BUYURUN ÇEŞME'YE
Çeşme ve Alaçatı tatili beach club'sız olmaz. Buradaki plajların hepsinin giriş ücreti aynı: 50 TL. Alaçatı bölgesinde benim favori koyum Mehmet Koyu'dur. Burada İstanbul'dan tanıdık bir marka: Madeo Beach hizmet veriyor. Beach gündüz 10.00'da açılıyor 23.00'e kadar servis veriyor. Denizin üzerindeki locaları çok keyifli. Ama yaklaşık 800 kişilik mekanda çimlerin üstünde de güneşlenebilirsiniz. Plaj partileri çok popüler. 24.00-09.00 arasında ise gece kulübü Dusk servis veriyor. Kısacası 24 saat eğlence bitmiyor. FLY-INN ise Çeşme'nin en iddialı plajı. İçinde farklı markalar servis veriyor. Federal Coffee Company, Sushimoto, La Bebe, Seyfi Usta, Muzipo Kids içerideki farklı işletmeler. Kapı girişi iki bölmeye ayrılmış. Bej'e rezervasyonsuz müşteri almıyorlar. Bej'in özellikle deniz kenarındaki ahşap bölümü çok keyifli. Saat 17.30 gibi de işletmeci Hakan Özkul DJ setinin başına geçiyor ve buradaki kalabalık dans etmeye başlıyor. Flyy-Inn'in içindeyse ayrı partiler yapılıyor. Özellikle DJ Funky C çaldığında içerideki herkes dans etmeye başlıyor. Çeşme ve Alaçatı'da yemek alternatifi çok. En iyilerini sıralıyorum: Köyün Delisi, Fava, Neyse ve Tek Masa. Tek Masa, Haldun Demirhisar'ın eş dost, misafir ağırlamak için yarattığı 22 kişilik tek bir masa... Bar kısmı da var. Özel kutlamalar için kapatabilir, açık mutfağında yemek pişirip marifetlerinizi konuşturabilirsiniz. Neyse'de farklı kokteyller ve şişte yemekler var. Burada parmesanlar bile şişte servis ediliyor. Köyün Delisi ise Alaçatı'da gerçekten lezzetli mezeler yiyebileceğiniz bir mekan.
İZMİR'DE KEŞİF TURU
"Yarına kalmaz yolun sonundayım, Yarına kalmaz İzmir yolundayım..." Metin Arolat'ın bu şarkısı dilimizde... İzmir yolu önümüzde. Bayram'da Ege'nin incisi İzmir'i keşfetmeye ne dersiniz? Hem İZTAV (İzmir Turizm ve Tanıtma Vakfı) 1Ağustos'ta 'İzmir'e Doyamazsınız' isimli bir kampanya başlattı. Urla'sı, Foça'sı, Şirince'si, Çeşme'si... Gerçekten de İzmir'e doyamadık. O halde dünyanın en eski liman kentlerinden biri olan İzmir'de bir tura çıkalım. Kuş Cenneti, Yassıcaada, Foça gezelim.
DOĞAL PARKLARA GİDİN
Kuş Cenneti 289 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Üstelik bunlardan 28'inin türü tehlike altında. Yine aynı bölgede dünyanın en büyük yapay Flamingo Adası da kurulmuş. Kesinlikle gezilmesi, görülmesi gereken yerlerden biri. Hızınızı alamadınız mı o zaman buyurun Doğal Yaşam Parkı'na... Burada da bin 500'e yakın hayvan bulunuyor. İzmir'e doyamazsınız ama Ege'de şüphesiz yemeğe doyarsınız. Beğendik Abi/Handan Hanım'ın Mutfağı'nda yemek yemek için bile Urla'ya gitmeye değer. Elbette bağ bozumu, cumartesi pazarı ve farklı etkinlikleri de cabası. 1999 yılında İzmir Urla'da açılan Beğendik Abi Lokantası, sebze ve ot ağırlıklı Ege mutfağının en leziz örneklerini sunuyor. Restoranın kurucusu Handan Kaygusuzer, "Anneannelerimizin bize öğrettiği yöresel Ege yemeklerini özüne sadık kalarak yapıyoruz," diyor. Kabak çiçeği dolması, enginarı, şevketi bostanı... Tüm yemekleri başarılı... Urla'da denize girmeden dönmek olmaz. Gelinkaya yüzmek için en uygun nokta. Limandan kalkan teknelerle Yassıcaada'sına da gitmenizi tavsiye ederim. Günübirlik tatilin en renkli ve ekonomik adreslerinden biri burası. Foça'sız İzmir turunu tamamlamak olmaz. Üstelik buradaki 18. ve 19. yüzyıldan kalma yel değirmenleri yeniden hayata geçiyor. Balık restoranları, barları ve plajı için bile Foça'ya gitmeye değer. Son günlerde Foça arkeolojik kazılarıyla tüm dünyanın gündeminde.
BODRUM... BODRUM...
Bodrum yaz tatilinin favori adresi. Üstelik bu yıl çok da eğlenceli. Dünya markaları peşin sıra açıldı, yerel markalar da sapa sağlam kaldı. Gümüşlük, Yalıkavak, Türkbükü... Gidecek yer, yapacak şey çok Bodrum'da... Ama bir yerden başlamalı. O halde kısa bir Bodrum turu yapalım ve nerede neler varmış bakalım. Türkbükü bu yaz yükselişte. Mavi Otel, Biber, Sess, Sahne İstanbul, No 81, Maçakızı... Yan yana sıralı mekanlardan mekan beğenmekte insan zorluk çekiyor. Yemek ve happy hour için Didem Özgen işletmesindeki Galen'e uğrayın derim. Burada gün batımı partileri çok keyifli geçiyor. Ses sistemi ve müzikleri de başarılı. Menüsünde pazı dolma, kalamar tava ise mutlaka tadılmalı. Bodrum'a gelip de Gümüşlük'te balık yemeden dönmek olmaz. Elbette en doğru adres Fikret Alphan'ın mekanı Mimoza. Vaktiniz varsa buraya gün batımında gidin derim. Plaj için Blue Marlin Ibiza'yı tercih edebilirsiniz. Giriş ücreti 150 TL ama bunu içeride harcayabiliyorsunuz. Şef Deniz Ahmet Köse'nin yemeklerini yemek için bile gitmeye değer. Yalıkavak ise Bodrum'un en popüler yeri. Zuma'nın havuzu da yemekleri de iyi. Fenix'te yer bulabilmek için günler öncesinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Agency ise en popüler barı olmuş. Kimi arasanız burada bulabilirsiniz.
KEKİK KOKULU GÖKÇEADA
Birçok kişi tatilde Bozcaada'yı tercih ediyor. Oysa onun hemen yanındaki Gökçeada da çok güzel. Kekikli tepelerinde keçilerin otladığı, eski Rum köylerinin karşınıza çıktığı sevimli, sürprizli bir yer burası. Her an karşınıza bir manastır çıkıyor ve sizi şaşırtmayı başarıyor. Ama burada mutlaka görmeniz gereken yerler de var. Bunlardan biri Peynir Kayalıkları. Üst üste peynir kalıpları gibi dizili bu kayalıkları sadece tekneyle görebilirsiniz. Kuzulimanı'ndaki teknelerle anlaşarak buraya gidebilirsiniz. Burası eski bir Rum köyü. Eski adı da İmroz. Mutlaka Eski Rum köylerini gezin. Bademli, Zeytinli, Tepeköy, ve Dereköy kentsel sit alanı ilan edilen ve koruma altına alınan köyler. Peki Gökçeada'da neler yapılır? Zeytinlik'te Madam'ın Kahvesi'ne gidip mutlaka kahve için. Günbatımını Kaleköy'deki kayaların üzerinden seyredin. Hazır oraya gitmişken marinadaki balıkçılardan birinde balık ziyafeti çekin. Bademli'de Dimitri'nin kahvesinde sabah kahvenizi yudumlayın.
