Zerdeçalın o sarı rengini sağlayan ve oldukça zengin bir içeriği olan curcumin Hintlilerde birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılır. Deri hastalıklarından tutun da sindirime ve hatta beyin fonksiyonlarına kadar etki edebilen bu mucizevi baharatın merak edilen tüm noktaları sizler için bir araya topladık.
Curcumin, zerdeçal bitkisinin kökleri yani toprak altında kalan kısımlarının kullanılmasıyla elde edilen özel bir baharat türüdür. Toz halde satılan ve çeşitli yemeklerde kullanılan bu baharat sağladığı faydalarla da bilimsel açıdan çoğu kez inceleme alınmıştır. İçeriğindeki güçlü bileşenlerle çocukların gelişimi, kalp ve damar hastalıkları, beyinsel fonksiyonlar ve daha pek çok alanda etkileri gözlenmiştir.
Aktarlardan, marketlerden ya da internet ortamından kolayca temin edebileceğiniz curcumin ile günlük beslenme düzenini şekillendirebilir ve kısa sürelerde daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz.
"Zerdeçal kökü tozu" olarak da anılan curcumin ilk olarak anti – inflamatuar ve antioksidan özelliğiyle dikkat çeker. Sayısız faydayı günlük tüketimle size sunabilecek olan bu baharat üzerinde hala çeşitli araştırmalar yürütülüyor. Sebze yemeklerinde baharat olarak, et yemeklerinde marine için sık kullanılan ve tadına çok da aşına olmadığımız curcumin faydaları şunlardır:
Toz olarak karşınıza çıkacak olan curcumin tat olarak yoğun bir baharat türüdür. Bu nedenle az miktarlarda kullanılması gerekir. Genellikle yemeklere ek takviye olarak atılan curcumini yoğurt mayalamak ya da süt ile tüketmek için de tercih edebilirsiniz.
Kullanım alanı yaygın olsa da dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, curcumin baharatının sadece yağda çözünebildiğini bilmenizden geçecektir. Bu da demek oluyor ki içeriğinde yağ barındırmayan herhangi bir gıda ile tüketmeye çalışmak faydalı olmayacaktır. En yaygın kullanım alanları şu şekildedir:
Ek olarak curcumin baharatı karabiber ile birleştiğinde tam emilim sağlar. Bu nedenle iki baharatı birlikte kullanmaya özen göstererek daha çok fayda edinebilirsiniz.
Sindirim sisteminin hızlanmasını sağlayan curcumin aynı zamanda oldukça güçlü bir gaz gidericidir. Özellikle zayıflamak isteyenlerin kullanmak istediği bu baharat obezite karşıtı olarak karşınıza çıkacaktır.
Diyetiniz için hazırladığınız haşlanmış sebzelerde bir yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte kullanabileceğiniz curcumin aynı zamanda yoğurt ile karıştırılarak da tüketilebilir. Ara öğünler için doyurucu ve besleyici olacak bu karışım dışında az yağlı tavukla birlikte de tüketilebilir.
Metabolizma üzerinde hızlandırıcı etkileri gözlenen curcumin tüketirken sporunuzu da düzenli olarak yapmalısınız. Yine ara öğünlerde curcumin ilavesi yapılan ılık süt de içilebilir.
Kan sulandırıcı, kalp, kanser vb. ciddi rahatsızlıklar için ağır ilaç kullanan kişilerin mutlaka doktoruna danışarak kullanması gereken curcumin bebek ve hamilelerin de yine aynı şekilde danışmadan tüketmemesi gereken bir baharattır.
Günlük olarak yemeklerinizde baharat şeklinde tercih edebileceğiniz bu baharatın fazla tüketilmediği sürece bir zararı yoktur. Lakin baharat değil de hazır kapsül şeklinde curcumin tüketiyorsanız günlük kullanım miktarını aşmamaya özen gösterin. Yüksek oranla alınan bu curcumin kapsülleri farklı rahatsızlıkları tetikleyebilir.
Aynı zamanda bu tarz kapsül ürünlerin kullanım sürelerini net olarak bilmeniz gerekir. Bu süreyi doldurduktan sonra kullanıma ara vererek vücudun dinlenmesine izin vermelisiniz.