Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RIDVAN DİLMEN

Ligi götürür ama Avrupa’da favori olamaz

F.Bahçe’nin Shakhtar’dan 3 gol yemesi sürpriz olmadı. Tek artıları organize bir takım karşısında 3-4 pozisyon bulmalarıydı. Bu kadro Türkiye Ligi’nde iş yapar ama Avrupa’da favori olamaz. Avrupa ’da kontrollü oynamak zorundasınız. Hatta Türkiye’de 2. bölgeyi çabuk geçen takımlara karşı daha sıkı ve organizasyonu iyi olan takım olmanız lazım.

Lucescu yılların tecrübeli teknik direktörü... F.Bahçe, belki de yıllardır çalışmadıkları tarzda bir teknik direktörle çalışıyor. Ben böyle bir teknik direktör görmedim onu da söyleyeyim. Belki uçuracak, belki yerlerde süründürecek. Ukrayna'daki maçta Pereira, Lucescu'nun tuzağına düştü. F.Bahçe, Ukrayna'da 4-1-5 oynadı. Pereira ilerideki 5 oyuncudan da top rakipteyken o bölgeye pres istiyor. Bu 5'liden buna tek alışkın olan Meireles var. Diğer 4 oyuncu, iyi niyetle pres yapmaya çalışıyorlar. Bu dağınıklık şuursuzluk getirir, iyi takımlara karşı hüsranla dönersiniz, Shakhtar maçında olduğu gibi. İyi oynadım sanırsınız ama üç tane yer dönersiniz. Türkiye'de geriye de düşseniz çevirebilirsiniz. Ama uluslararası maçlarda hiç affetmezler. Shakhtar karşında Pereira harakiri yaptı. F.Bahçe teknik direktörü şu ana kadar oyun ve skor ne olursa olsun aynı sistemde ısrar ediyor. Avrupa'da kontrollü oynamak zorundasınız. Hatta Türkiye'de 2. bölgeyi çabuk geçen takımlara karşı daha sıkı ve organizasyonu iyi olan takım olmanız lazım.

Geçen sezon takımda coşku yoktu
Fenerbahçe'nin uluslararası düzeyde kadrosu var ama oyun yapısı uluslararası düzeyde değil. Elenmemesi mümkün değildi Fenerbahçe'nin. Türkiye liginin ise favorisi olur. Ama Avrupa Ligi'nde zayıf rakipler gelse de F.Bahçe için "Turu kesin geçer" diyemiyoruz. Hele ki orta alanı güçlü takımlara karşı… F.Bahçe baskı kurduğu zaman her an atabilir ama orta sahası kuvvetli her takım bu mantaliteyle F.Bahçe'ye üstünlük kurar. Geçen sezon İsmail Kartal ve F.Bahçe'nin en büyük sorunu coşku problemiydi. Şimdi yeni bir takım var ve herkes kendini gösterip, formayı kapma isteğinde. Ancak tam bir sistem takımı olamadı. Diego, Sow, Nani sürekli pozisyon değiştiriyorlar. Bu sadece hücum aksiyonlarında değil, top kayıplarında da ani kontratak yemelerini sağlıyor. Son maçta olduğu gibi. Açıkçası matematiğe vurup Fenerbahçe şu sistemle oynuyor diyemem. 4-2-4 desen önündeki 4 oyuncunun pozisyonu belli değil. 4-4-2 desen ortadaki 4'lünün pozisyonu belli değil. Oyuncuların sürekli bölge değiştirmesi (ki muhtemelen bunu hoca istiyor) hücum ve savunma organizasyonlarında arızaya sebep oluyor. Ligde 2-0 düştüğü maçı çevirebilir çok takıma karşı. Ama ben açıkçası Pereira'nın dünya formatında oyunlar geliştirmesini, planlar yapmasını bekliyorum.

Kjaer riskli oyuncu
Alves ve Kjaer birbirine yakın oyuncular. Kjaer biraz daha derli toplu ama geniş alanda riskli oyuncular. Artık aynı tip stoperler pek kalmadı. Bir tanesinde en azından ayağı çok iyi olan oyuncular oynuyor veya solak oluyor veya atletik oluyor. Ama bu ikisi aynı tek hamleli oyuncular. Maçta 89'da oyuna girmeler çok anlamlı değil. Mehmet Topal olayında olduğu gibi. Son dakikadaki iki oyuncu değişikliğinin nedenini sormak isterdim hocaya. Her yeni antrenörle ilgili birkaç ay beklerim ama futbol da matematik değil. Dünyanın her yerinde oynanan bir oyun. Ama teknik adamların lider vasıfları kadar, antrenman bilimi kadar, insan yönetimi kadar, futbol oynandığı için oyun karakterini taktik anlayışlarında açıkçası henüz değişiklik göremedim. Sistem konusunda hoca ısrarcı ancak öne geçtiği hazırlık maçları dahil, berabere gittiği ve geride olan maçlar hiç şablon değiştirmemesi benim ilk kez karşılaştığım bir teknik adam profili şimdilik!

Van Persie'nin performansı düşük...
Birkaç ay sonra oynamış olsaydı F.Bahçe için farklı olabilirdi. Geçen haftayla bu hafta arasında kaybetmesine rağmen artı anlamda biraz fark var. Ama perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. Hiç sürpriz olmadı F.Bahçe'nin 3 gol yemesi. F.Bahçe'nin artısı daha agresifti, fiziği geçen haftaya göre daha iyi ve rahatsız edici oynadı. Tabii bu 1-0'dan sonra özellikle. Çünkü rakip tur atlıyor, siz dönmek istiyorsunuz… Bundan dolayı mı bunu zaman gösterecek. Shakhtar, İstanbul'da atamadıklarını orada attı. Van Persie 18'de bile yoktu. Bilemiyoruz tabi durumunu, sakatlığı nedir. Birkaç senedir maç performansı düşük. F.Bahçe'nin en büyük artısı da Shakhtar gibi organize olarak iyi bir takıma karşı 3-4 pozisyon bulabilmesiydi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA