Ginkgo Biloba Faydaları
Alternatif Çin tıbbında 5000 yıldır kullanılan ginkgo biloba günümüzde ABD ve Avrupa başta olmak üzere en çok tüketilen besin takviyeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bunun başlıca nedeni ginkgo biloba ağacının yapraklarında bulunan bazı etken maddelerin hafızayı ve diğer zihinsel fonksiyonları geliştirmesi. Ancak yaprakların faydası beyne olumlu etkilerle sınırlı değil. Kan dolaşımının düzenlenmesinden damar tıkanıklığının önlenmesine kadar pek çok sağlık sorununun tedavisinde kullanılan ginkgo biloba hakkında yapılan bilimsel araştırmaların sayısı her geçen gün artıyor.
Pırasanın Faydaları
Sarımsak ve soğanla yakın akraba olan pırasa "allium" ailesindendir. Pırasa, pek çok kişi için "olmasa aramam" kategorisinde bulunmasına karşın, uzmanların sağlığa faydaları nedeniyle daha sık tüketilmesini önerdiği gıdalar arasında yer alıyor. Ayrıca diyet yapıyorsanız 1 adet pırasanın (bütün) sadece 50 kalori olduğunu hatırlatmak isterim. Sindirimi düzenleyen besin lifi bakımından da oldukça zengin olan pırasa aynı zamanda A, C, K ve B6 vitaminleri için çok iyi bir kaynak. Pırasanın tek dezavantajı yüksek oranda sodyum içermesi. Tükettiğiniz sodyum oranına dikkat ediyorsanız çok fazla pırasa yememelisiniz.
Domatesin Faydaları
En popüler sebzelerden biri olan domates, aynı zamanda yüksek miktarda antioksidan içeriğiyle en faydalı gıdalar arasında yer almaktadır. Domatesin sağlığa faydaları, sebzeye kırmızı rengini veren ve güçlü bir antioksidan olan "likopen" adlı bileşenden kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda yüksek oranda C vitamini, beta karoten ve E vitamini içeren domates kalp ve damar sağlığını korumak, kemikleri desteklemek ve kanseri önlemek için tavsiye edilen gıdalar arasında ilk sıralarda gelmektedir. Domateste bulunan likopen kalp ve damarlar için kritik önemi bulunan antioksidan desteğini sağlar. Ancak domatesin kalp ve damar sağlığını korumaya etkisi sadece yüksek miktarda likopen içermesiyle sınırlı değildir.
Cevizin Faydaları
Cevizin faydaları konusunda yayınlanan bilimsel makalelerin, gazete haberlerinin ve uzman görüşlerinin ortak noktası cevizin "kötü kolesterolü" düşürmeye yardımcı olmasıdır. Bu sadece "laf" olarak söylenen bir söz değildir. Bilimsel araştırmalar, düzenli olarak ceviz tüketmenin "gerçekten" kötü kolesterolü düşürerek kalp ve özellikle damar sağlığını korumak için etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Hatta ceviz, sadece kötü kolesterolü düşürerek damarlarda plaka oluşumu riskini azaltmakla kalmaz aynı zamanda damaların esnek kalmasını ve kan akışının normal şekilde (tansiyonu yükseltmeden) devam etmesini sağlar.
Omega 3 Nelerde Var?
Son yıllarda "omega 3'ün faydaları" hakkında beslenme uzmanları ve doktorların yaptıkları açıklamaları okumuz veya duymuşsunuzdur. Omega 3'ün önemi hücre yapısında başlıyor. Her hücrenin hücre zarı temel olarak yağ asitleri ile çevrilidir. Omega 3'ünde dahil olduğu bu yağ asitleri hücreye girecek besinlerden ve hücreden atılacak zararlı bileşenlerden sorumludur. Bu zarın sıvı olması bu giriş çıkışların normal ve doğru şekilde yapılabilmesi için önemlidir. İşte bu noktada omega 3 yağ asidi diğer yağlardan ayrılmaktadır. Çünkü doymuş yağlar oda sıcaklığında katılaşırken omega 3 sıvı halde kalır.
Sarımsağın Faydaları
Evet, sarımsağın vücut kokusunu arttırdığı doğru ve ağız kokusunu önlemek için sarımsak yedikten sonra dişleri fırçalamak gerekiyor olabilir, ancak faydaları saymakla bitmeyen bir gıdadan bu nedenlerle tamamen vazgeçmek pek doğru değil. Sarımsağın faydaları son yıllarda araştırmalarla doğrulanmış olsa da, herhangi bir bilimsel araştırma sonucu bulunmadığı zamanlardan beri, hatta binlerce yıldır farklı kültürlerde çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Sarımsağın faydaları arasında ilk akla gelenler, kötü kolesterolü düşürmesi, kalp sağlığını koruması ve tansiyonu dengelemesi olabilir ancak içerdiği mineraller ve diğer bileşikler ile daha pek çok faydası bulunmaktadır.
Trans Yağ Nedir?
İyigelenyiyecekler.com'da dahil olmak üzere pek çok internet sitesinde, dergide, uzman makalesinde "trans yağın" zararlarını okumuş veya sağlık önerileri verilen televizyon programlarında doktorlardan, beslenme uzmanlarından trans yağ içeren yiyeceklerden "kesinlikle" uzak durulması gerektiğini duymuş olabilirsiniz. Peki, trans yağ nedir? Trans yağ; bitkisel yağa "hidrojenasyon" olarak adlandırılan bir işlemle "hidrojen" eklenmesiyle elde edilen yağdır. Bu işlemin esas amacı gıdaların raf ömrünü uzatmaktır. Ancak trans yağ gıdaların raf ömrünü uzatırken sizin ömrünüzü kısaltabilir. Çünkü hidrojen eklenen yağlar kötü kolesterolü yükselterek kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı gibi pek çok ciddi hastalığın önünü açmaktadır.