Vücudumuzun
Taş Devri'nde yaşama adapte olduğu ve o günden beri genetik yapımızın değişikliğe uğramadığı gerçeğinden hareketle tarım ve hayvancılık öncesi diyeti savunanlar, insanların süt ürünleri, makarna, ekmek, pirinç ve baklagillerden uzak durması gerektiğine inanıyor. Peki, mağarada yaşayan insanların diyetinin bizim için daha iyi olacağına dair bilimsel bir veri var mı? ABD'deki Minnesota Üniversitesi'nde evrimsel biyoloji uzmanı Marlene Zuk farklı genlerin farklı değişim gösterdiğini ve Taş Devri insanı ile genetik olarak aynı olmamızın beklenemeyeceğini söylüyor.
MAĞARA MI, KUZEY Mİ?
Sonuçları bu yıl açıklanan iki yıllık bir araştırmada, 60 deneğin bir kısmına Taş Devri diyeti, diğerlerine yağ oranı düşük süt ürünlerine ve lifli tahıllara dayanan Kuzey diyeti uygulandı. İki yıl sonra iki grup arasında kilo bakımından fark yoktu. Kan yağlarının (trigliserid) oranı Taş Devri diyetinde daha düşüktü ama Kuzey diyeti yapanlarda da sağlık sınırları içindeydi. Öte yandan 2011'de yapılan başka bir Taş Devri diyeti deneyinde denekler yeterli kalsiyum, demir ve lif alamamaktan yakınmıştı. Kısacası, Taş devri diyetinin insan için en iyisi olduğunu gösteren bilimsel veri yok. İşlenmiş gıdalara dayalı beslenme elbette sağlıksız. Ama bu, süt ve tahıl ürünlerinden kaçınmak anlamına gelmemeli...
BBC TÜRKÇE