Seyahat etmeyi hepimiz severiz. Özellikle tatil amaçlı gerçekleştirilen seyahatler, iş stresinden uzaklaşmaya, yeni yerler keşfetmeye ve dinlenmeye olanak sağlar. Ancak kimi zaman seyahatler beklenmedik rahatsızlıklar nedeniyle keyifsiz hale gelir. Dr. Barış Mutluer seyahat esnasında en sık karşılaşılan rahatsızlıkların başında gıda zehirlenmelerinin geldiğini söylüyor: "Özellikle farklı bir kültüre yapılan seyahatlerde kişiler alışkın olmadıkları yiyecekleri tüketir. Bu durum birtakım rahatsızlıklara neden olabilir. Hijyenik olmayan ortamlarda bozuk gıdaları tüketmek de gıda zehirlenmesine sebep olur. Gıda zehirlenmesinin belirtileri mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal ve karında kramplar şeklindedir. Zehirlenmeler ani başlar ve belirtileri de 30 dakikayla 72 saat arasında ortaya çıkabilir. Eğer iki günden fazla süren ishal, ateş ve karın ağrısı varsa, mutlaka doktora başvurulmalıdır. Özellikle yaşlılarda, çocuklarda ve vücut direnci zayıf bireylerde hastalık tablosu daha ağır seyredebilir ve ölümcül olabilir."
BUNLARA DİKKAT EDİN
Yolculukta hafif gıdalar tüketin.
Seyahat edeceğiniz ülkelerin mutfakları hakkında bilgi edinin. Alışkın olmadığınız yiyecekler, besin alerjilerine ve zehirlenmelere neden olabilir.
Tadı ve kokusu değişik olan, içeriğini bilmediğiniz besinleri tüketmeyin.
Hijyen kurallarına dikkat edilmeyen bir yere seyahat ediyorsanız, şişe sularını ve bilinen marka meyve sularını tercih edin.
Çiğ sebze, meyve, süt, balık ve et tüketimine dikkat edin.
Sıcak bir ülkeye seyahat etseniz bile içeceklerde buz kullanmamaya dikkat edin.