EGE'NİN İNCİSİ BOZCAADA
Biraz karayolu, biraz arabalı vapur ve yaklaşık beş saatte ver elini Bozcaada. Ege'nin incisi... Balık ve ot çeşitlerinin en lezzetlilerini yiyebileceğiniz bir huzur adası. Üstelik bu mevsimde çok sakin. Deniz kenarında balık ve meze yiyebilir, adalı ressamların açtıkları sergilere göz atabilir ve soğuk deniz seviyorsanız Mithos'un plajından denize girebilirsiniz. Bayram tatili denilince kiminin aklına eğlence, kiminin aklına ise huzur ve dinlenme gelir. Ama lezzetli yemekler ve iyi bir şarap tatilin amacı ne olursa olsun vazgeçilmezdir. Bozcaada size hem huzur hem lezzetli yemekleri hem de geleneksel eğlenceyi bir arada sunuyor. Adada birçok butik otel ve pansiyon var. Pansiyonlar da oteller de genelde aileler tarafından işletiliyor. Adada daha önceleri otel olmadığı için aileler gelen ziyaretçilere kendi evlerini açarlarmış. Zaman içinde de evlerini yıkıp pansiyona çevirmişler. Ama adada konaklamak için en çok rağbet edilen yerlerden biri hiç kuşkusuz bağ evleri. Üzüm bağları ve şarapçılık adanın en büyük geçim kaynakları başında geliyor. Günümüzde daha çok yazlık ve otel olarak kullanılan bağ evleri ikiye ayrılıyor. Çatısız tek katlı olanlara 'dam', çatılı ve iki katlı olanlara ise 'kule' deniliyor.
KIBRIS UYUMUYOR
Bayram demek birçokları için Kıbrıs demek. 'Her şey' dahil otellere yayılmak... Sıcak havada denizin tadını çıkarmak... Bir de otellerin gece programlarında coşmak. Malumunuz sanatçılarımız da bayramda Kıbrıs'ta... O halde haydi eller havaya... Hem açık büfede açılanlar için gece eğlencesi iyi bir egzersiz bahanesi.... Kıbrıs'a sefer sayısı bayramda daha da artıyor. Tüm havayolları her gün birden fazla uçak kaldırıyor. Ucuza bilet almak için erken davranmak şart. "Bayramda çok kalabalık olur" diye de endişe etmeyin. Oteller o kadar büyük ki kalabalığı hissetmiyorsunuz. Üstelik personel sayısı da oldukça fazla. Servis aksamıyor, keyfiniz bozulmuyor. Gelelim otel seçimine... Beş yıldızlı otellerde lüks ve konfor sınır tanımıyor. Üstelik açık büfe yemekleri de yabana atılacak gibi değil. Izgara balıklar da var, yengeç, ıstakoz gibi kabuklular da...
YAPMADAN DÖNMEYİN
Oza Kahve Kıbrıs'ın nesillerdir üretim yapan kahve markası. Yakın zamanda Ankara'da da bir bistro açacaklarmış. Kıbrıs'taki Oza Coffee House mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri. Dilediğiniz soğuk kahve çeşidini deneyebilirsiniz. Üç farklı çekim Türk kahvesinden de almanızı tavsiye ederim.
Kıbrıs'ta da beach parti trendi başlamış. İstikamet Cratos Oteli'nin plajı...
Reyhana benzeyen ama bamya tadında olan molehiya buraya özgü bir ot. Nil kıyılarından toplanan bu ot kuzu eti ya da tavukla kavruluyor. Küp kebabı, şeftali kebabı ve hamur içinde pişen tavşan eti yemeği olan lalangi de Kıbrıs'ta tatmanız gereken lezzetler.
Diyeti bir kenara bırakın ve macun tatlısının mutlaka tadına bakın. Karpuz, pancar ya da hurma...
At nalı şeklindeki limandaki restoranların hepsi popüler ve iyi. Zeytinlik Köyü'ndeki Archway ve Patina Restaurant da Kıbrıs mutfağından seçme lezzetleri tadabileceğiniz mekanlar.