmada en önemli kuraldır. Düzenli bal ve arı ürünleri yemenin vücutta zararlı bileşiklerin temizlenmesinde çok faydalı bir besin olduğu da bir gerçektir. Arı sütü ve bal, bağışıklık sistemini (bakteriyel ve viral hastalıklara karşı) uyarır. Araştırmalar günde iki yemek kaşığı balı sıcak veya soğuk yapılacak çay çeşitlerinde şeker yerine kullanarak ya da taze meyvelere ekleyerek yemenin vücutta hastalıklara neden olan toksinlerden etkili bir şekilde kurtulmaya yardımcı olduğunu belirtmektedir. Sıcak havalarda ev yapımı buzlu yeşil veya siyah çayınızı limon dilimi ve bal ile tatlandırmanız yüksek miktarda antioksidan almanızı sağlayacaktır. Güvenilir markaların soğuk depoda muhafaza edilmiş arısütü, bal, polen ve propolis karışımından da sabah aç karnına bir tatlı kaşığını bol su ile tüketmek zinde bir sonbahar geçirmenizi sağlayacaktır.

2 Yoğurt ve kuru hurma:
Yoğurt düzenli yenildiğinde vücudun savunma sisteminde savaşçı gibi çalışan immünoglobilin denilen maddelerin daha fazla üretilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yoğurt bağırsaklarda sitokinin adlı maddelerin sentezlenmesinde de uyarıcı görevi görerek bağışıklığın bir kalkan gibi vücutta işlemesini sağlar. Kuru hurma hücresel bağışıklıktan daha etkin olan humoral dediğimiz antikor yapımını artırarak bağışıklık sistemini uyaran özelliğe sahiptir. Yapılan araştırmalar ikindi ve akşam yemeğinden sonra ve yatmadan önce bir çay bardağı yoğurdu iki adet çekirdeklerinden ayrılmış kuru hurmayı mutfak robotundan geçirerek tüketmenin bağışıklığı çok ciddi kuvvetlendirdiğini belirtmektedir.

3 Balık ve taze sebze:
Balık doğal olarak içerdiği yağ asitleri ve bazı mineraller sayesinde bağışıklığı olumlu etkiler. Uskumru, somon, ringa, alabalık ve sardalyayı bolca tüketin. Ayrıca ceviz, tatlı patates, soya yağı gibi besinlerde de omega-3 yağ asitleri bulunmaktadır. Amerikan Kalp Birliği, haftada en az iki-üç porsiyon (450 gram) balık ve deniz ürünlerinin vücudun bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için yenilmesini önermiştir. Balık yiyeceğiniz zaman fırında veya buğulama yapmaya özen gösterin. Genelde tepsiye limon dilimleri koyun ve balıkların derisi üstte kalacak şekilde dizip üzerine az zeytinyağı ekleyerek pişirin. Balığınızın yanına garnitür olarak sebze servis etmeniz bağışıklığı güçlendirmek için en doğru beslenme şekli olacaktır.

4 Kuruyemişler ve taze meyveler:
Kuruyemişler; bitkisel aminoasitlerden arginin, antioksidanlardan fenoller ve minerallerden çinko sayesinde vücutta hücresel savaşçılar olan antikorların sürekli üretilmesinde önemli görev üstlenirler. Taze meyvelerden kivi, mandalina, karpuz, taze incir, portakal, greyfurt, çilek, nar ve mor erik çeşitlerinde yüksek C vitamini ve onlarca farklı çeşitte antioksidan vardır. Meyveleri kuruyemişlerle beraber yemek, çok daha etkin bağışıklık sistemi sağlamanıza yardımcı olmaktadır. Her gün kahvaltı ile öğle yemeği arasında bir avuç kuruyemiş ve yanında bir porsiyon taze meyve yemeyi salgın solunum hastalıklarından korunmak için alışkanlık haline getirin. Kuruyemişlerin kavrulmamış ve tuzsuz olanlarını, taze meyvelerin de kabuklarıyla yenilenlerini tüketmek, besleyici değeri yüksek yiyecek yemenize yardımcı olur.

GÜNÜN SAĞLIĞI İYİLEŞTİRİCİ FORMÜLÜ
Bağışıklık artıran süt tarifimle annelerin çocuklarına güvenle içirebilecekleri lezzetli içecek tarifimi vermek istiyorum. Her gece yatmadan önce bir su bardağı içirmenizi öneririm.

MALZEMELER
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı bal
1 çay kaşığı arısütü, bal, polen, propolis karışımı
1 tatlı kaşığı kakao
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı rende muskat

YAPILIŞI
Mutfak robotuna tüm malzemeleri koyun ve karıştırın.