X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Sık tüketilen gıdalarda kaç küp şeker gizli?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Sık tüketilen gıdalarda kaç küp gizli?

  • Giriş Tarihi: 17.3.2015
Sık tüketilen gıdalarda kaç küp şeker gizli?
Sık tüketilen gıdalarda kaç küp şeker gizli?

Dünya Sağlık Örgütü sürekli tükettiğimiz gıdaların içindeki oranlarını listeledi. Günde ortalama 100 gramlık şeker tüketimimizin, 25 gramla sınırlanması gerekiyor

Bir süredir gıda ürünlerindeki oranı fazlalığına dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dün yayımladığı bir listede dünya üzerinde sıradan bir kişinin sıkça tükettiği ürünlerdeki şeker oranlarını tek tek derledi. Söz konusu ürünlerdeki kalori miktarı, bir küp şeker bazında ölçüldü. Listede tatlı gıda ürünleri haricinde, acı ve bazı tuzlu ürünlerde bile yüksek oranda şekerin bulunuyor olması ise dikkat çeken bir unsur oldu. İlk olarak sık ve yaygın tüketilen meyve ve sebzelerdeki şeker oranının derlendiği listeye göre 1 adet elmada 4 buçuk, muzda da 3 buçuk küp şeker bulunuyor. Listedeki sebzeler kategorisinde bulunan havucun 2 tanesinde 1 küp şeker olduğu ifade edilirken "en dikkat edilmesi gereken meyve" olduğu söylenen mangonun ise 9 küp şeker bulundurduğu belirtiliyor. WHO'nun listesindeki hazır gıdalarda belirlenen şeker miktarı ise korkunç derecede. Buna göre dünyada sıkça tüketilen enerji içeceklerinin 1 kutusu 5 buçuk küp şeker ihtiva ederken, 500 ml'lik portakal suyunda da 10 küp şeker mevcut. Avrupa'da çok yaygın tüketilen tatlandırılmış suyun tek şişesinin 3 küp şeker barındırdığına dikkat çeken listede; 1 kaplık meyveli dondurmada ise tam 25 buçuk küp şekerin olduğu vurgulandı. Ayrıca 1 kutu koladaki ortalama şeker oranı da listede 7 buçuk küp olarak belirlendi. Şekerli gıdalardan ziyade listedeki acı ve tuzlu bir takım ürünlerde bulunan şeker oranı ise dikkat çekti. Buna göre makarnalarda sık kullanılan bolonez sosunun tek kavanozunda bile 6 küp şeker var. Ayrıca hazır çorbaların paketinde de 5 küp şeker olduğu listede belirtildi. Listenin ardından WHO'nun yayımladığı raporda, günümüz gıda maddelerini tüketen bir kişinin vücuduna günde ortalama 95 (19 küp) ile 101 (20 küp) gram arasında şekerin girdiği ve bunun korkunç bir durum olduğuna dikkat çekildi. Raporda tüketicilere önerilen günlük şeker kullanımı miktarı ise 25 gram olarak belirlendi. Bu miktar yaklaşık 6 küp şekere tekabül ediyor.

Dondurma deyip geçmeyin

Kremalı Bisküvi:........................ 1 küp
Çikolata:...........................6 buçuk küp
Elma:................................4 buçuk küp
Muz:..................................3 buçuk küp
Mango:....................................... 9 küp
Meyveli yoğurt:................2 buçuk küp
Enerji içeceği:..................5 buçuk küp
Kutu kola:.........................7 buçuk küp
Kremalı sıcak çikolata:....9 buçuk küp
Meyveli dondurma:........25 buçuk küp
Havuç (2 adet):........................... 1 küp
Portakal suyu (500 ml):.............10 küp
Elma Şırası:................................ 5 küp
Hazır çorba:............................... 5 küp
Milkshake:.................................12 küp