X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Mezeler mayonezli değil yoğurtlu olsun
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Mezeler mayonezli değil yoğurtlu olsun

  • Giriş Tarihi: 29.12.2014
Mezeler mayonezli değil yoğurtlu olsun
Mezeler mayonezli değil yoğurtlu olsun

Yılbaşı sofrası denilince akla ağır yemek masaları gelir. Mayonez veya hardal gibi soslarla hazırlanan mezeler yerine yoğurtlu, hafif ve sağlıklı sofralar hazırlayın

Yılbaşı sofraları her yıl adeta bir şölen yemeği gibi hazırlansa da, beslenmede aşırıya kaçıldığında bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle sene boyunca beslenmede belli bir ölçü ve düzene alışmış olan vücut, bu duruma uyum sağlayamayarak tepki gösterebilir. Birden fazla yemeği bir arada yemek; abur cubur, kızartma, tatlı ve aşırı alkol tüketimi mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Central Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Aslan, "Yılbaşı gecesi için hazırlanan yiyeceklerin karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral yönünden dengeli olması gerekir" diyor. Diyetisyen Sevil Aslan, sağlıklı yeni yıl sofrasının nasıl olması gerektiğini anlattı: Yılbaşı gecesi güzel vakit geçirirken doğru beslenmek de oldukça önemlidir. Sadece bir gün aşırıya kaçmanın vücuda zarar vermeyeceğine inanılır ancak sağlığa uygun olmayan şekilde beslenmek yılbaşı gecesinde ve ileriki günlerde yaşanabilecek mide rahatsızlıklarına zemin hazırlayabilir.

ÖĞÜN ATLAMAYIN
Yılbaşı günü yoğun ve telaşlı geçirildiğinden öğünlerde atlamalar olabilir. Ancak öğün kaçırmak açlık hissini tetikleyerek yeme isteğini artırabilir. Bu sebeple güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı, sonrasında aynı şekilde öğle yemeği yenmelidir. Yılbaşı akşamı ise yemeğe öncelikle çorba ile başlanmalı, daha sonra ana yemeklere geçilmelidir. Besinler mümkün olduğunca yavaş ve iyi çiğnenerek tüketilmelidir. Hızlı yemek, çok yağlı ve ağır gıdalar tüketmek midede bulantı, kramp ve ekşimeye yol açabilir.

ETİN YANINDA SALATA
Yılbaşı sofraları genellikle et ağırlıklı hazırlanır. Et, sindirimi oldukça yavaş ve zor olan bir besin grubudur. Bu nedenle beraberinde mutlaka lifli besinler tüketilmelidir. Lif içeriği yüksek olan bol limonlu salatalar, sebze yemekleri ve zeytinyağlılar mutlaka sofrada bulundurulmalıdır. Bu sayede vücudun ihtiyacı olan vitaminler, mineraller ve demir de sağlanmış olur. Hem de midede oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçilebilir.

SİNDİRİM İÇİN BAHARATLAR
Hazırlanacak et yemeklerinin fırında ızgara, buğulama ve haşlama yöntemleriyle pişirilmesine özen gösterilmelidir. Eti tatlandırmak için kullanılacak biberiye, kekik, karabiber ve kişniş gibi baharatlar da sindirime büyük ölçüde kolaylık sağlar. Ayrıca kızartma, kavurma gibi yiyeceklerden; salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinden ve sakatatlardan da uzak durulmalıdır.

KADINLAR 100 GRAM ET TÜKETMELİ
En ideal et tüketimi miktarı 100-150 gram arasıdır. Ancak bu oran kişinin beslenme alışkanlıklarına, kilosuna, yaşına ve hastalık durumuna göre farklılıklar gösterebilir. Yılbaşı gecesi çok fazla et tüketmek sindirimi zorlayacağından hazımsızlık problemi de yaşanabilir. Bu nedenle et tüketim miktarında aşırıya kaçılmamalıdır. Yetişkin bir erkeğin günde ortalama 150 gram, yetişkin bir kadının ise ortalama 100 gram et tüketmesi önerilir. Çocuklarda ise et tüketimi 20-25 gram kadar olmalıdır.

