Bayramda tatlılara dikkat! Baklava yerine sütlacı tercih edin, kendi yaptığınız tatlıyı yemeyin, tatlıları ara öğünlere yayın... Bayramlarda binbir çeşit yemekle süslenmiş baştan çıkarıcı sofraların cazibesine kapılıp aşırı tatlı tüketimi sadece kilo değil, birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Ne olursa olsun tatlıya karşı koyamıyorsanız, tatlının vücuda verdiği zararı en aza indirmenin yollarını bilmeniz gerekli. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz Duman, bayramda tatlı tüketimi konusunda şu uyarılarda bulundu:
PORSİYONLARINIZ TADIMLIK OLSUN:
Tabağınızı ağzına kadar doldurmamaya özengösterin. Porsiyonlarınızı tadımlık şekilde oluşturun. Bu şekilde de aç kalmayacağınızı göreceksiniz.
TATLILARI ARA ÖĞÜNE YAYIN:
Sütlü tatlı veya hafif olan ikramları daha çok öğlen ile akşam arasındaki vakitte tüketin, metabolizma hızı ve hareket düzeyimiz azaldığı için akşam ve geç saatlerde yememeye özen gösterin.
HASTALAR VE YAŞLILAR DİKKAT!:
Genellikle bayram sofralarını oluşturan yağlı, ağır yiyecekler, şerbetli hamur tatlıları ve yağ içeriği yüksek olan çikolata gibi gıdalar; başta sindirim sistemi olmak üzere, tansiyon düzensizlikleri, kalp rahatsızlıkları ve şeker yükselmesi gibi birçok sıkıntılara neden olabiliyor. Özellikle diyabet, yüksek tansiyon, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, böbrek hastalıkları olanlar ve yaşlılar daha da risk altındadırlar.
BAKLAVA YERİNE GÜLLAÇ:
Şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, güllaç, aşure gibi daha hafif tatlıları tercih edebilirsiniz.
KENDİ TATLINIZDAN YEMEYİN:
Zaten ziyaretlerinizde ikramlarla karşılaşacaksınız, kendi evinizde de yiyip yükünüzü artırmayın.
SİZ DOĞRUSUNU YAPIN:
Bu bayram siz doğru olanı, sağlıklı olanı yapın ve hafif tatlıları küçük porsiyonlarda servis edin. Böylece sevdiklerinize iyilik yapmış olursunuz. Sütlü tatlılar, meyve tatlıları, meyveli sütlü tatlılar alternatifleriniz olsun.
MEYVE YEMEYİN:
Bayram boyunca bol sebze tüketin, posa ve vitamin ihtiyacınızı sebzelerden karşılayın, bunun yanında karbonhidrat kaynağı olan meyveleri yemeyin. Tabii ki bu öneriler bayram günleri için geçerli.
Kahvaltı yapmadan evden çıkmayın
HAREKET EDİN:
Bayram boyunca her akşam yürüyüşe çıkın. Yarım saatlik bir yürüyüş, hazmı kolaylaştırıp rahatlamanızı sağlayacaktır.
AÇ KALMAYIN:
Açlık halinde ikramlara itirazınız zor olur. Bu nedenle aç kalmamaya özen gösterin. Çantanızda veya arabanızda ceviz, fındık veya badem gibi yağlı tohumlar bulundurun. Hem taşımanız kolay olur, hem de tokluğunuzun uzun sürmesini sağlar.
KAHVALTISIZ OLMAZ:
Yapacağınız geleneksel kahvaltı tüm gün daha kontrollü olmanızı sağlar. Ancak, gün içinde karbonhidrat alacağınızı düşünürsek; bayram kahvaltınızda reçel, bal, pekmez, meyve suları ve hamur işleri olmamalı.
HIZLI YEMEK KALP KRİZİ NEDENİ:
Hızlı ve fazla yenen yemeklerden sonra kalp krizi geçirme riski artar. Bu nedenle yavaş yavaş ve az miktarda sık beslenmeye çalışın.
HER İKRAMA 'EVET' DERSENİZ!..:
Her çikolata ve şeker ikramına 'Evet' derseniz; dört gün boyunca ne kadar fazla kalori, yağ ve şeker alacağınızı gözünüzde canlandırın. Bayram ziyaretlerinde ikramların bir kısmına 'Hayır' demelisiniz. Fırsatınız varsa hamur tatlıları yerine sütlü tatlı veya meyve tatlılarını tercih edin.
NE İÇERSİNİZ: SU!..:
Su tüketiminizi göz ardı etmeyin. Günlük 8-10 bardak su içmeye çalışın. Günde bir-iki fincandan fazla kahve tüketmeyin, açık çay için. İkramlarda 'Ne içersiniz?' denildiğinde 'Su' demeyi mutlaka alışkanlık haline getirin.
EN AZ İKİ LİTRE SU İÇİLMELİ
Çay,
kahve ikramları derken içilen su miktarı oldukça düşük kalıyor. Özellikle yaşlı bireylerde bu ihtiyacın hissedilmesi daha düşük olduğu için iyice geri planda kalıyor. En az 2 litre su içmeyi atlamamak gerekiyor. Çay açık ve şekersiz, yemeklerin hemen ardından olmaması şartı ile içilebilir ama kahve en fazla bir-iki adet sade olarak içilebilir. Fazlası tansiyon ve çarpıntı yapabilir.