X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Karadeniz’de otantik tatların izinde
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Karadeniz’de otantik tatların izinde

  • Giriş Tarihi: 23.10.2016
Karadeniz’de otantik tatların izinde
Karadeniz’de otantik tatların izinde

En iyi köfte nerede yenir, pidenin hası hangi fırında pişer? Lezzetli ve hafif muhlamaya nerede ekmek bandırılır? İşte 32 kısım tekmili birden Karadeniz’in lezzet durakları

Şef Ömür Akkor, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nin 376'ncı yılı anısına Lezzet Seyahatnamesi adıyla bir kitap hazırladı. Bu seyahatnameyi yazmak için 'yi karış karış dolaşan Akkor'un peşine takılıp Karadeniz'deki lezzet duraklarını keşfettik.
Yolculuğumuza 'dan başladık. Doğu Karadeniz'in incisi, tarihi ve doğal güzellikleriyle herkesi büyüleyen Trabzon şüphesiz Türkiye'nin en görülesi illerinden...
Burada ilk durağımız Kadınlar Pazarı. Memleketin bereketli topraklarında yetişmiş birbirinden güzel sebzeler, meyveler, rengarenk baklagiller ve elbette Trabzon deyince herkesin aklına gelen tereyağ... Yörenin kadınları el emeği göz nuru ürünlerini satarak geçimlerini sağlıyor. Tezgahların fotoğrafını çekmek istediğimizde gülerek itiraz ediyorlar. Saygı duyuyor, yavaşça uzaklaşıyoruz pazardan.
Midemiz kazınmaya başladığında Rüştü'nün Fırını'nın yolunu tutuyoruz. Burası 1920'den beri hizmet veren bir pideci. Tarihi fırında peynirli, kıymalı ve kavurmalı pidelerin tadına bakıyoruz. Peynirli ve kıymalı pide 12 TL.
Ardından rotamızı Kalkanoğlu Pilavcısı'na çeviriyoruz. Dev tenceredeki pilav mideden önce gözü doyuruyor. Pilav, kavurma, kuru fasulye... Bu mekân, 1856'dan beri aynı mevkide ve pilav tartılarak meraklılarına sunuluyor. Pilav, bildiğiniz pilavlar gibi pirinç kavrularak hazırlanmıyor. Et suyuyla haşlanıyor ve Trabzon tereyağı ile lezzetlendiriliyor. Etli pilav 22 TL, kuru fasulye 10 TL.

HAMSİ PİLAKİ LEZİZ
Köftenin tadına bakmadan dönmek olmaz. Ömür Akkor'un tavsiyesi Mumhaneönü Piyasa meydanındaki Akçaabat Köftecisi Mehmet Usta.
Burada garsonlar Trabzonspor formalarıyla servis yapıyor. Kasabın anahtarı ailede. Piyaz deseniz efsane. Altı köfteden oluşan porsiyon 14 TL. Piyaz ise 5 TL.
Boztepe'deki Bordo Mavi Balık, Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde tarifini verdiği hamsi pilakinin tadına bakabileceğiniz mekan. Domatesli barbun, palamut kavurması, iskorpit buğulama restoranın diğer şahane lezzetleri.



MUHLAMA MI, KUYMAK MI?
değişik lezzetleri tadabileceğiniz bir başka Karadeniz şehri. Önce Çamlıhemşin'e geçip Zilkale'ye çıkıyoruz. Zilkale, Rize'nin 12 km güneyinde, Fırtına Vadisi'ndeki bir geçide hakim. Aynı zamanda muhlaması harika. İçine katılan ürünler farklı olduğu için Trabzon'da muhlama, Rize'de kuymak denen bu yemeği yemek marifet gerektiriyor. Ardından 18 haneli yabancıların girişinin yasak olduğu Ortan Köyü'ne gidiyoruz. Burada yaşayan bir ailenin, adı PlatodaMola olan konuk evinde öğle yemeğine misafir oluyoruz. Muhteşem yemekler, şahane bir manzara... Sofrada karalahana sarması, fasülye kavurma, mısır ekmeği, Laz böreği bu lezzetli yemeklerden sadece birkaçı... Geri dönüş vakti geliyor ki yağmur başlıyor. Aklımızda zirvesi karlı Kaçkar Dağları'nın heybeti, Fırtına Deresi'nin hırçınlığı, damağımızda birbirinden lezzetli yemeklerin tadıyla yola koyuluyoruz. Kalbimizin derinliklerinde en kısa zamanda geri dönmeyi umarak...

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.