Çok yemenin insan sağlığı ve ruhu üzerindeki etkileri Marifetname'de anlatılıyor, Dr. Muammer Yıldız bu bilgileri günümüz sağlık sıkıntıları açısından değerlendirdi. Eskiler demişler ki: Yemek içmekten başka nimet bilmeyenin ilmi az, azabı çok olur. Tokluk, hastalığın kaynağı, açlık, en faydalı ilâcıdır. Çok yemeye alışmak, türlü hastalıkların sebebi, kalbe kasvet (sıkıntı) verici, bedene illet getiricidir.
Allah, kuluna inayet ve lütfederse ona az yemeyi, az uyumayı, az konuşmayı ilham eder. Tokluk, zihnin işlemesine engel olur. Çok yemek zarar, çok uyumak ona kederdir. Yemesi az olanın elemleri az, sağlığı süreklidir. Açlıkla hastalık birleşemez. Çeşitli yemekleri yiyen, çeşitli hastalıkları çağırandır.
Açlık, zekâları fışkırtan bir deniz, hikmetleri yağdıran bir bulut, ruhları harekete getiren bir rüzgâr, bedenin özelliklerini öğreten bir anatomidir. Açlık, faziletlere arız olan hastalıkların devası, akılların cilâsı, ruhun aksiyon (hareket) iştihası, yaralı kalbin ilâcı, kuvvet ağacının meyvesi, gönül hoşluğuna ulaşma yoludur. Açlık, velilerin iç temizleyicisi, sıhhat düşmanlarının kahredicisi, ruhun sıkıntılarının gerçek gidericisidir.
Açlık, nefsin tutku ve arzularını öldürür, kalbe hayat ve ferahlık verir, bilgi kazanmayı kolaylaştırır. Alimlerin açlığı derinleşmek, zahidlerinki hikmet, âriflerinki safvet (arınma)'dir. Açlık, nefsi alçaltır, kalbin acıma duygusunu kuvvetlendirir. Ariflerin hikmet nuru, açlığın alevini günlerce söndürür ve birkaç lokma yemekle yetinilir.
Yemeklerin en lezzetlisi açlıktır. Açlık, hazreti mevlânın ziyafetidir. Tokluk akıl ve zekânın kıtlığı, açlık işleticisidir. Nefis ineğini açlık bıçağıyla kesenin kalbi, marifet nuruyla canlanır.
Lezzetinden zevk duyduğu lokmaları, keşke düşman yutsa. Velilerin bedenleri açlıkla doyar Tokluk, insana düşmandır. Açlığın sevincinden dünya padişahları mahrumdur Çünkü açlık, Allah'ın kullarına ziyafetidir.