Zeytinyağı kalbi koruyor, kolesterolü düşürüyor, hastalıklardan korunmaya yardımcı oluyor, hatta saça ve cilde iyi geliyor. Zeytinyağının faydaları saymakla bitmiyor. Peki, en faydalı zeytinyağı hangi yöntemlerle elde edilir? Bunun yanıtını almak için Datça'daki Olive Farm çiftliğindeki zeytin hasadına katıldık ve zeytinin toplanmasından sıkımına kadar geçirdiği evreleri gözlemleme fırsatı bulduk.
HASAT EYLÜL'DE
Datça'ya 3 kilometre uzaklıktaki Reşadiye Mahallesi'nde Yavuz Mermerci tarafından 400 dönüm arazi üzerine kurulan çiftlik; zeytinyağı, zeytinyağlı doğal bakım ürünleri ve kendi mahsullerinden reçel, sirke ve hatta zeytin ağacından mutfak malzemeleri ve oyuncaklar üretiyor. Organik Tarım Sertifikası bulunan çiftliğin arazisi içinde zeytin, portakal, mandalina, nar ağaçları, ürünlerin işlendiği üniteler ve otel bulunuyor. Çiftlikte her yıl Eylül ayında, zeytinler henüz yeşilken hasada başlanıyor. Taraklarla ve titreşimli makinelerle zarar vermeden ürün toplanıyor, zeytinler kasalara konulup hemen üretime alınıyor. Önce yıkanıyor, yapraklarından, çerinden çöpünden ayıklanıyor. Temizlenen zeytinler bir tankın içinde çekirdekleriyle birlikte ezilerek hamur haline getiriliyor. Daha sonra ısıyı artırmadan, yaklaşık 26-27 derecede tutularak soğuk sıkım yöntemiyle hamur karıştırılıyor. Bu aşamadan sonra zeytinin yağı süzülerek kara suyu ayrılıyor, geriye saf zeytinyağı kalıyor. Soğuk sıkım yapılan zeytinyağı vitamin ve andioksidan açısından çok zengin. Düşük sıcaklıklarda yapılan üretimde vitamin ve antioksidanlar zarar görmüyor ve en iyi kalitede organik zeytinyağı elde ediliyor.
Güler Işık ÜZEN