X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Yazın çocukları kazalardan koruyun
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Yazın çocukları kazalardan koruyun

  • Giriş Tarihi: 2.7.2014

Yaz aylarında çocukları bekleyen boğulma, güneş çarpması, besin zehirlenmesi ve böcek ısırması gibi durumlar için önceden önlem alın

Evde sağlık hekimi Dr. Nimfe Acemi yaz aylarında sayıları artan güneş yanığı, güneş çarpması, boğulma ve böcek ısırması gibi durumlar için önceden önlem alınması gerektiğini vurguluyor. Özellikle yazın boğulma oranlarının arttığını söyleyen Dr. Acemi, çocukların güvenlikli sahillerde, ebeveynlerin gözetimi altında denize girmelerinin gerektiğini belirtiyor. Artan sıcaklarda da güneş çarpması ve güneş yanıklarına karşı özenli olunmasının altını çiziyor. Güneşin yakıcı olduğu 11.00 ile 15.00 saatleri arasında çocukların güneş altında olmaması gerektiğinin ve günün her saati güneşe çıkmadan en az 5 dakika önce 30'un üzerinde koruma faktörlü güneş kremi sürülmesinin önemini vurguluyor.

SU TÜKETİMİ ARTIRILMALI
Dr. Acemi, ateş yükselmesi, halsizlik, baygınlık ve kusma gibi belirtileri olan güneş çarpmasına karşı güneşten korunma yollarını şöyle anlatıyor: "Sıcak havalarda özellikle su tüketimi artırılmalı. Ayrıca güneş çarpmasının etkisini azaltmak için kafanın ıslatılmasından vazgeçilmelidir. Su, güneş ışınlarını kırdığı için, güneşin zararlı etkilerini artırır. Mümkün olduğunca açık renk ve pamuklu kumaşlar giymek gerekir. Sentetik her türlü giysiden uzak durulmalıdır. Ayrıca aşırı yağlı ve ağır yemekleri de tüketmemeye özen gösterilmelidir." Dr. Acemi sıcaklardan dolayı sıklıkla karşılaşılabilecek ishal ve sıvı kaybına dayalı hastalıklara da dikkat etmek gerektiğini söylüyor: "Sıcak havalarda besin zehirlenmesi görülme olasılığı daha yüksek. Bu durum yiyeceklerin uygun şartlarda saklanmaması sonucu gerçekleşir. Güvenilen ve sürekli gidilen yerlerin tercih edilmesinde fayda var. Et, tavuk ve türevi yiyeceklerin kokusuna ve rengine dikkat ederek tüketilmesi gerekir. Süt ve süt ürünleri de sıklıkla ishal ile sonuçlanan besin zehirlenmelerine neden olur. Ayrıca içmek için kapalı suların seçilmesi doğru olur. Sebze-meyve türevi yiyeceklerin bol suyla yıkanmasına özen gösterilmelidir. Sebze ve meyveleri yıkadıktan sonra kısa süre de olsa sirkeli suda bekletmek, suyun önleyemediği bazı mikroplardan arınmasını sağlar."

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.