Beslenme nedir?
Besinlerin, hayatı devam ettirebilmek maksadıyla ağız yolu ile vücuda alınmaları. Beslenmede, besinlerin kalitesi yanında onların alınış şekli ve zamanı da önemlidir. Pişirme şekli bazı vitaminleri bozar veya bir kısım yiyecekler de pişirilmeden sindirilemez.
Beslenme nedir? beslenme neden önemlidir?
Öğünlerin zamanı ve sayısı da düzenli olmalıdır. Barsaklarda sindirim esnasında o bölgeye fazlaca kan gider ve gıdalar barsakları yedi-sekiz saatte kat eder. Alınan gıdadan azami fayda temin edilmesi ve sindirim bozukluğu olmaması için, öğünler arasında en az bu kadar zaman olmalıdır. uyku esnasında barsak hareketleri ve sindirim faaliyeti azalır. Bu sebeple tok olarak yatmak pek uygun değildir. Şişkinlik ve rahatsızlık hissi ile kişi rahat uyuyamaz. Ayrıca uyku esnasında kana karışan sindirilmiş gıdalar harcanamadığı için, depolarda birikerek asrımızın en önemli rahatsızlığı olan şişmanlığa sebep olabilirler.
Yemeklerin yenmesi gibi hazırlanması da önem verilmesi gereken konulardandır. Tencerelerin yemeğe en az etki edecek, kimyasal bozulmayı önleyecek cinsten toprak kaplar olması ideal olandır. Bunların bulunup kullanılması zor olduğundan emaye, çelik tencereler ve kalaylı bakır kaplar da güvenle kullanılabilir. alüminyum kolay aşınıp çözündüğünden ideal yemek tenceresi olmaktan uzaktır. İdeal beslenmede besinler arasında her cins gıda maddesi olmalıdır. Hayvani gıdalar (süt, yumurta, et, tereyağı), bakliyat (kuru sebzeler), yeşil sebzeler ve meyveler bütçeye göre ayarlanarak hepsinden yenmelidir.
Fazla beslenme, yetersiz beslenmeden daha tehlikeli olup, şişmanlık, kalp hastalığı, kalp damarı yetmezliği, hipertansiyon, şeker hastalığı, kireçlenme gibi hastalıkların temel sebeplerinden biridir. İyi bir beslenme; aşırı kilo aldırmayan, kişinin işini rahat yapmasını sağlayacak enerjiyi verecek kadar olmalıdır.
Beslenme neden önemli?
Beslenmek "karın doyurmak"tan daha derin anlamları olan önemli bir konu. Zaten bu nedenle de sadece bilimsel değil popüler bir alan oldu. Her gün bir taraftan yüzlerce, binlerce merkezde, on binlerce araştırmacı "beslenme" üzerine, "beslenme-sağlık ilişkileri" üzerine araştırmalar yapar, beslenme ve gıda üzerine pek çok okulda eğitimler verilirken, diğer yandan gazete ve televizyonlarda en çok "beslenme haberleri" okunup izleniyor.
Beslenmek sadece yağı, proteini, karbonhidratı belirli bir denge içinde kazanmak, bedenimizin üretemediği vitamin, mineral ve benzeri "elzem" ve "hayati" maddeleri besinlerle almakla sınırlı bir konu da değil. Neyi, ne zaman, neyle, ne miktarlarda ve nasıl -çiğ, pişmiş, kızartılmış, dondurulmuş- yediğiniz, yediklerinizin içine hangi kimyasalların girdiği, içlerine hormon, antibiyotik, bitki-böcek ilaçları karışıp karışmadığı da çok önemli noktalar.
Kısacası "beslenme" sözcüğünün zannettiğimizden çok daha derin anlamları var. Zaten bu nedenle de "iyi beslenme, sağlıklı ve doğru besinler tüketme, dengeli-yeterli ve çeşitli beslenme" konusunda hemen herkes -imkanı ölçüsünde- müthiş bir dikkat içinde ve bu "ilgi/dikkat" giderek artıyor.