İçinde en az 181 sağlıklı besin bileşeni barındıran bal; doğal şekerler, amino asitler, C, B vitaminleri ve kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum gibi bir çok mineralden oluşmaktadır. Bu özel besinsel güçleri ile bal, saf boş kalori olan şekere göre sağlığımıza oldukça faydalıdır. Birçok yararlı görevi olan balın sekiz gücüne bakalım...
Vücut enerjinizi artırır: Doğal yollarla daha dinç bir vücuda sahip olmak istiyorsanız bal yiyin ve bol kafein içeren kahve tüketiminizi azaltın. Her sabah bir kaşık bal yemek, size bir bardak kahve içmekten daha çok enerji sağlayacaktır. Bir çay kaşığında 17 gram karbonhidrat bulunduran bal, beyin için gerekli glikoz kaynağının da önemli bir kısmını destekleyecektir. Ayrıca bal, kaslarınızın yorulmadan daha verimli çalışmasını sağlar. Egzersiz öncesi, suyunuza veya çayınıza bir kaşık bal koymayı deneyin ve gün içerisinde daha dinç kalın.
Kalp hastalığı riskini düşürür Boğaz ağrısını tedavi eder: Birçok bilimsel bulguya göre boğaz ağrılarına en iyi gelen doğal tedavi, bal yemektir. Amerika'da çocuklar üzerinde yapılan bir araştırma bal yemenin öksürük ilacı kadar etkili şekilde öksürüğü tedavi ettiğini göstermiştir. Boğazda bir kaşıntı, ağrı hissederseniz veya öksürmeye başlarsanız bir çay kaşığı balı, bir çay kaşığı limon suyu ile ılık suya karıştırıp içerek doğal bir tedavi yöntemi uygulayın.
Bağışıklığı güçlendirir: Arıların, bal yapma aşamasında içine eklediği glikoz oksidaz adlı enzim sayesinde balın içerisinde bulunan antioksidan seviyesi oldukça yükselir. Antioksidanlar da bağışıklık sistemini güçlendirir. Yapılan araştırmalarda, her gün bal tüketen kişilerin kanlarındaki mikroplarla savaşan antioksidan seviyelerinin yükseldiği gösterilmiştir. Yüksek polifenol içeren özelliği ile balın kalp hastalıkları ve kanser riskini de azaltabileceği belirtilmektedir. Her sabah bir kaşık bal yiyerek vücudunuzu koruyun.
Kilo vermeye yardımcı olur: Bir çay kaşığı bal 21 kaloridir. Günlük kalori dengenizi kurduktan sonra, balı rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yapılan bilimsel araştırmalarda, balın dozunda tüketildiğinde doygunluk sağladığı görülmüştür. Uyumadan önce tüketilen bir çay kaşığı balın, vücuttaki hücreleri yenilediği ve tatlı krizlerini önlediği belirtilmiştir.
Rahat uyumanızı sağlar: Uyumakta zorlanıyorsanız, yatmadan önce bir çay kaşığı bal yemek uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Uykuda beyin çok enerji sarf eder ve vücut bu enerjiyi karaciğerinizdeki glikojen depolarından sağlar. Bal ise, glikojen depolarına ek olarak beyine uyuyabilmesi için daha çabuk enerji sağlayabilmektedir. Bilimsel araştırmalar, yatmadan önce bal tüketmenin beyne şeker kaynağı olduğunu ve gece boyunca beyin fonksiyonlarını artırarak daha kolay uyku getirdiğini belirtmiştir.
Antibakteriyel özelliğe sahiptir Yaraları hızla iyileştirir: Derinizde yavaş iyileşen bir kesik veya yara varsa, üstüne bal sürüp biraz bekletmeyi deneyin. Bal, antibakteriyel özelliğe sahiptir. Bu nedenle yaradaki acı ve oluşan şişkinliği de azaltır. Norveç'te yapılan bir araştırma; balın, yaralar üzerinde bulunan birçok bakteriyi öldürme gücüne sahip olduğunu ve iyileşme süresini kısalttığını belirtmiştir.
Dinçleştirir Dinç hissettirir: Balın içerisindeki doğal şekerlerin, karaciğerdeki alkol oksidasyonunu hızlandırarak, alkolün vücuttan çıkarılma süresini azalttığı söylenmektedir. New York Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, alkol tüketiminden sonra bal yendiğinde vücudun alkolü daha hızlı sindirdiği ve kandaki alkol seviyesinin düştüğü gözlemlenmiştir. Bir kaşık bal ve bir kase yoğurdu karıştırıp tükettiğinizde alkolün etkisinden kurtulup gününüzü daha da dinç geçirebilirsiniz.
Nefesiniz temiz kokar: Halitosis yani kötü kokan nefes, ağızda fazla bakterinin bulunmasından, diş sağlığında oluşan problemlerden veya fazla sarımsak ve soğan tüketmekten kaynaklanabilmektedir. Balda bulunan antibakteriyel özellikler, ağızdaki bakterileri öldürerek nefesinizin temiz kokmasına yardımcı olabilir.
BALLI LEZZETLER
Ballı puding
Malzemeler:
1 paket muzlu
puding
1 paket kakaolu
puding
6 su bardağı süt
1 adet limon
1 çay bardağı
bal
Taze çilek
Hazırlanışı Bir paket kakaolu
pudingi üç bardak
süt ile pişirin. Servis
bardaklarının yarısına
kadar döküp ılınmaya
bırakın. Bir paket muzlu
pudingi de üç bardak
süt ile pişirin ve kakaolu
pudinglerin üzerine
dökün. Pudingleri buzdolabında
yarım saat
kadar bekletin. Bir çay
bardağı balı ılık suyla karıştırıp bir limonun
suyunu ve rendelenmiş kabuğunu ilave edin.
Elde ettiğiniz ballı karışımı pudinglerin üzerine
paylaştırın. İsteğe göre taze çilekle süsleyip
soğuk servis yapın.
Ballı muzlu ayva tatlısı
Malzemeler:
4 adet ayva
1 adet elma
4 adet muz
4 yemek kaşığı bal
100 g çekirdeksiz kuru üzüm
8 su bardağı su
6 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı şeker boyası
Tarçın
8 yemek kaşığı kaymak
4 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
Hazırlanışı: Ayvaların kabuklarını
soyup ikiye bölün,
ortalarını oyun. Suyu ve
beş su bardağı şekeri,
şeker boyasıyla karıştırın.
Ayvaları bu karışımın
içine yerleştirin.
Meyveler yumuşayana
kadar pişirin. Elmayı
rendeleyin; Bir su bardağı
toz şeker, üzüm ve
tarçını orta ateşte kavurun.
Ayvaları tepsiye
dizin, elmalı karışımı
üzerlerine pay edin.
180 derece fırında 10-
15 dakika pişirin. Soğuduktan
sonra servis
tabaklarına alın. Muz,
tarçın, kaymak ve cevizle süsleyip servis yapın.