MAKARNAYI AZALTIN

Yılbaşı mönüsünde yer alacak mezelerde yoğurt kullanılabilir. Mezeler böylece daha hafif olur. Çünkü mayonez, hardal gibi soslarla hazırlanan mezeler mideyi bozabilir ve sindirim sistemini yorabilir. Bu nedenle asla kullanılmamalıdır. Makarna, pilav ve ekmek gibi besinler çok iyi birer karbonhidrat ve enerji kaynağıdır ancak mümkün olduğunca az miktarda yenilmelidir. Eğer mönüde bulunacaksa da pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine de tam tahıllı olanlar tercih edilmelidir.

ŞEKERLİ GIDALARDAN UZAK DURUN
Çok tatlı ve şerbetli gıdalar da yüksek enerji içerdikleri için kan artışına sebep olabilir. Aynı durum çikolatalı besinler için de geçerlidir. Çikolata içerisinde yüksek miktarda doymuş yağ olduğundan çok fazla miktarda tüketilmemelidir. Bu besinler yerine sütlü ya da meyve ile hazırlanmış tatlılar tercih edilmelidir. Ayva tatlısı, kabak tatlısı ya da meyveli muhallebi gibi tatlılar yılbaşı gecesi için uygun bir seçim olacaktır. Ayrıca elma, armut ve mandalina gibi taze mevsim meyveleri de tüketilmelidir.

DİYETİ BOZMAYIN ALKOL KULLANMAYIN
Yılbaşı gecesinin vazgeçilmezlerinden olan kuruyemişler, faydalı olmalarına rağmen içerdikleri yağ oranı nedeniyle sınırlı miktarda tüketilmelidir. Bu sebeple badem, ceviz, kuru üzüm, leblebi gibi besin değeri zengin olan kuruyemişler yenilmelidir. Cips gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Şekerlemeler, kekler ve patlamış mısır ise dikkatli tüketilmelidir. Yılbaşı gecesi sıvı tüketimine de dikkat edilmelidir. Bol bol su içilmeli ve alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır. Çünkü alkol kullanımı vücutta ödeme neden olabilir. Alınan alkolün vücuttan atılması ve gece boyunca yenilen besinlerin kolay sindirilebilmesi için mutlaka su içilmelidir. Bu sebeple alkollü içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran ya da şıra tarzı içecekler tüketilebilir.

SAĞLIK SORUNLARI GELİŞİR

Yılbaşında özellikle kalp, böbrek veya karaciğer hastalığı olan kişilerin, diyabet diyeti ya da özel diyet uygulayan hastaların ve yaşlıların beslenme düzenlerine çok dikkat etmeleri gerekir. Bu kişilerin mevcut diyetlerine uyması oldukça önemlidir. Çok yağlı, tuzlu ve şekerli yiyeceklerin tüketilmesi, alkol kullanımı ve atıştırmalıklar, kronik hastalığı olan kişilerde ve yaşlılarda sağlık sorunlarına yol açabilir.

YILBAŞI ERTESİ CANLANMAK İÇİN...
Yılbaşı ertesi güne daha rahat ve enerjik başlayabilmek için salatalık, domates ve peynir gibi hafif kahvaltılıklardan oluşan bir mönüyle metabolizma canlandırılabilir. Öğle ve akşam yemeklerinde ise sebze ağırlıklı beslenilmeli, vücutta biriken toksinleri atabilmek içinse yoğurt ve taze meyveler yenilmelidir. Ara öğünler atlanmamalı, gün içerisinde su tüketimi ihmal edilmemelidir. Su dışında ıhlamur, adaçayı, papatya gibi bitki çayları da içilebilir. Ayrıca hafif tempoda yapılan yürüyüşler de sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur.

YILBAŞINA ÖZEL EN HAFİF MÖNÜLER

MÖNÜ 1
1 kepçe çorba
3-4 adet köfte büyüklüğünde et, tavuk veya balık
3 yemek kaşığı kadar makarna ya da pilav
Yağsız salata
1 ince dilim ekmek (bol tahıllı)

MÖNÜ 2

1 kepçe çorba
8-10 yemek kaşığı sebze yemeği
1 kase yoğurt ya da 1 bardak ayran
2 dilim ekmek

ATIŞTIRMALIKLAR
Atıştırma olarak meyve dilimleri yenilebilir. Ayrıca sayısını çok aşmamak kaydıyla badem, ceviz veya fındık tüketilebilir.

YILIN İLK KAHVALTISI
1 adet haşlanmış yumurta
1 dilim kadar az yağlı beyaz peynir ve 5 adet zeytin
Domates, salatalık ya da mevsim yeşillikleri
1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu
2 dilim ekmek