Dünya Sağlık Örgütü (WHO), uzun süredir beklenen kırmızı et ve işlenmiş et ürünleriyle ilgili raporunu açıkladı. WHO'ya bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) yetkililerinden Kurt Straif, bulguların, kırmızı et tüketiminin sınırlanması gerektiği yönündeki tavsiyelerle uyuştuğunu belirtti.
BÜYÜK MİKTARDA BÜYÜK RİSK
Fransız AFP ajansının haberine göre, et tüketimiyle kanser arasındaki ilişkiyi konu alan 800'den fazla çalışmayı esas alan son araştırmada, özellikle işlenmiş etin kamu sağlığı için risklere yol açtığı kaydedildi. Kurt Straif, "Bireyler için küçük miktarlarda ve nadir et tüketiminde risk az. Ancak et tüketimi sık ve büyük miktarlarda olduğunda risk de büyüyor" ifadelerini kullandı. Straif, "Günlük tüketilen her 50 gramlık işlenmiş et, kolon kanserine yakalanma riskini yüzde 18 dolayında artırıyor" dedi. 10 ayrı ülkeden 22 uzmanın görüşlerine başvurulan raporda, kırmızı et tüketiminin kolon kanserinin yanı sıra, pankreas ve prostat kanserini de tetiklediği kaydedildi. Merkezi Fransa'nın Lyon kentindeki IARC'ın açıklamasında, sığır ve koyun başta bütün kırmızı et çeşitlerinde aynı riskin görüldüğü vurgulandı.
SİGARA VE ASBESTLE AYNI
IARC, işlenmiş kırmızı etin insan sağlığına zarar verme ve kansere neden olma bakımından tütün ürünleri ve asbestle aynı kategoriye yerleştirdi. Ancak, kırmızı etin kansere yol açma noktasında bu iki kalem kadar etkili olup olmadığı belirtilmedi. Raporda, et tüketiminin insan vücudu için faydalarının olduğu, zararlarının hükümetler tarafından dengelenmesi ve halkın sağlık konusunda bilinçlendirilmesi gerektiği kaydedildi.