İyot kaynağı besinler
İyot süt ürünleri, yumurta, sebze ve deniz sebzelerinde bulunur. (Birçok gıda türünde iyot miktarı, bölgenin toprağında veya sudaki iyot miktarına göre değişir.)
Gebelere, doğum kusurlarını önlemek için gebelik süresince yeterli miktarda folik asit tüketmenin öneminden bahsedilir. Ayrıca bebeğinizin beyni için omega-3 yağları ve bebek ve anne sağlığı için D vitamini tüketmenin öneminin farkında olmalısınız.
İyot, vücudunuzdaki her organ ve dokuda bulunan hayati derecede önemli bir besindir. Sağlıklı tiroit fonksiyonu ve etkin metabolizma için gerekli olmanın yanı sıra, düşük iyotun kanser dahil çok sayıda hastalıkla ilişkili olduğunun artan kanıtı vardır.
İyot sağlıklı beyin gelişimi için önemli olduğu gibi, çocuğunuzun beynini ve düşünsel cesaretini ciddi olarak etkileyebilir, yeni araştırmalar, gebelik sırasında bir iyot takviyesinin (deniz sebzelerinden tercih edilebilir), çocukların IQ puanlarını artırdığını ortaya koyuyor.
Gebeliğin ilk 12 haftası için, doğmamış çocuğun tiroidi aktif hale gelmeden önce, anne çocuklarda optimal beyin fonksiyonu ve gelişimi için gerekli olan tiroit hormonlarının tek kaynağıdır.
Hipotiroidizm, iyot yetersizliğine yanıt olarak gelişen ilk hastalıklardan biridir ve gebelik sırasında özellikle zahmetlidir.
Deniz Yosunları muhtemelen gerekli iyotu elde etmek için ideal doğal kaynaklardandır —ancak, bunların kirlenmemiş sulardan toplandığından emin olunuz (özellikle gebe iseniz!).
Deniz sebzelerini tüketmek, değerli mineraller sağlamanın yanında, bağırsak florasını modüle etme, östrojen metabolizmasını düzenleme gibi ihtiyaçlar için sizi destekler.
Aynı zamanda, iyot eksikliği seviyesinin artışında büyük rol oynuyor olarak göründüğünden, tüm brom kaynaklarından mümkün olduğunca kaçınmak gerekir.
Bromdan kaçınmak ve böylece doğal olarak iyot seviyelerinizi optimize etmeye yardımcı olmak için kullanabileceğiniz birkaç strateji:
1. Organik ürünleri olabildiğince sık tüketin. Tarım ilacı maruziyetinizi en aza indirmek için tüm ürünlerinizi iyice yıkayın.
2. Plastik kaplardan yemek yemek ve bir şeyler içmekten ( yiyecek ya da su depolamaktan) kaçının. Cam ve güvenli seramik kapları kullanmaya özen gösterin.
3. Alkollü içecek ve tütün ürünlerinden uzak durun.
4. Gazlı içecekler yerine doğal, damıtılmış su için.
5. Sentetik diş macunlarına ve ağız gargaralarına dikkat edin, organik ve kimyasal katılmamış olanları temin edin.
6. Olası derecede toksin içermeyen kişisel bakım ürünleri kullanın. Unutmayın gözünüze sürmeyeceğiniz hiçbir şeyi derinize sürmeyin.
7. Araba veya evdeyken, pencereleri mümkün olduğunca sık açın, tercihen çapraz havalandırma için alanın karşılıklı taraflarını kulanın. Hava dolaşımı için fanlardan faydalanın. Kimyasal kirleticiler, binalarda (ve arabalarda) dışardan çok daha fazla yoğunlaşmış halde bulunurlar.
Gebelik döneminde unutmamanız gereken en önemli konu ise, asla ve asla doktorunuza danışmadan bir takviye, ilaç ve benzeri ürün kullanmayın. Gebelik sırasında ne kadar ve nasıl iyot almanız gerektiğinin en doğru ve güvenli yolunu doktorunuz söyleyecektir.
Unutmayın, ne yerseniz bebeğiniz yer, ne içerseniz bebeğiniz içer!
Sevgi ve Sağlık ile Kalın,
Sencer Bulut
International Sports Nutritionist & Health Coach